Αχαΐα: Τρέχουν να προλάβουν…μικρές παραγγελίες – Πως κινείται η αγορά πετρελαίου θέρμανσης

Από 1,15 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης στην Αχαΐα. Τα πρατήρια καυσίμων σε αγώνα δρόμου μέχρι τις γιορτές

ΠΑΤΡΑ

Η αποκλιμάκωση των τιμών σε συνδυασμό με την επίσπευση φέτος της πληρωμής του επιδόματος θέρμανσης, ωθεί ανοδικά τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και στην Αχαΐα, με τα πρατήρια καυσίμων να κάνουν αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις παραγγελίες μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οπως αναφέρει στην «Π» πηγή της αγοράς, οι καταναλωτές σπεύδουν να προλάβουν την επιδότηση των 25 λεπτών στο λίτρο που παρέχει μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση και τις προσφορές των εταιρειών του κλάδου, αλλά και πιθανές μελλοντικές ανατιμήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι, δύο μήνες μετά το άνοιγμα της αγοράς, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Αχαΐα έχει πέσει σήμερα μεταξύ 1,15 και 1,24 ευρώ το λίτρο, δηλ. χαμηλότερα και από την τιμή εκκίνησης τον χειμώνα του 2021.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς καυσίμων στην«Π», τον Νοέμβριο η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης ήταν αυξημένη κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μια αύξηση σημαντική όσο και ανέλπιστη, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι φέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε με μια τιμή αρκετά υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Από την 1η Ιανουαρίου, αν δεν υπάρξει νέα κυβερνητική παρέμβαση, η τιμή του καυσίμου θα εκτοξευθεί κατά 30 λεπτά το λίτρο, γι’ αυτό και οι περισσότεροι καταναλωτές τρέχουν από τώρα να αποθεματοποιήσουν όσο αντέχει η τσέπη τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Αιγιάλειας Βασίλης Σίδερης, δήλωσε στην «Π» ότι η αγορά βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στην περιοχή του Αιγίου οι παραγγελίες ξεκινούν από 300 ευρώ και πάνω, ενώ στην Πάτρα όπου υπάρχουν περισσότερες και μεγαλύτερες πολυκατοικίες, οι παραγγελίες ξεκινούν από 700 ευρώ και πάνω, αλλά δεν λείπουν και μικρότερες. Ο κ. Σίδερης βλέπει ότι πίσω από τον μεγάλο αριθμό παραγγελιών, ήταν η βιασύνη πολλών καταναλωτών να προλάβουν την πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης πριν τα Χριστούγεννα αλλά και η αποθεματοποίηση για να προλάβουν την απόσυρση των επιδοτήσεων από τον νέο χρόνο. «Η τιμή είναι ακόμα σε πτωτική πορεία, αλλά μετά την πρωτοχρονιά, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ακριβύνει πάλι αν αποσυρθεί η κρατική επιδότηση» είπε, και που κάλεσε τους καταναλωτές να προμηθευτούν πριν τις γιορτές καύσιμο, γιατί με τις ημέρες των αργιών μέσα στα Χριστούγεννα, μπορεί κάποιοι να μην προλάβουν.

Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των αιτήσεων που αφορούν στο επίδομα θέρμανσης. Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή και ήδη 1.000.0000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αμέσως μετά αρχίζουν οι πληρωμές, οι οποίες θα γίνουν σε δόσεις ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρισης των παραστατικών, με τους παλιούς δικαιούχους να λαμβάνουν επίδομα στην πρώτη πληρωμή, ανάλογο εκείνου που πήραν πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί έως και την 9η Δεκεμβρίου από αιτούντα που ήταν δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022, λαμβάνει έως την 21η Δεκεμβρίου ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με την απόφαση, το συνολικό ποσό επιδόματος που του είχε καταβληθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments