Αιγιάλεια – Απορρίμματα: Σε τριπλό ταμπλό η τελική μάχη!

Μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάθεση μελέτης για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ο οποίος θ’ αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Αιγιάλεια,Απορρίμματα,τριπλό,ταμπλό,τελική,μάχη Παλιές, εφιαλτικές εικόνες, που το Αίγιο δε θέλει να ξαναζήσει ποτέ...

Τα σκουπίδια της Αιγιάλειας ξαναβγήκαν στην επιφάνεια, μετά την κόντρα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση.

Και πιστοποιήθηκε, για μια ακόμα φορά, ότι το κεφάλαιο «διαχείριση και μεταφορά απορριμμάτων» ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο καίρια και σοβαρά προβλήματα της περιοχής.

Μετά την υποχώρηση της δημοτικής αρχής, που αναγκάστηκε να πάει πάσο στο θέμα της σύμβασης του ηλεκτροφωτισμού, για να μην εξελιχθεί σε βόμβα το θέμα των απορριμμάτων και να ανανεωθεί η σύμβαση για τη μεταφορά τους στην Τριανταφυλλιά στο δήμο Ηλιδας, η «ΠτΔ» ρίχνει φως σήμερα σε δύο συγκεκριμένες εστίες του προβλήματος.

EΝΤΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟΥΣ 3 ΝΟΜΟΥΣ

1ΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: Μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάθεση μελέτης για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ο οποίος θ’ αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας: Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Ο μελετητής, που θα επιλεγεί από τον ΣΥΔΙΣΑ, θ’ αναλάβει να συντάξει μελέτη για το Σχέδιο, το οποίο θα τεθεί υπ’ όψιν των Φορέων και των δήμων, για τη σχετική διαβούλευση, θα κάνουν κι αυτοί τις εισηγήσεις τους και το περιφερειακό συμβούλιο θα βγάλει την τελική ετυμηγορία, βασιζόμενο, όμως, σε μεγάλο ποσοστό στη μελέτη του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Βάσει αυτής της ετυμηγορίας, θα καθοριστεί σε μόνιμη βάση το πού, πώς και με τι αντίτιμο θα πηγαίνουν τα απορρίμματα της Αιγιάλειας (όπως και των άλλων δήμων των τριών νομών).

Η μελέτη θα βασιστεί, φυσικά, σε μοντέλο που ακολουθείται γενικότερα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν θα ‘ναι αυθαίρετη, δηλαδή. Θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Ενας ανασταλτικός παράγοντας που προκαλεί ανησυχίες για το πόσο γρήγορα θα τρέξει η διαδικασία αμέσως μετά τη σύνταξη μελέτης, και το ποια θα είναι τα κριτήρια που θα θέσουν οι δήμοι των τριών Νομών, είναι κι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Μπορεί, δηλαδή, να τρεναριστεί η όλη υπόθεση επειδή ακριβώς πρόκειται για θέμα που έχει μεγάλες ιδιαιτερότητες και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2025 ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΤΕΜΕΝΗ

2ΟΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: Ενα μεγάλο και μόνιμο σωσίβιο για τον Δήμο Αιγιάλειας, που πιθανότατα θ’ αλλάξει πολλά και θα τον βάλει σε θέση ισχύος, και οικονομικά, είναι ότι, παράλληλα με την ετυμηγορία του Περιφερειακού Σχεδιασμού, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει πολύ τη διαδικασία για το κομμάτι των βιοαποβλήτων. Το πρότζεκτ έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση, είναι σε διαδικασία δημοπράτησης τευχών και τον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η α’ φάση της διαδικασίας για να μπει στην τελική ευθεία το έργο.

Τα βιοαπόβλητα αποτελούν το 48%-50% των απορριμμάτων. Η Μονάδα θα φτιαχτεί στο Νησί Τεμένης και ήδη έχει αδειοδοτηθεί.

Αρα, το 50% των απορριμμάτων της Αιγιάλειας, μετά από μερικά χρόνια, θα έχει σίγουρα εξασφαλισμένη «πηγή», οπότε η κουβέντα θα γίνεται μόνο για το υπόλοιπο 50%. Από αυτό το υπόλοιπο ποσοστό που θα πηγαίνει στο Εργοστάσιο (περίπου 7 με 8.000 τόνους), θα «αφαιρείται» περίπου ένα 65 με 70% της ανακύκλωσης. Συνεπώς, το τελικό υπόλειμμα για την Αιγιάλεια θα είναι περίπου 500-600 τόνοι. Είναι τελείως διαφορετικό, λοιπόν, να πληρώνεις για 500 τόνους, επί 25 ευρώ τον τόνο, και άλλο να πληρώνεις για 15.000 τόνους…

Το όφελος για την Αιγιάλεια θα φανεί όταν θα είναι έτοιμο για λειτουργία το Εργοστάσιο βιοαποβλήτων (για τα αποφάγια).

Από την ώρα που θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου, σε 6 μήνες το αργότερο θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος για να ξεκινήσει το Εργοστάσιο. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη (5,5 εκατομμύρια ευρώ μίνιμουμ και αφορά και τα οχήματα).

Και σε 1,5 χρόνο το Εργοστάσιο θα είναι έτοιμο για την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του. Στα τέλη του 2025 το Εργοστάσιο βιοαποβλήτων στην Τέμενη θα είναι έτοιμο για πλήρη λειτουργία.

ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ!

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνει ασφαλής εκτίμηση για το πού είναι πιο πιθανό να κατευθυνθούν τα απορρίμματα της Αιγιάλειας με βάση τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό. Ομως, η «ΠτΔ», μετά από επαφές με στελέχη που γνωρίζουν το αντικείμενο και είναι έξω από πολιτικές συσχετίσεις, αποκαλύπτει σήμερα ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι τα απορρίμματα της Αιγιάλειας να πηγαίνουν στην υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη θέση «Κοχλαστή» του ΔΔ Βλαχομάνδρας του Δήμου Ναυπακτίας.

Η νέα Μονάδα πήρε αρχικά «κόκκινο» από το ΣτΕ, καθώς έκρινε ότι στο σύνολό τους οι Εταιρείες παρουσίασαν ουσιώδη λάθη στις κατατεθειμένες προσφορές τους.

Ωστόσο, ο Δήμος Ναυπακτίας, μετά την απόφαση του ΣτΕ, προχώρησε σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος στις απαραίτητες τροποποιήσεις των τευχών δημοπράτησης στο πλαίσιο προσαρμογής αυτών στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό.

Κατά συνέπεια, μέχρι να ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Δυτική Ελλάδα και να εγκριθεί, λογικά θα είναι έτοιμο το εργοστάσιο στη Ναύπακτο και σ’ αυτό πιθανότατα θα μεταφέρονται τα στερεά απόβλητα της Αιγιάλειας.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop