Αυστραλία – Κορονοϊός: Ανοίγει τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Από 21 Φεβρουαρίου ανοίγει τα σύνορά της η Αυστραλία σε όλους τους ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Αυστραλία

Η Αυστραλία ανοίγει ξανά τα σύνορά της σε όλους τους ξένους τουρίστες οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι για την COVID-19 από την 21η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, σχεδόν δύο χρόνια μετά την επιβολή περιορισμών οι οποίοι συγκαταλέγονταν στους πιο αυστηρούς στον κόσμο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Αν είσαστε πλήρως εμβολιασμένοι, ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε ξανά στην Αυστραλία», δήλωσε ο κ. Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Διευκρίνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι οι αυστραλιανές αρχές «θα ξανανοίξουν τα σύνορα σε όλους τους κατόχους θεωρήσεων διαβατηρίου από την 21η Φεβρουαρίου».

Τα σύνορα έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020
Στην πελώρια νήσο-ήπειρο τα σύνορα έκλεισαν σχεδόν ερμητικά τον Μάρτιο του 2020. Τα τελευταία δύο χρόνια οι Αυστραλοί δεν είχαν τη δυνατότητα να βγουν από τη χώρα, ενώ ελάχιστοι επισκέπτες λάμβαναν άδεια να εισέλθουν στην επικράτεια.

Οι περιορισμοί χώρισαν οικογένειες, έπληξαν σκληρά τον τομέα του τουρισμού και προκάλεσαν διαλόγους για το κατά πόσον η Αυστραλία είναι χώρα ανοικτή, σύγχρονη και εξωστρεφής.

Ωστόσο, η κυβέρνηση άρχισε διαδικασία χαλάρωσης των περιορισμών και ανοίγματος των συνόρων κατά φάσεις στα τέλη της περασμένης χρονιάς, επιτρέποντας την είσοδο αρχικά σε μετανάστες εργαζόμενους υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης, ξένους φοιτητές και λιγοστούς τουρίστες.

Η απόφασή της εγγραφόταν στο πλαίσιο της εγκατάλειψης της πολιτικής «zero COVID», της προσπάθειάς της να αποτρέψει οποιαδήποτε μόλυνση, που εφάρμοζε για καιρό αλλά αποδείχθηκε ανεφάρμοστη όταν εκδηλώθηκε το κύμα που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον.