Αγρίνιο: Τα πλατάνια ασθενούν – 18 εστίες έλκους

Για τη σοβαρή ασθένεια που έχει “χτυπήσει” τα πλατάνια στη Δυτική Ελλάδα έχουν γίνει από την Περιφέρεια τουλάχιστον δύο τηλεδιασκέψεις εντός του 2021 για τη σωστή ενημέρωση των αρμοδίων.

platania

Οι αρμόδιες αρχές στην Αιτωλοακαρνανία εντόπισαν τις εστίες της σοβαρής ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.

Συγκεκριμένα, στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίστηκαν 30 συνολικά εστίες προσβολής της καταστροφικής ασθένειας του Μεταχρωματικού Ελκους, εκ των οποίων οι 18 αφορούν τον Δήμο Αγρινίου.

Υπενθυμίζεται πως στον Δήμο Αγρινίου και στην παρατριχώνια περιοχή, το περασμένο έτος εντοπίστηκαν πολλές εστίες γεγονός που θορύβησε τους κατοίκους.

Όπως ήταν λογικό στην ευρύτερη περιοχή έχει απαγορευτεί με απόφαση της Γενικής Διέυθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η υλοτομία, η κλάδευση, η διακίνηση φυτών προς φύτευση, η διακίνηση ξυλείας και η διακίνηση σπόρων προς σπορά του πλατάνου χωρίς την εποπτεία και την έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, ορίστηκαν μέτρα για την προστασία των δέντρων και την αποφυγή της διασποράς όπως ζώνες ασφαλείας σε ακτίνα χιλίων (1.000) μέτρων γύρω από κάθε εστία όπου θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων στα αρχικά στάδια προσβολής.

Απαγορεύεται ακόμα η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου πλατάνου από τις ζώνες αυτές προς άλλες περιοχές, οι υλοτομίες – κλαδεύσεις ατόμων πλατάνου αλλά και η εκτέλεση διαφόρων εργασιών με σκαπτικά ή υλοτομικά μηχανήματα (διανοίξεις δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες, όργωμα χωραφιών, καθαρισμός βλάστησης κλπ).

Για τη σοβαρή ασθένεια που έχει «χτυπήσει» τα πλατάνια στη Δυτική Ελλάδα έχουν γίνει από την Περιφέρεια τουλάχιστον δύο τηλεδιασκέψεις εντός του 2021 για τη σωστή ενημέρωση των αρμοδίων.

Η καταστρεπτική ασθένεια νεκρώνει τα νεαρά δέντρα σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους, με τον θάνατό τους όμως να είναι αναπόφευκτος.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

limeniko mpouka louomenoi
mourikis
farmakis 3
FB IMG 1627752110641