Αγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων

Του Νίκου Νικολόπουλου, Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πάτρα»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στις τάξεις των συμβασιούχων του Δήμου Πατρέων, για την «Εργασιακή ζούγκλα», που έχει διαμορφωθεί υπό την ανοχή του κ. Πελετίδη, καθώς όπως αναφέρουν, η απερχόμενη Κομμουνιστική Δημοτική Αρχή, δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους όπως αυτά ορίζονται από το νόμο.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό καθεστώς δουλείας καθώς άκουσον – άκουσον, δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν.
Συγκεκριμένα το Γραφείο Προσωπικού δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας σε υπαλλήλους που νοσούν, παρά μόνο κάνει το δεκτό το πενθήμερο που προβλέπεται για τους ασθενείς με covid.

Όσον αφορά τα οικονομικά, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αμείβονται με τα 550 ευρώ που λάμβαναν ως ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ, με την τότε ισχύουσα νομοθεσία, παρά το γεγονός πως ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 613 από 1/5/2022.

Παράλληλα και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1302/1982, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του ΠΔ 164/04 επιβάλλεται η ισότιμη μεταχείριση των συμβασιούχων εργαζομένων με το τακτικό προσωπικό.

Επομένως τα προβλεπόμενα τόσο από την κοινή εργατική νομοθεσία όσο και από ειδικές προστατευτικές διατάξεις πρέπει να τύχουν εφαρμογής και σε εργαζόμενες με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Πολλώ δε μάλλον ότι η απασχόληση επιβάλλεται σε εκτέλεση Δικαστικής Απόφασης ήτοι προσωρινής διαταγής. Οι εργαζόμενοι δικαίως διαμαρτύρονται, πως τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Καλό θα ήταν η δημοτική αρχή Πελετίδη, να τοποθετηθεί για τα προβλήματα των εργαζομένων και όχι αυτά να διαιωνίζονται εις το διηνεκές, ενώ ξεκάθαρη θέση οφείλουν να πάρουν και όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις της αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως για το συγκεκριμένο ζήτημα δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τους συναδέλφους τους από το Δήμο Πατρέων να ετοιμάζονται, τόσο για αποστολή εξωδίκου, όσο και καταγγελία του Δήμου στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ