Αιγιάλεια: Ανησυχεί ο Καλαμιάς Ακράτας 20 χρόνια μετά την καταστροφή

Κάτοικοι στον Καλαμιά Ακράτας εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν να εκπονηθεί μελέτη για να γίνει αναδάσωση.

NEO Μαύρα Λιθάρια ΦΩΤΙΑ 3 1

Είκοσι χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά που έκαψε πολλά σημεία της ορεινής Ακράτας και ειδικότερα το δάσος του Καλαμιά, μόνο μία μερική αναδάσωση έχει γίνει κι αυτή με προσπάθειες της Τοπικής Κοινότητας, του Δήμου Αιγιάλειας και της Περιφέρειας.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να 3εκπονηθεί σοβαρή μελέτη, προκειμένου να γίνει αναδάσωση σ’ όλη την έκταση του δάσους που περιβάλλει το χωριό, τον δρόμο από παραλία Ακράτας προς αυτό και την οδική αρτηρία από Ανω Πλάτανο έως Καλαμιά.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προβούν σε ανάλογες ενέργειες προς την Πολιτείας ώστε βοηθήσει, ενώ ο κόσμος της Κοινότητας υπάρχει η σκέψη να διεξάγει έρανο για να μαζευτεί ένα σημαντικό ποσό και να δοθεί σε γραφείο Περιβαλλοντολόγων που θα ετοιμάσει σχέδιο αναδάσωσης, όπως και να αγοραστούν δένδρα τα οποία θα υποδειχθούν από τους ειδικούς, πιθανόν όχι ξανά πεύκα, αλλά δρυς και φυλλοβόλα.

Η μεγάλη πυρκαγιά, όπως καταμαρτυρούν ντόπιοι, έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κλιματικές συνθήκες στο χωριό κι αυτό απ΄ό,τι φαίνεται συνεχιστεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Επίσης, έχει επηρεάσει καλλιέργειες (αμπέλια, σταφίδες, ελιές, λεμονιές κ.ά.) με το ερώτημα να πλανάται: «Τι θ’ αφήσουμε ως καλή παρακαταθήκη στη νέα γενιά;».

Το τόσο σοβαρό θέμα τείνει πάντως ν’ αντιμετωπιστεί απόντων των Αρχών παρά μόνο με εθελοντικό έργο και εργασίες, εφόσον υπάρξει τεχνική έκθεση της Δασικής Υπηρεσίας, με όρους εκτέλεσης, επίβλεψη του όποιου έργου και κατ’ εφαρμογήν σχετικών διατάξεων, αφού θα χρειαστεί η διάνοιξη δρόμων σε πολλά σημεία δύσβατα, θέματα που εξετάσει ο πρόεδρος Σπήλιος Πέρρας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

moustakas
covidtest
21587d35f9af9cdd06c97da7c6228fed L
karakostas proedriko1