Αχαΐα – Υγειονομικοί φορείς: Τώρα εμβόλιο ή αλλιώς ατομικό lockdown!

Έκδηλη είναι η ανησυχία στους υγειονομικούς φορείς της Αχαΐας, για τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και την μεγάλη πίεση που δέχονται πλέον οι νοσοκομειακές δομές της περιοχής, με τις δεκάδες νοσηλείες και την εξάντληση των κλινών ΜΕΘ.

Αχαΐα - Υγειονομικοί φορείς: Τώρα εμβόλιο ή αλλιώς ατομικό lockdown!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, η 6η ΥΠΕ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν τους χιλιάδες ανεμβολίαστους Αχαιούς να ξεπεράσουν ανεδαφικές φοβίες και παραπληροφόρηση και να σπεύσουν όσο είναι ακόμα καιρός για να εμβολιαστούν, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού αποδεικνύεται ιδιαίτερα μεταδοτική και θανατηφόρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χθες, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Αχαΐα με το 4ο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, οι ανεμβολίαστοι έχουν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό και έως 25 περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Οι εμβολιασμένοι διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο, με το 0,4% αυτών, να απειλούνται με βαριά νόσηση και θνητότητα, κυρίως άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου τόνισε ότι τα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι μια λύση για βελτίωση της κατάστασης, αλλά ο εμβολιασμός παραμένει ο μοναδικός τρόπος να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση, τονίζοντας και πάλι ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αποδεδειγμένα.

Η κ. Μαστοράκου τόνισε την ανάγκη να γίνει και η 3η επαναληπτική δόση από τους πλήρως εμβολιασμένους, για να είναι καλυμμένοι έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, θυμίζοντας ότι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, παύει να ισχύει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σημείωσε δε, ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα, και ότι προλαβαίνουμε να θωρακίσουμε την κοινότητα, αρκεί να εντατικοποιηθούν πάλι οι εμβολιασμοί. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι εχθρός δεν είναι η επιστήμη, εχθρός είναι ο ιός. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός ή το ατομικό λοκντάουν» τόνισε η Αννα Μαστοράκου.

Η πρόεδρος του ΙΣΠ Αννα Μαστοράκου πρόσθεσε ότι προ ημερών κλήθηκε πάλι από τον εισαγγελέα για να καταθέσει για τη δράση αντιεμβολιαστών και αρνητών που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε από την 6η ΥΠΕ και την ΑΑΔΕ, λίστα με ονόματα ανεμβολίαστων ιατρών, προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες.

Τέλος, παρέδωσε στην 6η ΥΠΕ, λίστα με 14 ιδιώτες γιατρούς για την ενίσχυση των νοσοκομείων, με 7 παθολόγους, 3 γενικούς γιατρούς και 4 πνευμονολόγους.

«Ο μοναδικός τρόπος για ν’ απαλλαγούμε από τον εφιάλτη»

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για όλους. Παρουσίασε σε δραματικούς τόνους την εικόνα στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, όπου η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη, χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού.

Στις απλές κλινικές covid του ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν χθες 92 ασθενείς, ένα βρέφος, ένας ψυχιατρικός ασθενής και μια επίτοκος. Οι κλίνες ΜΕΘ και στα δύο νοσοκομεία έχουν γεμίσει και το ΠΓΝΠ ετοιμάζεται να ανοίξει έξι εφεδρικές κλίνες.

«Εχουμε να αντιμετωπίσουμε σπονδυλωτό πρόβλημα με αποτέλεσμα να αφαιρούνται άλλες πολύτιμες λειτουργίες των νοσοκομείων» είπε ο Γιάννης Καρβέλης, επαναλαμβάνοντας ότι το μήνυμα είναι ένα: «Εμβολιαστείτε όλοι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτό το κακό».

Η 6η ΥΠΕ από την πλευρά της κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το εμβόλιο να φτάσει μέχρι και το τελευταίο σπίτι στην Αχαΐα. Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις συνεργαζόμενοι φορείς αποφάσισαν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα πληροφόρησης του κοινού, οργανώνοντας μια υβριδική ημερίδα τον Δεκέμβριο με ειδικούς στον εμβολιασμό. Επίσης θα γίνει προσέγγιση κατηγοριών πολιτών και κοινωνικών ομάδων, που δεν έχουν ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού

«Σε ομηρεία ανεμβολίαστων»

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφερόμενος στους αρνητές, εξέφρασε τη λύπη του, γιατί στη χώρα -όπως είπε- υπάρχει ένα ηφαίστειο από γνώμες χωρίς γνώση, που δυστυχώς συμβάλλει στο να επικρατεί ο φόβος, η συνωμοσιολογία και η φλυαρία. «Είμαστε σε ομηρεία ανεμβολίαστων, που κρατούν την κοινωνία και την οικονομία πίσω» είπε και κάλεσε τους πάντες να σοβαρευτούν και να εμβολιαστούν. Μάλιστα, ο ίδιος προτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολίου στις ευάλωτες ομάδες και σε κλάδους όπως η εστίαση, τα σώματα ασφαλείας και οι εκπαιδευτικοί. Η τρίτη δόση να γίνει υποχρεωτική και να υπάρξει περιορισμός των ανεμβολίαστων στο σπίτι, «για να καταλάβουν ότι η επιλογή τους πρέπει να πληρωθεί».

Ακόμα, ο κ. Μπονάνος, πρότεινε να επανεξεταστεί από τις πρυτανικές αρχές και η επαναφορά των υβριδικών μαθημάτων στα πανεπιστήμια, ενώ τόνισε την ανάγκη παραπομπής σε πειθαρχικό έλεγχο των επιστημόνων που διαδίδουν δημοσίως fake news, και αυτό να αφορά και τα ΜΜΕ που δίνουν βήμα σε αυτά τα άτομα.

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ

Στο μεταξύ, με ταχείς ρυθμούς ταξιδεύει η εμβολιαστική διαδικασία στην ύπαιθρο, εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και τη συνδρομή της Κινητής Μονάδας Εμβολιασμού. Η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική καθώς χθες έγιναν 30 εμβολιασμοί στο Σκιαδά, 40 στις Πόρτες – Σαντομέρι και 70, περίπου στο Λάλα Ηλείας. Μέχρι στιγμής η Κινητή Εμβολιαστική Μονάδα έχει επισκεφθεί περιοχές όπως της Αιγιαλείας, των Καλαβρύτων, του Ερινεού και της Τριταίας στην Αχαΐα.

ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ
Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζονται από την 6η ΥΠΕ και τον ΕΟΔΥ οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Σήμερα, θα διενεργηθούν στο Επιμελητήριο Αχαΐας, στην Πάτρα (8.30 π.μ. – 8.30 μ.μ.), στον «Συμβουλευτικό Σταθμό Μάνας και Παιδιού», στο Κέντρο Υγείας Αιγίου (9 π.μ. – 3  μ.μ.) και στην πλατεία Ντε Μιράντα (γήπεδο Παναχαϊκής – 9 π.μ. – 2.30 μ.μ.). για το ευρύ κοινό.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διασωληνώθηκε ο Μητροπολίτης Κοσμάς - Μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό»
ΕΚΤΑΚΤΟ - Πάτρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο - Νεκρή 89χρονη ΦΩΤΟ - ΝΕΟΤΕΡΑ
Γι' αυτό πλημμύρισε η Δυτική Αχαΐα...
Υποδοχή ηρώων για δύο Ηλείους πεσόντες της Κύπρου