Αγρίνιο: Η πόλη από σήμερα κινείται με ηλεκτρικά ποδήλατα

image 627784

Από σήμερα Μεγάλη Τρίτη τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα είναι διαθέσιμα για τους πολίτες στο Αγρίνιο.

Η παρουσίαση της δράσης έγινε στα παλιά σφαγεία χθες, Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου, από τον δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου με τους συνεργάτες του. Η προμήθεια του προγράμματος και η κατασκευή των σταθμών έγινε μέσω της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και ο προϋπολογισμός φτάνει τα 500 χιλιάδες ευρώ.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα χρησιμοποιούνται δωρεάν από τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης για τη μετακίνηση ή τη βόλτα τους.

Για ένα εύλογο χρονικό διάστημα το σύστημα θα λειτουργήσει πιλοτικά και ανάλογα με την ανταπόκριση των πολιτών θα γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου, ο στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι σταδιακά η πόλη να γίνει πιο φιλική με το περιβάλλον. Βέβαια, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει ο δήμος σε μία πόλη που αυτή την στιγμή δεν είναι και τόσο φιλική με το ποδήλατο.  Σημειώνεται ακόμη πως τα κλειστά κουβούκλια θα λειτουργούν εκτός από το ρεύμα και με φωτοβολταϊκά πάνελ όπου τα ποδήλατα θα φορτίζονται.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το σύστημα θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο από 7:30 έως 21:30  και δεν θα λειτουργεί Κυριακές και αργίες. Υπάρχουν συνολικά εννέα σταθμοί μίσθωσης με συνολικά 81 ηλεκτρικά ποδήλατα και δύο ηλεκτρικά ποδήλατα για άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η λειτουργία της υπηρεσίας επιτρέπεται σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών ενώ οι χρήστες μετά το πέρας της μίας ώρας που έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο, θα πρέπει να το επιστρέψουν σε οποιαδήποτε βάση ποδηλάτου και να το ασφαλίσουν σε μία κενή θέση.

Η χρήση του συστήματος γίνεται είτε με τη χρήση της εφαρμογής agrinio bikes, η οποία είναι διαθέσιμη σε iOS και Android, είτε με τη χρήση της ηλεκτρονικής RFID κάρτας η οποία θα εκδίδεται από το τμήμα πληροφορικής του δήμου.

Συγκεκριμένα, οι σταθμοί θα βρίσκονται σε εννέα θέσεις σε κομβικά σημεία του δήμου Αγρινίου. «Στόχος μας να εξοικειώσουμε τους συνδημότες μας με την ηλεκτροκίνηση και να προσπαθήσουμε μαζί για ένα σύγχρονο δήμο ώστε το Αγρίνιο να γίνει μία πόλη πιο ανθρώπινη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» τόνισε ο δήμαρχος Αγρινίου κατά την παρουσίαση της δράσης.

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ανέφερε πως τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα είχαν τοποθετηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπήρξε καθυστέρηση εξαιτίας της πανδημίας και εκτελωνισμού.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Για τους ογκώδεις σταθμούς, παρ’ όλα αυτά, υπήρχαν και αντιδράσεις από πολίτες για ορισμένα σημεία στην πόλη. Οι αντιρρήσεις αφορούσαν κυρίως σημεία που ξηλώνονταν χώροι πρασίνου ενώ έκαναν λόγο πως ορισμένοι σταθμοί επιφέρουν μεγάλη παρέμβαση στον κεντρικό ιστό αλλά και για αυτόν κοντά στο αρχαιολογικού μουσείου.

Για το ζήτημα είχε απαντήσει ο δήμαρχος Αγρινίου τονίζοντας πως οι σταθμοί είχαν λάβει όλες τις άδειες από τις επιτροπές ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος και το δημοτικό συμβούλιο. Οσον αφορά για τον σταθμό σε χώρο πρασίνου πλησίον του αρχαιολογικού μουσείου, τονίστηκε πως έγινε με την σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Τέλος, από τους εννέα σταθμούς ο ένας, μετά από τις εν λόγω αντιδράσεις που αφορά την συμβολή των οδών Γρίβα και Παναγοπούλου θα μεταφερθεί σε κοντινή απόσταση σε θέση επί της πλατείας Δημητρίου Πανοπούλου.
 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FB IMG 1627501920648
fotia elekistra8
DSC 4137 1
ΣΥΓΚΑΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ 3 2