Αιγιάλεια: Εφιάλτης η σταφίδα με «μαύρο» Αύγουστο!

image 625704

Την πόρτα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού και κατ’ επέκταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης χτυπούν οι αγροτοσυνεταιριστές της Κορινθιακής σταφίδας στην Αιγιάλεια, κινητοποιώντας παραλλήλως Βουλευτές, Δήμο και Περιφέρεια, προκειμένου να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις στην εμπορία του «χρυσού» προϊόντος της περιοχή, το οποίο παρά την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει στις ξένες αγορές εν μέσω υγειονομικής κρίσης, αρχίζει πια να καταγράφει «ασθένειες».

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ

Με μπροστάρη την Παναιγιάλειο Ενωση Συνεταιρισμών στο Αίγιο, συνεπίκουρες τις Ενώσεις Πατρών, Αμαλιάδας, Ολυμπίας, Κιάτου, Νεμέας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και το σύνολο των παραγωγών αυτών, του μεταφέρουν πως πλέον βιώνουν έντονα τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, που θέτει την καλλιέργεια της σταφίδας σε μεγάλο κίνδυνο. Η «Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας» και ειδικότερα η ΠΕΣ παρατηρούν ότι η μειωμένη ζήτηση του προϊόντος έχει συσσωρεύσει μεγάλα πλεονάσματα που παραμένουν αδιάθετα.

ΠΤΩΣΗ

Ο πρόεδρος της ΠΕΣ Θανάσης Σωτηρόπουλος, μιλώντας στην «Π», ανεβάζει την πτώση των εξαγωγών σταφίδας στο 40% (κυρίως προς την Μεγλάλη Βρεττανία) εκφράζοντας – για πρώτη φορά από πέσρι τον Μάρτιο – την ανησυχία του για την μελλοντική προοπτική της εμπορίας και άμεσα για την επιρροή της τιμής πώλησης του σταφιδοπαραγωγού, αφού ήδη είναι αισθητά μειωμένη κι αν δεν γίνει κάτι δείχνει πως θ’ ακολουθήσει έντονη πτωτική πορεία μέχρι και τις αρχές φθινοπώρου. «Θα καταβαραθρωθεί η τιμή της νέας σοδειάς κι αν μείνουν αποθέματα σταφίδας η τιμή για τον παραγωγό θα είναι εξευτελιστική. Ηδη, αυτή την περίοδο είναι έως και 40 λεπτά κάτω από το κόστος» δηλώνει.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Αυτό που λαμβάνεται πολύ σοαβρά υπόψιν από την ΠΕΣ – ως κυρίαρχο εξαγωγικό φορέα της χώρας –  είναι πως η πλήρης επάνοδος της παγκόσμιας αγοράς στην προ κορονοϊού εποχή θα πάρει  αρκετό χρόνο, τη στιγμή που σ’ ένα τετράμηνο οι ενδείξεις οδηγούν σε μία πολύ καλή παραγωγή σταφίδας, σκηνικό σε πλήρη αντίθεση με τις εφιαλτικές τιμολογιακές εξελίξεις, που μπορούν ν’ αποτελέσουν και το τέλος της καλλιέργειας.

ΑΙΤΗΜΑ

Αυτό που ζητάει η ΠΕΣ είναι η άμεση και επιβεβλημένη απόσυρση πλεονασμάτων Κορινθιακής σταφίδας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, τον Αύγουστο, οι τιμές παραγωγού θα μειωθούν δραματικά και οι φορείς που έχουν στηρίξει οικονομικά τον παραγωγό, πληρώνοντας όλη την ποσότητα σταφίδας που έχουν παραλάβει, θα οδηγηθούν σε ασφυξία. Δηλαδή, αυτό που ζητείται είναι ένα πρόγραμμα ανάλογο του Οινοποιητικού Τομέα, με στήριξη των παραγωγών σταφίδας διά του «πράσινου τρύγου» και των εξαγωγικών επιχειρήσεων με την απόσυρση των πλεονασμάτων, κάτι που θα έδινε λύση επιβίωσης στο μοναδικό προϊόν της περιοχής.

 

Βλέπει Λιβανό με έκκληση

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Σπήλιο Λιβανό. «Πρέπει να δοθούν ενισχύσεις σε φορείς και εξαγωγείς για να μην μείνει ο κλάδος πίσω. Θα πληγεί η τοπική και εθνική οικονομία. Θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα προβλέπω πως θα ισοπεδωθεί όλο το σύστημα και θα καταβαραθρωθεί η τιμή της νέας σοδειάς. Η πολιτεία που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει τα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία οφείλει ν’ αντιμετωπίσει άμεσα και με την ίδια ευαισθησία την Κορινθιακή σταφίδα, που κινδυνεύει με εγκατάλειψη η καλλιέργειά της» είναι η έκκληση του κ. Σωτηρόπουλου μέσω της «Π».

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΚΕ
20210803 ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ 2
20210804 ΧΑΡΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ pdf
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ