ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Facebook: Ενας πλανήτης, μια μεγάλη παρέα! – Πώς σχολιάζουν Πατρινοί στην «Π» το «φατσοβιβλίο»

To Facebook αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Αυτό είναι και καλό, όμως καμιά φορά είναι και κακό, καθώς οι κίνδυνοι από την κατάχρηση και τον εθισμό μπορούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδα και προβληματικές καταστάσεις.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Facebook: Ενας πλανήτης, μια μεγάλη παρέα! - Πώς σχολιάζουν Πατρινοί στην «Π» το «φατσοβιβλίο» Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η εφεύρεση του Facebook άλλαξε τα δεδομένα σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Δεν ξέρουμε αν το όνειρο του νεοϋορκέζου προγραμματιστή, επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Ζούκερμπεργκ ήταν να εξελιχθεί ο ίδιος, στον ψηφιακό κόσμο του σήμερα, στο αντίστοιχο ιστορικό πρότυπό του, τον Οκταβιανό Αύγουστο (με τον οποίον έχει στην κυριολεξία εμμονή!), το σίγουρο είναι, όμως, ότι αυτό που πέτυχε μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε όχι απλά ως «επανάσταση, αλλά κάτι… «bigger than life».

Κι αυτό γιατί το Facebook έχει επηρεάσει την κοινωνική ζωή και τη δραστηριότητα των ανθρώπων με ποικίλους τρόπους. Καθώς είναι διαθέσιμο μέσω πολλών φορητών συσκευών, επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκονται συνεχώς σε επικοινωνία με φίλους, συγγενείς και άλλους γνωστούς σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και αν βρίσκονται, αρκεί να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, έχει επίσης τη δυνατότητα να ενώσει ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις μέσω ομάδων και άλλων σελίδων κι έχει συμβεί να ενώσει μέλη οικογενειών και φίλους που είχαν χαθεί χάρη στην ευρέως διαδεδομένη χρήση του ιστότοπου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το Facebook είχε το 2013 πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε όλον τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με την αντίστοιχη μέτρηση του 2020, η πλατφόρμα σημείωσε 2,85 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες στον πλανήτη Γη!

Στον αντίποδα, βέβαια, πολλοί θέτουν και θέματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικού απορρήτου, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που θεωρούν ότι το Facebook θα έχει για διάφορους λόγους ημερομηνία λήξης. Είτε η φθίνουσα βάση χρηστών είτε οι νομικές δυσκολίες επειδή πρόκειται για κλειστή πλατφόρμα είτε η αδυναμία δημιουργίας εσόδων ή προσαρμογής σε πλατφόρμες κινητών συσκευών, θα οδηγήσουν στο τέλος του Facebook. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και τις ιατρικές έρευνες που θεωρούν ότι η πλατφόρμα προκαλεί «τσουνάμι» αισθημάτων ζήλειας, με τις φωτογραφίες από διακοπές και ταξίδια να προκαλούν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σε εκείνους που απλά δεν μπορούν να τις αντέξουν!

Για την ώρα, πάντως, το απολαμβάνουμε άπαντες και μπορούμε μέσα από αυτό να ζούμε σε έναν μαγικό κόσμο πληροφορίας, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης κι όλα αυτά σε μεγάλες δόσεις και με αστραπιαίες ταχύτητες. Τίποτα από όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν θα ήταν εφικτό αν στις 4 Φεβρουαρίου 2004 ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η παρέα του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δεν δημιουργούσαν το περίφημο… «Φατσοβιβλίο»!

Ας δούμε, όμως, και τα σχετικά σχόλια μικρών και μεγάλων συμπολιτών…

 

ΜΑΚΗΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: «Μας πάει όπου θέλει…»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Facebook: Ενας πλανήτης, μια μεγάλη παρέα! - Πώς σχολιάζουν Πατρινοί στην «Π» το «φατσοβιβλίο»

Μάκης Λυκούδης

«Το Facebook είναι ένα ανέξοδο μέσο επικοινωνίας. Δυστυχώς, έχουμε σταματήσει να επικοινωνούμε μεταξύ μας και επιλέγουμε να το κάνουμε μέσω μιας συσκευής, κάνοντας σόου την προσωπική μας ζωή», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής αγωγής, ομοσπονδιακός προπονητής πόλο και τεχνικός της ΝΕΠ, Μάκης Λυκούδης και πρόσθεσε: «Ως μέσο επικοινωνίας, για να βρω τον φίλο μου τον Κώστα και τον Μάκη ή για κάτι έκτακτο, το Facebook είναι πολύ χρήσιμο. Ομως, χρειάζεται σύνεση και προσοχή από τους χρήστες του, ειδικά από ανηλίκους. Διαπιστώνω, επίσης, μια τάση να επιδεικνύουμε πράγματα, αυτό που έλεγαν οι παλιότεροι το… να μας δείξει η τηλεόραση και η εφημερίδα. Επίσης, έχω τύχει σε περιστατικά να ταξιδεύει η αποστολή με το λεωφορείο για αγώνες και κάνει κάποιος ”like” στον άλλον κι εκείνος να του απαντάει με ένα ”ευχαριστώ” κι όλα αυτά ενώ οι δυο παίκτες είναι δίπλα-δίπλα. Παράλληλα, υπάρχουν κι εκείνοι που για ένα ”dislike” μπορούν να σου κόψουν και την ”καλημέρα”. Αυτό εμένα ως ενήλικα με τρομάζει και πρέπει να προβληματίσει γονείς και παιδιά. Επί της ουσίας, το Facebook έχει καταφέρει και μας εξουσιάζει χωρίς καν να το έχουμε καταλάβει. Μας πάει όπου θέλει. Για παράδειγμα, μέσω μιας ανάρτησης ή ενός μηνύματος μπορούν να μαζευτούν κάπου 5.000 κόσμος χωρίς να το καταλάβουμε!».

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΛΑΒΡΑ: «Ελεγχος, όχι απαγόρευση»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Facebook: Ενας πλανήτης, μια μεγάλη παρέα! - Πώς σχολιάζουν Πατρινοί στην «Π» το «φατσοβιβλίο»

Αλεξάνδρα Ζαλάβρα

«Δεν θα ήταν δόκιμο να δαιμονοποιήσουμε τα social media κι εν προκειμένω το Facebook γιατί η χρησιμότητά τους είναι πολυδιάστατη και αξιοποιούνται ακόμη και για παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους», δήλωσε η Αλεξάνδρα Ζαλάβρα, νηπιαγωγός και προϊσταμένη στο 65ο Νηπιαγωγείο της Πάτρας. «Είναι, όμως, πρωτίστης σημασίας για γονείς και παιδιά να γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ο γονικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Πλέον, τα παιδιά ασχολούνται από πολύ μικρές ηλικίες και έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Δεν θα πρέπει να υπάρχει απαγόρευση, αλλά έλεγχος και ενημέρωση. Την περίοδο της πανδημίας, οι ΗΥ κυριάρχησαν σε όλα τα επίπεδα και βλέπουμε τα παιδιά να ασχολούνται πλέον περισσότερο με οθόνες, δείχνοντας σημάδια εθισμού που επηρεάζουν τη σχολική απόδοση. Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΚΑΝΑΣ: «Δεν έχει μέσο όρο ηλικίας»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Facebook: Ενας πλανήτης, μια μεγάλη παρέα! - Πώς σχολιάζουν Πατρινοί στην «Π» το «φατσοβιβλίο»

Γιώργος Ροκανάς

«Η χρήση του Facebook είναι καθημερινή σε ιδιώτες και επιχειρήσεις», τόνισε ο Γιώργος Ροκανάς, ιδιοκτήτης της εταιρείας Datum-Business Solutions και μηχανικός ΗΥ και Πληροφορικής. «Η συμβολή του Facebook σε θέματα επικοινωνίας, μάρκετινγκ, διαφήμισης και προβολής είναι τεράστια. Υπάρχουν, όμως, και οι αρνητικές επιπτώσεις, όπως π.χ. τα fake news, η προστασία προσωπικών δεδομένων, τα αρνητικά και ακραία σχόλια, κλπ. Αυτήν τη στιγμή, μαζί με το Instagram που έχει ανέβει πάρα πολύ και το Twitter, αποτελούν τα πιο διαδεδομένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αντίθεση με το Tik Tok, το οποίο απευθύνεται σε πιο νεανικό κοινό και το Twitter που προτιμάται από πιο μεγάλους ή το LinkedIn που αφορά περισσότερο επαγγελματικούς στόχους, το Facebook δεν έχει μέσο όρο ηλικίας. Ακουμπάει όλα τα στρώματα της κοινωνίας».

 

ΓΙΩΤΑ ΜΠΑΛΤΑ: «Ισως είναι μια αυταπάτη…»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Facebook: Ενας πλανήτης, μια μεγάλη παρέα! - Πώς σχολιάζουν Πατρινοί στην «Π» το «φατσοβιβλίο»

Γιώτα Μπαλτά

«Κάθε εφαρµογή έχει τα καλά της, έχει και τα άσχηµά της. Αυτό ισχύει και για το Facebook», δήλωσε η Γιώτα Μπαλτά, σπουδάστρια δηµοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας. «Μέσα από το Facebook µπορούµε να διαβάσουµε νέα, να δούµε ενδιαφέρουσες δηµοσιεύσεις, να κρατάµε επαφές µε φίλους ή συγγενείς που µένουν µακριά, όµως υπάρχουν και τα παραδείγµατα που κάποιοι ξεπερνούν τα όρια. Παράλληλα, έχουµε δει και ανθρώπους να αναρτούν πού βρίσκονται και ληστές να µπαίνουν στο σπίτι τους εν τη απουσία τους. Ο κόσµος του Facebook πολλές φορές είναι και µια αυταπάτη, καθώς ο κόσµος παρουσιάζει πράγµατα που δεν είναι αλήθεια…».

 

ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: «Ενα σύγχρονο Μatrix»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Facebook: Ενας πλανήτης, μια μεγάλη παρέα! - Πώς σχολιάζουν Πατρινοί στην «Π» το «φατσοβιβλίο»

Γιώργος Παπουτσής

«Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς. Κάποτε επικοινωνούσαμε ο ένας με τον άλλον, με τηλεφωνικές κλήσεις. Τώρα στέλνουμε ένα απλό μήνυμα μέσα από το messenger του Facebook», δήλωσε ο Γιώργος Παπουτσής. Ο αιγιώτης σπουδαστής αθλητικής δημοσιογραφίας, που ανεβάζει τα αυτοσχέδια ρεπορτάζ του σε καθημερινή βάση στην προσωπική του σελίδα στο FB, πρόσθεσε και κάτι ανησυχητικό: «Βλέπω συνεχώς παιδιά στην ηλικία μου, νέους ανθρώπους, να είναι πολύ επηρεασμένοι από το Facebook. Σαν να τους έχει απομονώσει – ας μου επιτραπεί αυτή η υπερβολή- σε ένα σύγχρονο Matrix που δεν τους αφήνει να ανοίξουν τα φτερά τους και να κερδίσουν πράγματα μέσα από την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments