Αιγιάλεια: Αδεια στον «ΣΜΑ» Τέμενης, προσφεύγει ο Περιβαλλοντικός

image 617622

Στην εκ νέου αδειοδότηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο «Νησί» Τεμένης Αιγίου, προέβη η Περιφέρεια, με το δεδομένο ότι η εγκατάσταση εκσυγχρονίζεται, χωρίς αλλαγή των ορίων του γηπέδου και άρα δεν απαιτείται η επανέκδοση γνωμοδοτήσεων, ενώ ο Δήμος Αιγιάλειας παραμένει σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για τη δημόσια υγεία» σύμφωνα με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη.

Στις εγκαταστάσεις του ΣΜΑ στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων και σύμμικτων (από 20 έως 100 τόνους) καθώς και στην Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης με πύλη εισόδου, γεφυροπλάστιγγα, πρέσα απορριμμάτων, ράμπα – πλυντήριο απορριμματοφόρων, δεξαμενή αποθήκευσης υγρών αποβλήτων πλύσης – στραγγισμάτων, δεξαμενή πυρόσβεσης και χώρο στάθμευσης, θα γίνονται νόμιμα δεκτές ποσότητες από: Απόβλητα (π.χ. διαλογή, σύνθλιψη, συμπαγοποίηση, κοκκοποίηση), άλλα απόβλητα (περιλαμβανομένων μειγμάτων υλικών) από μηχανική κατεργασία, δημοτικά οικιακά, από εμπορικές δραστηριότητες, βιομηχανικές και ιδρύματα, χαρτιά και χαρτόνια, γυαλιά, βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κουζίνας και χώρων ενδιαίτησης, ρούχα, υφάσματα, αεροζόλ, βρώσιμα λίπη και έλαια, χρώματα, μελάνες, κόλλες και ρητίνες άλλες, απορρυπαντικά, φάρμακα, μπαταρίες και συσσωρευτές, ξύλο, πλαστικά, μέταλλα, απόβλητα από τον καθαρισμό καμινάδων, κήπων και πάρκων, χώματα και πέτρες, απόβλητα από αγορές, υπολείμματα από τον καθαρισμό δρόμων, ογκώδη απόβλητα κ.ά.

Στον ενεργό χώρο του ΣΜΑ, που είναι περίπου τα 6.385 τ.μ. ο Δήμος οφείλει να τηρεί Μητρώο Αποβλήτων όπου θα αναγράφεται η ποσότητα, το είδος, η προέλευση, η εγκατάσταση προορισμού κ.λπ. μαζί με τα παραστατικά τους, αναφέρεται στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τεμένης Στάθης Κολλιόπουλος δηλώνει στην «ΠτΔ»: «Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για τον ΣΜΑ γιατί θεωρούμε ότι δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις. Η νέα άδεια δεν αναφέρει καθόλου περιβαλλοντική μελέτη, έγινε αλλαγή χρήσης γης από τον δήμο το 2018 στο οικόπεδο, ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητας. Στον ΣΜΑ δίνονται οδηγίες για κατασκευή δεξαμενής απορροών, ενώ υπάρχουν 10.000 τ. ενταφιασμένων απορριμμάτων για 10 και πλέον χρόνια, δίπλα από τον ποταμό Σελινούντα και στον υδροφόρα ορίζοντα. Η ΠΔΕ παρακάμπτει απόφαση του ΣτΕ το 2006 που απαγορεύει στον χώρο προσωρινή εναπόθεση και ταφή σκουπιδιών».            

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ