Αύξηση τιμών στα φάρμακα: Εως και τριπλάσια η συμμετοχή των ασθενών – Σοφιανόπουλος: «Οφείλεται σε απόφαση του Υπουργείου Υγείας»

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών «καρφώνει» το υπουργείο Υγείας. Γιατί οι ασθενείς «τα έχασαν» και νομίζουν ότι τους κλέβει το φαρμακείο!

Αύξηση

Αντιμέτωποι με την αύξηση της τιμής των φαρμάκων τους βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα οι πολίτες. Ο φαρμακευτικός κόσμος σπεύδει σε εξηγήσεις και αιτιολογεί την αύξηση, η οποία οφείλεται σε απόφαση του υπουργού Υγείας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος ανέφερε στην «Πελοπόννησο»: «Τα έχασαν οι πολίτες. Για παράδειγμα, μία κυρία που ήρθε χθες και συνήθως πλήρωνε για τα φάρμακά της συμμετοχή 1 ευρώ πλήρωσε 13 ευρω. Νομίζουν ότι τους κλέβει το φαρμακείο».

Η διοίκηση του συλλόγου προχώρησε σε έκδοση ανακοίνωσης με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών. «Η υπέρμετρη αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων, παρά τις μειώσεις λιανικών τιμών που προηγήθηκαν, οφείλεται σε απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ώστε να μειωθεί το clawback της φαρμακοβιομηχανίας και να μεταφερθεί το ποσό αυτό, περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, από το clawback της φαρμακοβιομηχανίας, ανά έτος, στους ασφαλισμένους».

Αύξηση

Ανδρέας Σοφιανόπουλος

Μάλιστα, όπως παρατηρεί ο κ. Σοφιανόπουλος, «είναι παράδοξο το υπουργείο Υγείας να προσπαθεί δήθεν να αυξήσει τη διείσδυση των γενοσήμων στη φαρμακευτική αγορά της Ελλάδας και ταυτόχρονα να επιβάλλει μεγάλες συμμετοχές, όταν οι ασφαλισμένοι επιλέγουν να τα χρησιμοποιήσουν».

Οι Φαρμακοποιοί της πόλης ξεκαθαρίζουν ότι: «Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετοχές προκύπτουν αυτόματα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, το οποίο ακολουθεί τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και οι φαρμακοποιοί ουδεμία παρέμβαση μπορούν να κάνουν ή έχουν στη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Το πατραϊκό κοινό να είναι ενήμερο ότι τα παραπάνω προκύπτουν από την πιστή εφαρμογή του μνημονιακού εφαρμοστικού νόμου του 2012, με υπουργό Υγείας τον Λοβέρδο, της κυβέρνησης συνεργασίας Παπαδήμου. Οι φαρμακοποιοί, πλέον της διαμαρτυρίας που δημοσιοποιούν, δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτε παραπάνω για το ζήτημα αυτό».
Επιπλέον ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών εκτιμά ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση ο κ. Γεωργιάδης «ευνοεί συγκεκριμένες εταιρείες γενοσήμων. Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι θα το πάρει πίσω το μέτρο αυτό. Πόσα άλλα βάρη να σηκώσουν οι πολίτες;».

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Η επιβάρυνση αυτή αφορά σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα. Ακολούθως παραθέτουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα

Σκεύασμα για Σάκχαρο των 100 mg (30 τεμάχια)

Προηγούμενο Δελτίο Τιμών
Λιανική Τιμή 19,54 ευρώ
Ασφαλιστική Τιμή 19,54 ευρώ
Συμμετοχή Ασφαλισμένου 1,95 ευρώ

Τιμές 12/2/2024
Λιανική Τιμή 18,18 ευρώ
Ασφαλιστική Τιμή 16,77 ευρώ
Συμμετοχή ασφαλισμένου 3,09 ευρώ (+56%)

Σκεύασμα για χοληστερίνη των 40 mg (28 τεμάχια)

Προηγούμενο Δελτίο Τιμών
Λιανική Τιμή 21,72 ευρώ
Ασφαλιστική Τιμή 21,72 ευρώ
Συμμετοχή Ασφαλισμένου 5,43 ευρώ
Τιμές 12/2/2024
Λιανική Τιμή 21,72 ευρώ
Ασφαλιστική Τιμή 6,86 ευρώ
Συμμετοχή Ασφαλισμένου 16,58 ευρώ (+205%).

Αντιψυχωσικό των 10 mg (30 τεμ.)

Προηγούμενο Δελτίο Τιμών
Λιανική Τιμή 21,23 ευρώ
Ασφαλιστική τιμή 21,23 ευρώ
Συμμετοχή Ασφαλισμένου 0%
Τιμές 12/2/2024
Λιανική Τιμή 20,95 ευρώ
Ασφαλιστική Τιμή 15,26%
Συμμετοχή Ασφαλισμένου 5,69 ευρώ.