Άγονος ο διαγωνισμός για το θεματικό πάρκο στα Παλαιά Σφαγεία – Το σκεπτικό της επιτροπής – Ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Μετά από τρεις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής αποφασίστηκε πως καμία από τις δύο προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές.

Άγονος ο διαγωνισμός για το θεματικό πάρκο στα Παλαιά Σφαγεία – Το σκεπτικό της επιτροπής – Ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Άγονος κηρύχθηκε τελικά ο διαγωνισμός για το έργο με τίτλο «Κατασκευή θεματικού Πάρκου – Χώρου Αναψυχής, καλλιτεχνικών δράσεων, εξερεύνησης και παιχνιδιού στον εξωτερικό χώρο των Παλαιών Σφαγείων».

 

Μετά από τρεις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής αποφασίστηκε πως καμία από τις δύο προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Και αυτό γιατί ο Καρναβαλικός Οργανισμός και η Κοινωφελής Επιχείρηση Καρναβάλι Πάτρας, ζητούσε ιδέες για το πώς θα στηθεί το συγκεκριμένο πάρκο, ιδέες που να συνάδουν με το χώρο και τη λειτουργία του, κάτι που καμία από τις δύο προτάσεις δεν φαίνεται να έλαβε υπ’ όψιν της. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr δεν πρόκειται να υπάρξει νέα προκήρυξη του διαγωνισμού, ενώ θα αναζητηθούν ιδέες που να είναι σύμφωνες με τα όσα ζητούνται και να υπάρχει η απαιτούμενη διάδραση.

Όσον αφορά την πρώτη πρόταση η επιτροπή αναφερόμενη στην περιγραφή της, την χαρακτηρίζει εξαιρετικά συνοπτική, σε βαθμό που δεν επέτρεπε να διαφανούν με σαφήνεια και επαρκώς η αναλυτική επεξήγηση σχετικά με την διασύνδεση των επιμέρους στοιχείων και κατασκευών, ως προς την εμπειρία της επίσκεψης για τον επισκέπτη και την πιθανή διάδραση με τα στοιχεία. Για την δεύτερη πρόταση, ενώ η περιγραφή της είναι επαρκής, όμως δεν επιτυγχάνεται να γίνει αντιληπτή η κατασκευή του έργου, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζεται επαρκώς η συνολική μορφολογία του πάρκου και η διάδραση των επισκεπτών με αυτό, κάτι που εμποδίζει την εκτίμηση βασιμότητας μιας ενδεικτικής κοστολόγησης.

Στον τομέα της σαφήνειας των σχεδίων, η πρώτη πρόταση δεν ήταν σαφής, ενώ όπως φάνηκε είχε περιορισμένη χρήση των τεχνολογικών εφαρμογών, σε στοιχειώδες επίπεδο, όπως χαρακτηρίζεται, κάτι που δεν επιδεικνύει στοιχεία πρωτοτυπίας. Και μένοντας στην πρωτοτυπία αυτή τη φορά της θεματικής, η πρώτη πρόταση επένδυε στην «εξιστόρηση» βασικών στοιχείων της ιστορίας και των γνωρισμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού με έναν παρατακτικό τρόπο. Όπως σημείωσε η επιτροπή, η θεματική αυτή, σε συνδυασμό με τον τρόπο σχεδιασμού και παρουσίασης, έχει μια τάση εσωστρέφειας και αναδεικνύει ήδη γνωστά μοτίβα, συνεπώς δεν την έπεισε για την πρωτοτυπία της.

Περνώντας στη δεύτερη πρόταση, αυτή όπως σημειώνει η επιτροπή, ουσιαστικά περιοριζόταν σε μια απλή διαδρομή περιήγησης σε μνημεία του κόσμου, δοσμένη ίσως με ενδιαφέροντα αισθητικά τρόπο που προσομοιάζει την τεχνική των χιουμοριστικών κόμικ, όμως απουσιάζει το επιθυμητό επίπεδο διάδρασης. Και μπορεί η πρόταση να γοητεύει σύμφωνα με την επιτροπή με το σχεδιαστικό της ύφος, με αναφορές σε γνωστές εικονογραφήσεις, όμως η θεματική συναντάται με διάφορες παραλλαγές σε διάφορα θεματικά πάρκα διεθνώς, κάτι που δεν παρουσιάζει καμία πρωτοτυπία. Παράλληλα, δεν επιτυγχάνεται ένας δημιουργικός διάλογος με τη χρήση του συμπλέγματος των κτιρίων των Παλαιών Σφαγείων, ενώ λείπει και μια εννοιολογική διασύνδεση μεταξύ των επιμέρους στοιχείων της σύνθεσης που να παρακινεί τον επισκέπτη σε δράσεις πέραν της περιήγησης.

Μειονεκτήματα παρουσίασε και όσον αφορά τη χρήση των τεχνολογικών μέσων καθώς στην πρόταση την συναντούσαμε μόνο σε ενημερωτικό επίπεδο που αφορούσε τα μνημεία, κάτι που κρίθηκε πως δεν είναι αρκετά ελκυστική για τον επισκέπτη.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Εν τέλει η επιτροπή δεν ικανοποιήθηκε με καμία από τις δύο προτάσεις, καθώς καμία τους δεν επιτυγχάνει να καλύψει με δημιουργική επάρκεια ικανό αριθμό των βασικών στόχων του εγχειρήματος, ούτε πληροί τα κριτήρια αξιολόγησης σε επιθυμητό βαθμό ώστε να οδηγήσει στην απόφαση υλοποίησής της.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της επιτροπής: «Από αισθητική και λειτουργική άποψη η πρώτη πρόταση παρουσιάζει μια στοιχειώδη διαδρομή με ελάχιστη διαδραστικότητα. Η δεύτερη παρουσιάζει γραφιστικό ενδιαφέρον αλλά η απλή περιήγηση ανάμεσα στα στοιχεία του θεματικού πάρκου δεν κρίνεται αρκετά ελκυστική ως εμπειρία.

Και στις δύο προτάσεις δεν υπάρχει αξιόλογη πρόταση χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας για την επίτευξη της διαδραστικότητας ή αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών.
Δεν αποτυπώνονται οι διαδρομές με τρόπο που να υπάρχει εξέλιξη και να δημιουργείται η επιθυμία στο νεανικό κοινό να επιστρέψει στο πάρκο. Επίσης δεν εμπεριέχονται στη δομή τους εναλλαγές για νέες προσεγγίσεις εμπειριών και βιωμάτων.

Δεν διαφαίνεται δυναμική αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής μέσω των συγκεκριμένων προτάσεων. Κρίνεται ότι δεν θα συμβάλλουν ικανοποιητικά γιατί δεν εμπεριέχουν στοιχεία που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά.

Από την άποψη της καλλιτεχνικής πρωτοτυπίας η πρώτη πρόταση δίνει έμφαση σε ένα «καλειδοσκόπιο» βασικών στοιχείων του Πατρινού Καρναβαλιού και δεν υπάρχει πρωτογενής πρωτότυπη παραγωγή που να λειτουργεί αποτελεσματικά σε όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με την ιστορία και την μορφολογία του.

Η δεύτερη έχει εννοιολογική συμπερίληψη των πολιτισμών στο σύγχρονο κόσμο, αλλά δεν καταφέρνει να το προσεγγίσει με πρωτότυπο τρόπο ως προς την διαδραστική εμπειρία της επίσκεψης και συνεπώς δεν θεωρείται ότι διαθέτει ικανά στοιχεία για την προσέλκυση νέου κοινού. Παράλληλα, δεν παρουσιάζει διαλειτουργικότητα με τις χρήσεις των κτηρίων των Παλαιών Σφαγείων, ούτε αρκετά ελκυστική αυτονομία».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΚΕΑΝΑ: Ακυρώθηκαν ξανά οι εκλογές - Γκρίνιες και αρνητικό κλίμα
Σε τροχιά υλοποίησης τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στα Νοσοκομεία Πύργου και Αιγίου - Έπεσαν υπογραφές
Στόχοι και προοπτικές στην πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΠΣΕΚ
Αιγιάλεια: Το τέλος ταφής μπορεί να «τελειώσει» τον Δήμο