Αιγιάλεια: Εμμένει η ΔΕΥΑΑ για τα νιτρικά, καθαρά τα νερά

image 606639

Δικαιώνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ η ΔΕΥΑ Αιγιάλειας, για την άνευ λόγου ανησυχία που προκάλεσε στους κατοίκους του Αιγίου, δημοσίευμα του αθηναϊκού Τύπου, σχετικά με πόσιμο νερό που εμπεριέχει μη επιτρεπόμενο όριο νιτρικών, αλλά και αναφορές περί «τεράστιας απειλής της δημόσιας υγείας».

Μετά τον τεχνικό διευθυντή της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτη Νικολόπουλο, ο οποίος μιλώντας στην «Π», επεσήμανε πως η μέτρηση είναι παλιά και ότι τα υψηλά νιτρικά αφορούν μόνο ένα τμήμα τη πόλης, στην ορεινή ζώνη κοντά στις πηγές του Βουλωμένου και πως δεν μπορεί να καταδικάζεται ολόκληρη όταν η μέτρηση αλλού δείχνει κάτω από 10 ή 20 με 25 νιτρικά, ήρθε και κεντρική διάψευση, καθησυχαστική για τους δημότες – καταναλωτές.

Η  Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης Ελλάδας, στην οποία ανήκει και η ΔΕΥΑΑ, έδωσε στη δημοσιότητα απάντηση, στην οποία ξεκαθαρίζεται πως ακολουθείται η ισχύουσα εθνική νομοθεσία καθώς και η αντίστοιχη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την ποιότητα του νερού, με προγράμματα παρακολούθησης, δειγματοληψίες και αναλύσεις όλων των απαιτούμενων μικροβιολογικών, φυσικοχημικών ως και ραδιενεργών παραμέτρων.

Η ΕΔΕΥΑ – ως θεσμικός συνομιλητής του υπουργείου Υγείας – διαβεβαιώνει τους πολίτες της περιφέρειας ότι οι ΔΕΥΑ παρέχουν ασφαλές και υγιεινό πόσιμο νερό.

Με την σειρά της η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη,  σχολιάζοντας τα επίπεδα νιτρικών στο νερό ανέφερε: «Επίπεδα νιτρικών υπάρχουν στο νερό, όμως δεν έχουν υπερβεί το όριο των 50mg/l που ορίζει η ΕΕ. Το επίπεδο δεν είναι ίδιο σε όλες τις περιοχές. π.χ. η γεώτρηση στο κολυμβητήριο έχει 10mg/l, άλλη  κοντά στην Καλλιθέα  50mg/l. Οσο πιο πολλά λιπάσματα στο έδαφος, τόσο αυξάνονται τα νιτρικά στο νερό. Η ΔΕΥΑΑ προχωρά σε Διυλιστήριο Σελινούντα που θα διαθέτει άφθονο και καθαρό νερό, που θα φιλτράρεται, θα είναι άφθονο και ασφαλές».

Κατέληξε λέγοντας πως «το νερό του Αιγίου είναι ασφαλές».

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ