Αφιέρωμα στο Μέγαρο Μαξίμου από διεθνές αρχιτεκτονικό περιοδικό

Περιγράφει την ιστορία, την ανακαίνιση στο Μέγαρο Μαξίμου στην Ηρώδου Αττικού και τις αλλαγές που έγιναν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Μέγαρο Μαξίμου

Αφιέρωμα στο Μέγαρο Μαξίμου έκανε το architecturaldigest.com , ένα παγκοσμίου φήμης διαδικτυακό περιοδικό που έχει σαν αντικείμενο την αρχιτεκτονική.
Στο άρθρο του περιγράφεται η ιστορία του Μεγάρου αλλά και η πρόσφατη ανακαίνιση με τις αλλαγές που έγιναν για την επέτειο από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Διαβάστε τα βασικά σημεία του άρθρου:

«Ο Κυριάκος Μηστοτάκης ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2019, στην προ-κορωνοϊού εποχή, τότε που θα μπορούσε να δεχτεί ξένους ηγέτες και ομολόγους του στο Μαξίμου.

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι σκέφτηκε να δώσει μια νότα που θα αναδείκνυε αρχιτεκτονικά το, εδώ και έναν αιώνα χτισμένο, Μέγαρο που αποτελεί γραφείο για κάθε πρωθυπουργό της Ελλάδας από το 1982: “Το Μέγαρο Μαξίμου είχε να βαφτεί από το 2004, οπότε τελέστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες”.

Η δημοσιονομική κρίση,  τα αυστηρά μέτρα, η λιτότητα και στη συνέχεια η πανδημία, δεν άφησαν χώρο ώστε το Μέγαρο Μαξίμου να αποκτήσει έναν αέρα ανανεώσης και πολιτιστικής γοητείας.

Μέγαρο Μαξίμου

Ωστόσο, το 2021 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο καθώς γιορτάστηκαν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, επέτειος που έφερε υψηλούς προσκεκλημένους, όπως τον πρίγκιπα Κάρολο, στην Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο, η πανδημία είχε τεθεί υπό έλεγχο, οπότε στις 25 Μαρτίου μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο, και ξένοι αρχηγοί κρατών κατάφεραν να επισκεπτούν την Ελλάδα για την επέτειο της Επανάστασης.

Τότε ήταν και η  κατάλληλη στιγμή για να βαφτεί το Μέγαρο Μαξίμου και να ανανεωθεί με έναν τρόπο που θα προέβαλε τη σπουδαία ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Παράλληλα άνοιξε και η Εθνική Πινακοθήκη, τα έργα της οποίας αποτελούν ύμνο για την ιστορία της τέχνης.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία μου, θα πρέπει να δείχνουμε ποιοι είμαστε με έναν τρόπο που να κεντρίζει το ενδιαφέρον”, δηλώνει η σύζυγος του πρωθυπουργού.
Αυτό το μέρος αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός μου είπε να κάνω οτιδήποτε, αλλά χωρίς να κοστίσει στο ελληνικό κράτος ούτε 1 λεπτό του ευρώ. Είμαι πολύ ικανοποιημένη για την ολοκλήρωση του έργου. Ήθελα να δημιουργήσω ένα μέρος που να ανήκει στους ανθρώπους μας και να στέλνει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα έχουμε όμορφη ιστορία, παραδόσεις και χειροτεχνία”.

Μέγαρο Μαξίμου

Το πρωθυπουργικό ζεύγος, στη συνέχεια, συγκέντρωσε ομάδα 10 εθελοντών που κατάρτισαν σχέδια για την ανακαίνιση τριών δωματίων του Μεγάρου: ενός χώρου υποδοχής με ένα μεγάλο τραπέζι συσκέψεων του σαλονιού και του γραφείου του πρωθυπουργού.

Η ομάδα, πολλοί από τους οποίους επιλέγουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αποτελείτο από γνωστούς επιμελητές και συλλέκτες τέχνης, ανάμεσά τους η καταξιωμένη καλλιτέχνις, Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του Ιρύματος σύγχρονης τέχνης Neon.

Στόχος της ομάδας ήταν να αναδειχθεί σειρά υλικών στα οποία καθρεφτίζεται ο ελληνικός πολιτισμός.

Ανάμεσα στις αλλαγές που ανέδειξαν το κύρος του Μεγάρου, η τοποθέτηση ενός εντυπωσιακού τραπεζιού, με φυσημένο γυαλί στον χώρο υποδοχής, όπως και ένα μαρμάρινο τραπεζάκι.

Στα υλικά που ξεχωρίζουν και η γεωμετρική κονσόλα που δωρήθηκε από τη διάσημη Ελληνίδα interior designer, Rena Dumas.

Στο σαλόνι και μια εντυπωσιακή περίτεχνη σκαλιστή καρέκλα από τη Σκύρο που δημιουργήθηκε από τον ξυλουργό Λευτέρη Αυγοκλούρη.

Την αίθουσα συσκέψεων στολίζει το γλυπτό ”Burnt Trees΄΄της Ελένης Βερναρδάκη, ενώ σε μια περιοχή του σαλονιού υπάρχει και κλωστοϋφαντουργικό υλικό που απεικονίζει το φαράγγι της Σαμαριάς στο νησί της Κρήτης, συνεισφορά της καλλιτέχνιδος, Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου».