ΑgreXa 2023: Η γιορτή των προϊόντων της αχαϊκής γης – Εκατοντάδες επισκέπτες στην τελετή έναρξης

Η 20ή Αγροτική Εκθεση Χαλανδρίτσας – AgreXa 2023 είναι πάλι εδώ ακόμα πιο ενισχυμένη

ΑgreXa 2023: Η γιορτή των προϊόντων της αχαϊκής γης - Εκατοντάδες επισκέπτες στην τελετή έναρξης Εκατοντάδες επισκέπτες στην τελετή έναρξης της 20ής Αγροτικής Εκθεσης Χαλανδρίτσας

Στην σκιά της μεγάλης περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής τραγωδίας που αποκαλύπτεται στη Θεσσαλία, έγινε, χθες το βράδυ στο λιθόστρωτο της Χαλανδρίτσας, η τελετή των εγκαινίων της 20ής Αγροτικής Εκθεσης Χαλανδρίτσας- ΑgreXa 2023.

Η έκθεση που ξεκίνησε με μια ημέρα καθυστέρηση, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, επιβεβαίωσε το θεσμικό της βάρος, στον πρωτογενή τομέα της περιοχής, καθώς προσέλκυσε 130 εκθέτες και χιλιάδες επισκέπτες, τους οποίους υποδέχθηκε ως «οικοδεσπότης» ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής.

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη μνήμη των θυμάτων των πλημμυρών της Θεσσαλίας, ο κ. Μπαρής έδωσε το σήμα της έναρξης της μεγάλης γιορτής των προϊόντων της αχαϊκής γης, της παράδοσης και της επιχειρηματικότητας που αγκαλιάστηκε απ’ όλους κι έγινε ένας επιτυχημένος θεσμός, ο οποίος, αισίως, φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια!

ΑgreXa 2023: Η γιορτή των προϊόντων της αχαϊκής γης - Εκατοντάδες επισκέπτες στην τελετή έναρξης

Γεμάτα με επισκέπτες τα περίπτερα των εκθετών στο λιθόστρωτο της Χαλανδρίτσας

«Η 20ή Αγροτική Εκθεση Χαλανδρίτσας- AgreXa 2023 είναι εδώ! Για να μας θυμίζει ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη από τέτοιες διοργανώσεις που οικονομικά και κοινωνικά δίνουν προοπτική, προβάλλουν την ταυτότητα του Δήμου μας και αναδεικνύουν τον πολιτιστικό και αγροτοκτηνοτροφικό του χαρακτήρα» τόνισε ο δήμαρχος για να επισημάνει ότι στη διάρκεια της δημοτικής θητείας και παρά την επιβεβλημένη ακύρωση της Εκθεσης για δύο συνεχόμενες χρονιές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η δημοτική αρχή κατάφερε όχι μόνο να την κρατήσει «όρθια», αλλά να την πάει πιο ψηλά, με ανανεωμένο «πρόσωπο», με διευρυμένα χαρακτηριστικά, με καινοτόμες δράσεις, με περισσότερους εκθέτες και περισσότερες ενημερωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο δήμαρχος, παρουσιάζοντας τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για τον πρωτογενή τομέα, τόνισε ότι παραμένει προσηλωμένος στον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, της ποιοτικής–βιολογικής γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, την εκπαίδευση των αγροτών, τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, την προβολή και προώθηση των αγροτικών ποιοτικών προϊόντων και της αγροτοδιατροφής.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στον χαιρετισμό του, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η πρωτογενής παραγωγή δεν είναι απλώς ένας οικονομικός κλάδος εξαιρετικά σημαντικός για τη Δυτική Ελλάδα. Είναι μία ισχυρή κουλτούρα αιώνων που εμπεριέχει πολιτισμό και παράγει πολιτισμό!

Παράλληλα, επισήμανε ότι από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής που διανύουμε, είναι η διαφύλαξη της πρωτογενούς παραγωγής από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Γι’ αυτό και είναι η ώρα της αυτοσυνειδησίας για όλους μας.

ΑgreXa 2023: Η γιορτή των προϊόντων της αχαϊκής γης - Εκατοντάδες επισκέπτες στην τελετή έναρξης

Από δεξιά Θεόδωρος Μπαρής, Νεκτάριος Φαρμάκης, Χαράλαμπος Μπονάνος, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος και Διαμαντής Κανελλόπουλος

«Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Να σπεύσουμε για να ενισχύσουμε τις υποδομές κάθε είδους, αλλά και να διαφυλάξουμε την πρωτογενή μας παραγωγή, το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών μας και τη ζωή εκατομμυρίων άλλων.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η επόμενη 5ετία είναι πολύ-πολύ σημαντική, κρίσιμη, καθώς οι αρμόδιοι φορείς και μαζί η Περιφέρεια, οφείλουν να συνεχίσουν να στηρίζουν τους αγρότες και τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και, το πιο σημαντικό, να συνδιαμορφώσουν και να υλοποιήσουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ένα σχέδιο ανθεκτικότητας της πρωτογενούς παραγωγής έναντι της κλιματικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν από τις πρώτες που ολοκλήρωσε το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που περιλαμβάνει 166 δράσεις σε 12 τομείς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αχαΐα: 23χρονη κατήγγειλε τον πατέρα της για βιασμό-Η οικογένεια της θα καταθέσει εναντίον της
“Έσβησε” στο νοσοκομείο του Ρίου γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός
Φωτιά στην Αιγιάλεια -Επιχειρούν 3 οχήματα και 6 πυροσβέστες
«Πνίγεται» και η υπογειοποίηση; Αγνοείται ακόμα ο διαγωνισμός για το τρένο στην Πάτρα