Αεροδρόμιο Αράξου: «Σκανάρισμα» τουριστών από την ΕΛΑΣ με «όπλο» σύγχρονα μηχανήματα ελέγχου

Οι έλεγχοι που γίνονται επιμερίζονται σε δύο κατηγορίες ταξιδιωτών -αυτούς που προέρχονται από χώρες εντός Σένγκεν και εκείνους που φτάνουν από τρίτες χώρες.

αράξου

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού βρίσκεται το σύστημα ελέγχου των τουριστών που εισέρχονται στη χώρα, μέσω του αεροδρομίου του Αράξου, στη Δυτική Αχαΐα.

Το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», θα παραληφθούν και θα βρίσκονται στη διάθεση των αστυνομικών που υπηρετούν στον αερολιμένα σύγχρονα μηχανήματα με στόχο τον ενδελεχή έλεγχο των ταξιδιωτών και κατ’ επέκταση της φύλαξης του χώρου. Μεταξύ των εξελιγμένων μοντέλων, εκτός από σκάνερ, συγκαταλέγονται και βιομετρικές συσκευές που έχουν τη δυνατότητα ν’ ανιχνεύουν άμεσα τα δακτυλικά αποτυπώματα υπόπτων ατόμων και, εφόσον αυτά υπάρχουν σε αστυνομική βάση δεδομένων, να αποκαλύπτουν άμεσα την ταυτότητά τους.

Το πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου επιτηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται από το Τμήμα Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, ωστόσο με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την άφιξη των πρώτων πτήσεων από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, το προσωπικό αυξάνεται. Υπολογίζεται πως σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 15 αστυνομικοί είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων και χειραποσκευών.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Για την κάλυψη των αναγκών της αυξημένης επιβατικής κίνησης, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, η υπάρχουσα δύναμη ενισχύεται από ένστολους που υπηρετούν σε αστυνομικές υπηρεσίες ανά την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι αποσπώνται στο τοπικό Τμήμα Ασφαλείας και εκτελούν υπηρεσίες στο αεροδρόμιο. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το επόμενο διάστημα κατά πληροφορίες της «Π», αναμένονται στην περιοχή 20 άτομα.

Οι έλεγχοι που γίνονται επιμερίζονται σε δύο κατηγορίες ταξιδιωτών -αυτούς που προέρχονται από χώρες εντός Σένγκεν και εκείνους που φτάνουν από τρίτες χώρες. Στη δεύτερη περίπτωση, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, απαιτείται το «σκανάρισμα» των τουριστών, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν διαθέτουν άδεια παραμονής, εάν έχουν άδεια εισόδου (βίζα) και εάν τα διαβατήρια φέρουν τις ειδικές σφραγίδες εξόδου από τη χώρα προέλευσής τους. Για όσους ταξιδεύουν από ευρωπαϊκές χώρες η διαδικασία προβλέπει την ταυτοποίηση του προσώπου με εκείνο του διαβατηρίου.