Αιγιάλεια – Διαγωνισμός σκουπιδιών: «Μη νόμιμος, αδιαφανής και ασύμφορος» ΕΓΓΡΑΦΑ

Η «ΠτΔ» και το pelop.gr διαθέτει και παρουσιάζει την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου, το οποίο δεν εγκρίνει την εκτέλεση του διαγωνισμού μεταφοράς των σκουπιδιών για μία 5ετία, αφού αναδεικνύει σοβαρά κενά.

skoupidia

Κάθε άλλο, παρά όπως τα περίμενε, εξελίχθηκαν τα πράγματα για τον δήμαρχο Αιγιάλειας Δημ. Καλογερόπουλο, στην προσπάθειά του να «καθαρίσει» το τοπίο των απορριμμάτων και της υποχρεωτικής τους μεταφοράς σε νόμιμους χώρους εναπόθεσης εκτός Αχαΐας, μέσω μιας μεγάλης εργολαβίας που θα κάλυπτε χρονικά την προσεχή 5ετία, με κονδύλι 4,7 εκατ. ευρώ.

Η λυσσαλέα κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, όταν αυτή διαπίστωσε ότι ο διεθνής διαγωνισμός κατέληξε σε έκπτωση του ιδιώτη μόνο 1%, παρότι σε χαμηλότερη τιμή ανά τόνο απ’ ότι μέχρι τότε πλήρωνε ο Δήμος, αποδείχθηκε τελικά πολύ «φτωχή», αφού όλοι οι δημοτικοί αρχηγοί μιλούσαν για «νόμιμη μεν διαδικασία, αλλά ασύμφορη», καλώντας τον δήμαρχο να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης του έργου.

Η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου – την οποία διαθέτει και παρουσιάζει σήμερα το pelop.gr- πέραν του ότι δεν εγκρίνει την εκτέλεση του διαγωνισμού, αναδεικνύει τέτοια κενά που ξεφεύγουν της «αστείας» έκπτωσης του 1% και τον καθιστούν «μη νόμιμο αλλά και μη συμφέρον» για τον Δήμο.

Ειδικότερα:

> Στη σελ. 14 – παράγραφος 17 εντοπίζει τον μη καθορισμό του χώρου μεταφοράς, αλλά 10 πιθανούς χώρους, καταλήγοντας με την παρατήρηση: «Συνεπώς είναι μη νόμιμη η διακήρυξη, η διαδικασία που ακολουθήθηκε και τελικώς, η απόφαση κατοχύρωσης του αποτελέσματος του διαγωνισμού».
> Στην σελ. 15 – παράγραφος 18 οι ελεγκτές οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι: «η δημιουργούμενη αβεβαιότητα ως προς την πραγματική δυνατότητα ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου της υπηρεσίας (μεταφοράς) επηρεάζει την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού, σε βάρος της αναθετούσας αρχής (δηλαδή του Δήμου).
> Στην σελ. 15 – παράγραφος 20 αναφέρεται με σαφήνεια ότι «δεν τεκμηριώνεται κατά τρόπο διαφανή και ορισμένο ο προϋπολογισμός των ελεγχόμενων υπηρεσιών στο ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ) με μοναδικό προορισμό την Κοζάνη.
> Στη σελ. 16 το ελεγκτικό όργανο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «με βάση τα κριτήρια ανάθεσης, όπως οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια, τεχνική και επαγγελματική ικανότητα, καθορίστηκαν με βάση δαπάνη, η οποία τελικά είναι μεγαλύτερη από αυτή που τελικά θα απαιτηθεί για την εκτέλεση της υπηρεσίας (μεταφοράς), κάτι που ερμηνεύεται ότι ο Δήμος θα πλήρωνε περισσότερα, άνευ λόγου και πραγματικής αιτίας.

Και κάπως έτσι, το ελεγκτικό συνέδριο καταλήγει ότι ο Δήμος «κωλύεται» στην υπογραφή της σύμβασης των 4,7 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ή όχι κατά της ακύρωσης του διαγωνισμού από το ελεγκτικό συνέδριο, κάτι που αν αποφασίσει να κάνει, πρέπει να γίνει σήμερα. Υποστηρίζει πως, όταν έτρεχε ο διεθνής διαγωνισμός δεν είχε στη δικαιοδοσία του τον σημερινό χώρο εναπόθεσης της Αμφισσας, παρά μόνο της Βόνιτσας και της μακρινής και κοστοβόρας μονάδας στην Κοζάνη. Σκοπός του είναι (αν δεν το ‘χει πράξει ήδη) να συζητήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστο Γούτο, εναλλακτικές λύσεις που θα διασφαλίζουν στη δημοτική αρχή ότι τα σκουπίδια δεν θα ξαναμείνουν στους δρόμους και θα γίνει η σταδιακή τους μεταφορά με μικρές αναθέσεις του έργου σε ιδιώτες.
Ο Χρήστος Γούτος, ήδη, μέσα από το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, προέτρεψε τον δήμαρχο να μην υπογράψει τη σύμβαση, απαντώντας εμμέσως θετικά στο ζητούμενο της ανεμπόδιστης μεταφοράς, με τη φράση: «δεν έβαλα πλάτες για να περάσει ο δημοτικός προϋπολογισμός επειδή είσαι όμορφος»!
Οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν κοινή συνιστώσα και για μέρος του δεσμευμένου κονδυλίου των 1,6 εκατ. ευρώ (μέσα στο 2021), εφόσον ο διαγωνισμός τελικά δεν υλοποιηθεί. Πέραν των κονδυλίων που απαιτούνται για τη μεταφορά των σκουπιδιών, θα πρέπει να συναποφασίσουν αν τα εναπομείναντα χρήματα μπορούν να καλύψουν άλλες ανάγκες, όπως η αγροτική οδοποιία και αιτήματα κοινοταρχών.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΟΔΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 1
collage 4 1 e1632751774714
eas 1200x675 1
ΕΒΟ e1632553080213