Αυτά είναι τα μέτρα κατά της σχολικής βίας: Από πενθήμερη έως οριστική αποβολή σε περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων

Νέα πλατφόρμα για τις καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας – Πιερρακάκης: Εθνικό πρόβλημα το bullying στα σχολεία

Αυτά

Την επιστροφή της πενθήμερης αποβολής ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας την εθνική καμπάνια για τη βία στα σχολεία, που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης γνωστοποιώντας τα μέτρα κατά της σχολικής βίας, ανακοίνωσε ότι για τις περιπτώσεις κακόβολης χρήσης κινητού, όπως είναι η διαρροή προσωπικών δεδομένων, η ποινή θα είναι η οριστική αποβολή του μαθητή.

Ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η χρήση του πάει μαζί με τα πιο βαριά περιστατικά bullying. Γι’ αυτό ορίζονται συνέπειες όπως ότι ο σύλλογος μπορεί να επιβάλει 5νθήμερη αποβολή για αποτύπωση περιστατικού σχολικής βίας.

Αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο, τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο υπουργός τόνισε πως οι καταγγελίες στην πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας θα είναι επώνυμες, με τους γονείς να έχουν λάβει ήδη ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους, για την ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία.

Το μήνυμα Μητσοτάκη και το προσωπικό του βίωμα

«Να σπάσουμε τη σιωπή, δεν είναι μαγκιά να σπάσουμε τον άλλο ξύλο και να καταφέρουμε να αισθάνεται ο θύτης απομονωμένος, τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Υπάρχουν όρια, τα οποία όταν ξεπερνιούνται, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Πρέπει να το καταλάβουμε, να το ενστερνιστούμε και αυτός είναι και ο σκοπός αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσποτάκης, εκπέμποντας ηχηρά μηνύματα μιλώντας σε πάνελ με μαθητές για την ενδοσχολική βία.

«Τα περιστατικά αυξάνονται, γιατί πλέον δηλώνονται, έχει ο άλλος το θάρρος πλέον να μιλήσει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια, αποκάλυψε και το προσωπικό του βίωμα.

«Και μένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο, ήταν αστείο, ήταν χαβαλές τότε και εγώ ως χαβαλέ το αντιμετώπιζα τότε. Δεν τους δίναμε τόση μεγάλη σημασία, με πολύ μεγάλη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι υπήρχαν συμμαθητές μας που υπέφεραν, τους τραυμάτισαν, τραύματα που μπορούν να αφήσουν κατάλοιπα. Τώρα ξέρουμε περισσότερα πια».

Όλα τα μέτρα κατά της σχολικής βίας

-Η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία. Στην πλατφόρμα θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία. Η χρήση της πλατφόρμας θα είναι αρκετά απλή. Θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα.

-Διαχείριση σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

-Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.

-Επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.

-Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.

-Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

-Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.