ΑΦΜ και τρία ψηφία ελεύθερης επιλογής στις νέες ταυτότητες

Για τον προσωπικό αριθμό και το πώς αυτός θα λειτουργεί μίλησε το πρωί της Δευτέρας (23/10) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΑΦΜ

Για τον προσωπικό αριθμό και το πώς αυτός θα λειτουργεί μίλησε το πρωί της Δευτέρας (23/10) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στη ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου.

«Ο προσωπικός αριθμός θα βγει τον Δεκέμβριο και δεν θα χρειάζεται να κοινοποιηθεί πουθενά ο νέος αριθμός ταυτότητας» σημείωσε ενώ τόνισε «Όποιος βγάλει τώρα ταυτότητα θα πρέπει να ξαναπάει στην αστυνομία για να πάρει προσωπικό αριθμό».

Μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε: «Όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί από τον τρόπο που μας γνωρίζει ή δεν μας γνωρίζει το κράτος. Μας γνωρίζει με μία ταυτότητα, η οποία αλλάζει, χάνεται και όταν την αλλάζουμε πρέπει να φέρουμε πολλά αποδεικτικά. Προκειμένου η ταλαιπωρία αυτή να τελειώσει, έρχεται ο προσωπικός αριθμός ώστε με αυτό τον τρόπο να κάνουμε συνδιαλαγές με το δημόσιο. Είναι ο ΑΦΜ μας και τρία νούμερα της επιλογής μας».

«Στο προσωπικό wallet με ένα κλικ θα μπορείς να στείλεις ό,τι έγγραφα ζητά το Δημόσιο»

Αναφερόμενος στο προσωπικό πορτοφόλι τόνισε πως πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο που οι πολίτες χειρίζονται τις συναλλαγές τους.

«Στο προσωπικό wallet με ένα κλικ θα μπορείς να στείλεις ό,τι έγγραφα ζητά το Δημόσιο», ανέφερε.

«Μέσα το 2024 θα έρθει μία νέα μορφή ψηφιακής υπογραφής και αυθεντικοποίησης στο Δημόσιο» επεσήμανε.

«Επιμένουμε στο να βρούμε έναν τρόπο το ψηφιακό αντίγραφο που θα έρθει στο Κτηματολόγιο να είναι με μία συγκεκριμένη μορφή και όχι ένα σκαναρισμένο αντίγραφο που θα μας προκαλεί πρόβλημα στην επεξεργασία του. Ζητάμε πλέον να έχουν μία δομημένη μορφή, οι χειρόγραφες παραπομπές δεν είναι εύκολο να διαβαστούν. Δεν είναι λογικό να καθυστερούμε μήνες για να δώσουμε τα πιστοποιητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε πως η βοήθεια των συμβολαιογράφων στα ψηφιακά συμβόλαια θα «λύσει» τα χέρια τους.