Αυξήσεις συντάξεων: Δυσάρεστη έκπληξη για δικαιούχους – Αναλύουν στην «Π» Σπανός – Ξούλος

Δυσφορία από συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση στους λογαριασμούς τους και το ζήτημα έγκειται στην προσωπική διαφορά. Περίπου 900.000 μικροσυνταξιούχοι έμειναν εκτός της νέας αύξησης.

Αυξήσεις συντάξεων: Δυσάρεστη έκπληξη για δικαιούχους - Αναλύουν στην «Π» Σπανός - Ξούλος

Προ δυσάρεστων εκπλήξεων έρχονται, αυτές τις ημέρες, πολλοί συνταξιούχοι που περίμεναν εναγωνίως να εισπράξουν την πρώτη -μετά από πολλά χρόνια- αύξηση στις συντάξεις τους και μάλιστα με αναδρομικότητα από τον Ιανουάριο.

Αυξήσεις συντάξεων: Δυσάρεστη έκπληξη για δικαιούχους - Αναλύουν στην «Π» Σπανός - Ξούλος

Ο Πατρινός οικονομολόγος, Θεόδωρος Ξούλος, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι, όντως αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η καταβολή των συντάξεων, με αύξηση 7,75%, όμως προς απογοήτευση δικαιούχων, δεν μπήκε ακόμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς το αναδρομικό ποσό του Ιανουαρίου. Οπως έγινε, χθες, γνωστό, τα αναδρομικά θα πληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου με τις συντάξεις Μαρτίου. Αυτό σημαίνει πως η αύξηση, που δίνεται τώρα, είναι μονή. Διπλή αύξηση θα δοθεί τον επόμενο μήνα, με τις πληρωμές στα τέλη.

Προφανώς, ο ΕΦΚΑ δεν ήταν προετοιμασμένος για να περάσει αυτές τις αυξήσεις στο σύστημά του, τόνισε ο κ. Ξούλος και αυτό φαίνεται, από το γεγονός, ότι τα νέα ποσά δίνονται είναι κατ’ εκτίμηση.

Η δεύτερη παρατήρηση του κ. Ξούλου, είναι ότι η αύξηση 7,75% δεν μπορεί να γεφυρώσει με τίποτα το χάσμα που έχει προκαλέσει η ακρίβεια στο πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων που έχασε το 40% της αγοραστικής δύναμης. Ανέφερε για παράδειγμα ότι, σε μια μικτή σύνταξη 1.500 ευρώ, η αύξηση του 7,75% θα «φαγωθεί» αμέσως από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της φορολογίας εισοδήματος. Παράλληλα, σημείωσε ότι 900.000 μικροσυνταξιούχοι έμειναν εκτός αύξησης, λόγω της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις τους. Πρόκειται κυρίως για όσους λάμβαναν, μέχρι τον Μάιο του 2016, το ΕΚΑΣ που κόπηκε με αποτέλεσμα σήμερα να είναι διπλά χαμένοι και απλά βλέπουν κάποια επιδόματα κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. Στην ερώτηση. πόσο θα πρέπει να περιμένουν ακόμα αυτοί, ο κ. Ξούλος είπε μέχρι να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τους. Τέλος, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα δούμε νέες αυξήσεις του χρόνου, καθώς η Ελλάδα δεν περιμένει μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης.

Οι παγίδες που μειώνουν τις συντάξεις των ασφαλισμένων

Η μεγάλη ανεργία που υπάρχει σήμερα, οι χαμηλές αμοιβές ειδικότερα τούτη την στιγμή που ο πληθωρισμός ροκανίζει το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, η εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί, αλλά και οι χαμηλή κερδοφορία στις μικρές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με την αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους, οδηγούν πολλούς ασφαλισμένους, μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες, στην συνταξιοδότηση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που οδηγούν σε χαμηλότερη σύναξη όπου ενδεχομένως και λόγου του άγχους της απόδρασης από την καθημερινή μάχη της επιβίωσης, να μην λαμβάνονται υπόψη.

Συγκεκριμένα:

Η συνταξιοδότηση με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης (και μέχρι τα 15 που είναι προϋπόθεση) οδηγεί σε μείωση 8,27 ευρώ για κάθε έτος στην εθνική σύναξη, με συνολική μείωση 41,37 ευρώ για συνταξιοδότηση με 15 έτη αντί για 20.

Η πρόωρη συνταξιοδότηση οδηγεί σε μείωση που επιβάλλεται στο ποσό της εθνικής σύνταξης και ανέρχεται σε 6% για κάθε έτος που υπολείπεται για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας της πλήρους σύνταξης. Η μειωμένη σύνταξη παραμένει δια βίου μειωμένη και δεν μετατρέπεται ποτέ σε πλήρη.

Η μερική απασχόληση που έχει κυριεύσει πάνω από 1 στους 3 εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια είναι ένας ακόμη λόγος φαλκίδευσης της σύνταξης. Χαμηλότερος μισθός (λόγω λιγότερων ωρών απασχόλησης) συνεπάγεται και μικρότερη σύνταξη.

Ενώ και τα έτη ασφάλισης μετά το 2010 που οι αποδοχές καταποντίστηκαν, οδηγούν σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών, ειδικότερα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αλλά και την περικοπή των Δώρων.

Η διάταξη του νόμου 4670/2020 που συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, η δυσανάλογη ανταποδοτικότητα στις συντάξιμες αποδοχές σε σχέση με το ύψος των εισφορών, αλλά και η δυσκολία των ελευθέρων επαγγελματιών να ανταπεξέλθουν στην καθημερινή λειτουργία, τους οδηγούν στην επιλογή των μικρότερων ασφαλιστικών κλάσεων.

Συμπερασματικά, και με βάση τα ανωτέρω, η καταφυγή στην σύνταξη θα πρέπει να γίνεται με αξιολόγηση όλων το παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν.

Μάλλον θα πέσει γκρίνια… από πολλούς συνταξιούχους!

Αυξήσεις συντάξεων: Δυσάρεστη έκπληξη για δικαιούχους - Αναλύουν στην «Π» Σπανός - Ξούλος

Ο Γιάννης Σπανός οικονομολόγος – φοροτεχνικός – λογιστής σε άρθρο παρέμβαση του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», αναφέρει:Ως γνωστό η «Οδύσσεια» της καταβολής της 1ης σύνταξης με αύξηση μετά από 12(!) χρόνια θα είναι «ιστορικό» γεγονός. Μακάρι για όλους από τα 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους να υπάρχει κάτι για τον καθένα. Από τα όσα όμως γράφονται και λέγονται τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια, και από τις δικές μου κατά καιρούς δημοσιεύσεις σε αυτή την εφημερίδα, θα υπάρξουν περίπου 700-750 χιλιάδες που θα δουν αύξηση στην σύνταξη τους όχι όμως στην τσέπη αλλά στα χαρτιά.

Αυτό για όσους έχουν καλό θυμητικό οφείλεται στην λέξη που η Κατρουγκάλιος γλώσσα μας πασάρισε και ήταν η φράση «προσωπική διαφορά». Εδώ είναι όλα τα λεφτά της ιστορίας (!).

Αν δηλαδή η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη από την τωρινή αύξηση δηλαδή ακαθάριστη προ φόρου σύνταξη επί 7,75% π.χ. 70€ και η αύξηση 40 ευρώ τότε θα είναι η ίδια σύνταξη η σημερινή αλλά τίποτα στην τσέπη, και ο συνταξιούχος θα υπολείπεται κατά 30€ τα οποία θα συμψηφιστούν προσεχώς και σε άλλη επόμενη αύξηση της σύνταξης. Δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

Πραγματική αύξηση δηλαδή θα πάρουν οι έχοντες αρνητική προσωπική διαφορά έτσι ώστε η αύξηση να είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό 7,75% της κρατικής αυξήσεως π.χ. έστω σύνταξη προ φόρου 1.200€ προς 7,75% = 93 ευρώ μείον προσωπική αρνητική διαφορά ας πούμε 70 ευρώ, (δεν υπολογίζεται αφαιρετικά) και ο συνταξιούχος θα πάρει όλη την αύξηση των 93 ευρώ.

Γι’ αυτό και όλες οι μέχρι τώρα δημοσιευθείσες εργασίες είτε εργατολόγων είτε των εγκυκλίων αναφέρουν ότι οι εργασθέντες πάνω από 35 χρόνια και μέχρι 40 χρόνια θα είναι οι «τυχερότεροι» γιατί θα πάρουν όλο το 7,75% της αυξήσεως. Δηλαδή το 1,7 εκατομμύριο συνταξιούχων επί 85% δηλαδή 1.450.000 άτομα. Ιδωμεν σε 10 το πολύ μέρες από σήμερα και μέχρι 30 Γενάρη 2023.

Με την ευκαιρία και για να μην ξεχνιόμαστε τα οφειλόμενα αναδρομικά κυρίως σε αυτούς που βγήκαν σε σύνταξη πριν τον Μάιο του 2016 δηλαδή: Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων, Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και αναδρομικά του 11/μήνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 για περικοπές από δώρα και επικουρικές, υπάρχει απόφαση του ΣτΕ να μην καταβληθούν για λόγους έκτακτου ανάγκης και υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Αυτό από ότι διαβάζουμε θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να το ξεπεράσει και να βρει τον τρόπο να τα καταβάλει στους συνταξιούχους. Το ποσό συνολικά θα αγγίξει τα 2,6 δις ευρώ, αλλά αν δεν δοθούν θα πρόκειται για κατάφορη αδικία προς τα «τιμημένα γηρατειά» που έλεγαν το «πάλαι» τη δεκαετία του 1980(!). Ξέρετε άλλωστε ποιος το είπε αυτό.

Ας ελπίσουμε ότι από τα 5,6 δις που άμεσα τώρα περιμένει η χώρα από την ΕΕ και έχουν ήδη εγκριθεί να μας δοθούν, θα μπορέσουν έστω και σε 4/ρεις ετήσιες δόσεις να δώσουν στους συνταξιούχους τα 2,6 δις που στο κάτω-κάτω της γραφής τα έχουν στερηθεί στα χρόνια της καταχνιάς και κυρίως στην οκταετία 2012 έως 2019(!), αλλά και ήδη έχουν πληρώσει τη… ζημιά αυτή από τις μειώσεις της σύνταξης τους που έχουν υποστεί χρόνια τώρα.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

 

 

 

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments