Αυτές τις 5 συσκευές πρέπει πάντα να βγάζεις από την πρίζα πριν πας διακοπές

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Αν θες να αποφύγεις τις διακοπές ρεύματος και τις χαμηλές τάσεις όσο θα λείπεις αποσύνδεσε μερικές συσκευές στο σπίτι σου.

Με τον αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρικών gadgets, και όχι μόνο, που καταλήγουν να μπαίνουν στα σπίτια μας, έρχεται ένας επιπλέον αριθμός πιθανών απειλών για την ασφάλεια του σπιτιού μας. Όσο περισσότερες συσκευές έχουμε συνδεδεμένες με το ρεύμα, αυτό αυτόματα σημαίνει πως καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να έχεις περισσότερα πιθανά σημεία υπερθέρμανσης. Ωστόσο, μην ανησυχείς αν ετοιμάζεσαι να φύγεις ταξίδι. Ειδικοί μας δίνουν μια λεπτομερή λίστα με όλα τα είδη που πρέπει να απενεργοποιήσεις πριν ξεκινήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές.

1. Μικρές συσκευές κουζίνας

Σύμφωνα με τον Dan Mock του Mister Sparky, τα μπλέντερ, οι καφετιέρες, οι τοστιέρες και άλλες μικρές συσκευές κουζίνας είναι καλύτερα να αποσυνδέονται από την πρίζα όταν βρίσκεσαι σε διακοπές. «Αυτές τις ονομάζουμε συσκευές “βαμπίρ”, που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν ενέργεια ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένες», εξηγεί ο Dan. «Είναι συσκευές που απορροφούν ενέργεια και είναι επιζήμιες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για το πορτοφόλι σας».

2. Τηλεοράσεις και κονσόλες παιχνιδιών

Παραδόξως, το να αφήνεις τις τηλεοράσεις και τις κονσόλες παιχνιδιών συνδεδεμένες είναι μια πραγματική κόκκινη σημαία για την ασφάλεια του σπιτιού. Ο Dan το αναφέρει ως ένα από τα πιο κοινά οικιακά λάθη που συνήθως μένουν συνδεδεμένα στην πρίζα, ανεξάρτητα από το αν το σπίτι είναι κατειλημμένο ή όχι. «Εάν υπάρχει ισχυρή καταιγίδα ενώ λείπετε και δεν έχετε προστατευτικό υπέρτασης για ολόκληρο το σπίτι, συσκευές όπως οι τηλεοράσεις και οι κονσόλες παιχνιδιών διατρέχουν τον κίνδυνο να υπερφορτωθούν και να βραχυκυκλωθούν», λέει στο Living Etc. Απλώς αφαίρεσε αυτές τις συσκευές από τις πρίζες και γλίτωσε από τον κίνδυνο.

Σταμάτα να αναβάλλεις σημαντικές αποφάσεις της ζωής σου με τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων

3. Υπολογιστές και smart home προϊόντα

Σύμφωνα με τον Dan, το να αφήνεις τις συσκευές σου συνδεδεμένες είναι ένα από τα κορυφαία λάθη στο σπίτι που πρέπει να αποφύγεις. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, επισημαίνει ότι:

«Το να έχετε τον υπολογιστή σας σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας δεν αρκεί όταν φεύγετε για περισσότερες από μία ημέρες. Αποσυνδέστε τον εντελώς από την πρίζα για να μειώσετε την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σπίτι και να προστατέψετε τον υπολογιστή από οποιαδήποτε ηλεκτρική ατυχία που μπορεί να προκύψει από υπερτάσεις ρεύματος», λέει ο Dan. «Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να επιστρέψετε στο σπίτι και να διαπιστώσετε ότι ο υπολογιστής σας είναι νεκρός και ότι έχετε χάσει σημαντικά αρχεία».

Επισημαίνει ότι η αποσύνδεσή του μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής της συσκευής. Όσον αφορά τις έξυπνες οικιακές συσκευές, προτείνει να αποσυνδέσεις το Alexa, το Google Home και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που δεν εξυπηρετεί σημαντικό σκοπό όσο λείπεις.

4. Ανεμιστήρες και ιονιστές αέρα

5 συσκευές που πρέπει πάντα να βγάζεις από την πρίζα πριν πας διακοπές

Ο Dan συνιστά ανεπιφύλακτα να απενεργοποιείς και να αποσυνδέεις όλους τους ανεμιστήρες και τους ιονιστές πριν φύγεις από το σπίτι σου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένα στην πρίζα ενώ βρίσκεσαι σε διακοπές. Πέρα από το ότι είναι ένας καλός κανόνας που πρέπει να ακολουθείς για να αποφύγεις κάθε είδους ηλεκτρικές ατυχίες, αυτός είναι ένας ακόμη αθόρυβος «αποστραγγιστικός ηλεκτρισμός» που θα σου ξοδέψει ενέργεια που δεν είχες καν χρησιμοποιήσει εξαρχής.

Κι όμως μπορείς να δροσιστείς και χωρίς κλιματιστικό μέσα στον καύσωνα

5. Πλυντήρια πιάτων και ρούχων

Σύμφωνα με τον Ian Palmer-Smith, ειδικό σε οικιακές συσκευές στην Domestic & General, τα πλυντήρια ρούχων και τα πλυντήρια πιάτων καταναλώνουν πολλή ενέργεια λόγω της ανάγκης τους για νερό. «Χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια από άλλα σε κατάσταση αναμονής, καθώς πρέπει να είναι έτοιμα να ζεστάνουν νερό αμέσως, κατόπιν ζήτησης», εξηγεί. Ο Ian ταξινομεί αυτές τις βασικές συσκευές πλυντηρίου ως κορυφαίες συσκευές «βαμπίρ» και προτρέπει έντονα τους ιδιοκτήτες σπιτιού να τις αποσυνδέουν όποτε δεν χρησιμοποιούνται. «Όταν πρόκειται για τις οικιακές σας συσκευές, αυτά τα είδη πρέπει οπωσδήποτε να απενεργοποιηθούν για να προστατεύσετε το σπίτι σας και να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας».