Αχαΐα: Το θερμόμετρο ανεβαίνει, σε ποιους δήμους είναι κλειστά σήμερα τα σχολεία, οι κλιματιζόμενες αίθουσες

Διήμερο «λουκέτο» σε σχολεία λόγω καύσωνα. Συστάσεις απο την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τετάρτη 12/06 και την Πέμπτη 13/06/2024 τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία στους Δήμους Πατρέων και Αιγιαλείας, λόγω των συνθηκών καύσωνα που θα επικρατήσουν.

Η δημοτική αρχή Πάτρας, στο πλαίσιο της παραπάνω απόφασης που έλαβε, καλεί το υπουργείο Εργασίας να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η αποχή από την εργασία, με αποδοχές, των εργαζομένων που έχουν μικρά παιδιά, τα οποία αυτές τις μέρες δεν θα βρίσκονται στο σχολείο.

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ

Από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) ανακοινώνεται ότι σήμερα και αύριο θα έχει ανοικτούς τους παρακάτω κλιματιζόμενους χώρους:

⦁ Δομή Αστέγων Δήμου Πατρέων: Ανοικτό Κέντρο Ημέρας–Μπουκαούρη 100 και Γούναρη, ώρες 10:00π.μ.–8:00μ.μ.

⦁ Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)–ώρες λειτουργίας ΚΑΠΗ, δηλαδή 8.00π.μ.-2.00μ.μ.

⦁ Βοσπόρου 7–Προσφυγικά

⦁ Καζαντζάκη21–Αγυιά

⦁ Αιδηψού 2–Ζαρουχλέικα

⦁ Το ΚΑΠΗ της Αγυιάς θα λειτουργήσει για τις ημέρες του καύσωνα ΚΑΙ το απόγευμα από τις 2.00 το μεσημέρι έως 8.00 το βράδυ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Στην Ελλάδα ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες γενικά είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο αναφέρονται δεκάδες περιστατικά νοσηλειών λόγω θερμοπληξίας φανερώνει ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Ακολούθως, η επιστημονική της ομάδα δίνει χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες, ώστε να παραμείνετε ασφαλείς την περίοδο του καύσωνα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Από την αυξημένη θερμοκρασία κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από χρόνια καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά νοσήματα (όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια). Κίνδυνο μπορεί να διατρέξουν ακόμα και νεότεροι άνθρωποι, όταν αθλούνται ή εκτελούν έντονες σωματικές εργασίες την περίοδο ενός καύσωνα, καταναλώνουν αλκοόλ, δεν προστατεύονται από τον ήλιο και δεν προσλαμβάνουν αρκετά υγρά.

Τι είναι η ηλίαση (θερμική εξάντληση) και τι η θερμοπληξία;

Η έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα μπορεί να οδηγήσει από την ηλίαση στη θερμοπληξία.
Κατά την ηλίαση η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος και η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, οδηγεί στα παρακάτω συμπτώματα:
⦁ Εντονη αδιαθεσία και αδυναμία

⦁ Λιποθυμικές τάσεις-υπόταση

⦁ Κεφαλαλγία, ζάλη

⦁ Μυϊκές κράμπες

⦁ Εντονη δίψα

⦁ Εφίδρωση με πιθανώς κρύο δέρμα

⦁ Ταχυκαρδία

Αν τα συμπτώματα της ηλίασης δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα, τότε μπορεί να συμβεί θερμοπληξία, στην οποία υπάρχει επιπλέον:

⦁ Απώλεια συνείδησης-σύγχυση και αποπροσανατολισμός

⦁ Μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (≥40 to 41°C).

Τρόποι προστασίας από τον καύσωνα

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τον καύσωνα είναι η ενημέρωση και η εφαρμογή των παρακάτω οδηγιών:

⦁ αποφύγετε την έκθεση σε αυξημένες θερμοκρασίες (π.χ. εξωτερικοί χώροι ή ηλιοθεραπεία) και παραμείνετε σε μέρη δροσερά και κλιματιζόμενα

⦁ αποφύγετε μέρη όπου επικρατεί συνωστισμός

⦁ αναβάλλετε την εργασία ή την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους

⦁ μειώστε τις άσκοπες μετακινήσεις για εργασία ή αναψυχή

⦁ φορέστε άνετα, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρησιμοποιήστε καπέλο και γυαλιά ήλιου

⦁ φροντίστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι πριν την έξοδο από το σπίτι ή την εργασία και να πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) όσο βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους

⦁ αποφύγετε το αλκοόλ και τα βαριά γεύματα

⦁ φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές

⦁ εάν αισθανθείτε την παραμικρή αδιαθεσία αναζητήστε άμεσα έναν κλιματιζόμενο χώρο, πιείτε αρκετά υγρά και εάν είναι δυνατόν κάντε ένα χλιαρό ντους.

Διαφορετικά τοποθετείστε υγρά επιθέματα στο κεφάλι και στον λαιμό

⦁ εάν πάσχετε από χρόνια καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά νοσήματα να είστε επιπλέον προσεκτικοί την περίοδο του καύσωνα και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του ιατρού σας. Συμβουλευτείτε τον για πιθανές επιπλέον ειδικές οδηγίες την περίοδο του καύσωνα

⦁ προστατεύστε τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, μετακινώντας τους σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους. Φροντίστε να υπάρχει επίβλεψή τους όσο διαρκεί το φαινόμενο του καύσωνα

⦁ εάν γνωρίζετε ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι μόνοι τους σε γειτονικά διαμερίσματα ή οικίες μεριμνήστε ώστε να υπάρχει επικοινωνία και να τους έχουν παρασχεθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον καύσωνα. Με το ενδιαφέρον σας μπορεί να σώσετε μια ζωή!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ: ΖΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, από κοινού με εκπροσώπους συνδικάτων, μπροστά στο παρατεταμένο κύμα καύσωνα που ξεκινά από σήμερα, προέβησαν σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας την άμεση κινητοποίηση με εντατικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς υψηλού κινδύνου, όπως σε βιομηχανικές μονάδες και μεγάλα εργοτάξια της περιοχής, στα έργα κατασκευής της Πατρών-Πύργου και σε χώρους εστίασης, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή συνολικών μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας ζητάει μεταξύ άλλων:

-Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω.

– Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.) με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

– Συχνά διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης και της στολής εργασίας.

– Περιορισμό των βαριών εργασιών, όταν η θερμοκρασία και η υγρασία δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

– Συνεχή διάθεση πόσιμου, δροσερού νερού στους εργαζόμενους, κοντά στη θέση εργασίας τους.

– Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλλείματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.