Αιγιάλεια: Επιχειρηματικός “πόλεμος” για τη σταφίδα…της πανδημίας – ΦΩΤΟ

Σημείο αιχμής η διαρροή επιστολής που έστειλαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό  οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων Αχαΐας και Ηλείας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και Κωνσταντίνος Νικολούτσος, αντίστοιχα, αναφορικά με την αποζημίωση της Παναιγιάλειας Συνεταιριστικής Ένωσης.

stafida

Σημείο αντιπαράθεσης, με ευρύτερες προεκτάσεις στον επιχειρηματικό κλάδο της Κορινθιακής σταφίδας Αχαΐας και Ηλείας, αποτέλεσε η διαρροή επιστολής που έστειλαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό αμφότεροι οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων Πλάτωνας Μαρλαφέκας και Κωνσταντίνος Νικολούτσος, με την οποία του μεταφέρουν την αρνητική τους άποψη για το αίτημα της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών περί αποζημίωσης για αποθέματα της σοδειάς 2020, τα οποία έχουν μείνει αδιάθετα στις αποθήκες και δεν έχουν δυνατότητα εξαγωγής.

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

Στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει η «Π», επικαλούνται αιτήματα και διαμαρτυρίες από μεταποιητές – εξαγωγείς των περιοχών τους, οι οποίοι κάνουν λόγο για αθέμιτες πρακτικές από την ΠΕΣ και συγκεκριμένα υπερσυγκέντρωση προϊόντος και δημιουργία τεχνητής ζήτησης στην αρχή της σοδειάς, χωρίς διασφάλιση διάθεσης, άρνηση μέρους των αποθεμάτων σ’ άλλους με δυνατότητα διάθεσης και αίτημα αποζημίωσης για προϊόν περιζήτητο στις αγορές του εξωτερικού, αγορασμένο από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.

Ο κ.κ. Μαρλαφέκας και Νικολούτσος μεταφέρουν ακόμα στον υπουργό το αίτημα των φορέων των περιοχών τους για ομαλή λειτουργία της αγοράς και ενίχυση του συνόλου στηρίζοντας τον θεμιτό και υγιή ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών των επιχειρήσεων. Ενδεικτική ωστόσο είναι η φράση: «Αν αποζημιωθεί από το δημόσιο ένα επιδοτούμενο από την ΕΕ προϊόν, που πιθανόν έμεινε αδιάθετο στις αποθήκες μιας ΑΕ η οποία λειτουργεί ως εμπορική κι όχι ως Ενωση Συνεταιρισμών, τότε προκαλεί σημαντική στρέβλωση στην αγορά, σε βάρος άλλων επιχειρήσεων και δημιουργεί κακό προηγούμενο και για άλλους κλάδους».

 

ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Η ΠΕΣ αντέδρασε άμεσα και σε επιστολή της προς το Επιμελητήριο Αχαΐας – στο οποίο και είναι μέλος – αναφέρεται στο κρίσιμο ζήτημα της στήριξης όλων των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των παραγωγών και επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της  για το περιεχόμενο της επιστολής των κ.κ. Μαρλαφέκα και Νικολούτσου στον υπουργό, την οποία μάλιστα ισχυρίζεται πως δεν έχει στη διάθεσή της.

Με την υπογραφή του προέδρου της ΠΕΣ Θανάση Σωτηρόπουλου – στην επιστολή που επίσης αποκαλύπτει η «Π» –  όχι τυχαία υπενθυμίζει ότι είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση Κορινθιακής σταφίδας της χώρας, συγκεντρώνοντας και εξάγοντας κάθε χρόνο σε 45 χώρες περί το 60 % της παραγωγής, κάτι που όπως υποστηρίζει εξασφαλίζεται μέσω υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού, αμιγούς συνεταιριστικής βάσης και συνολικού μετοχικού κεφαλαίου από αγροτικούς συνεταιρισμούς της Αιγιάλειας, εξυπηρετώντας περί τις 6.000 σταφιδοπαραγωγούς στην ίδια περιοχή και χιλιάδες άλλους σε όλες της σταφιδικές, με αδιαμφισβήτητη εμπορική αξιοπιστία και φερεγγυότητα.

Για την περίοδο της πανδημίας η ΠΕΣ επικαλείται σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος στο 40 %, ποσοστό που αναμένει να αυξηθεί και θωρεί βέβαιο ότι η απορρόφησή του δεν θα είναι ικανοποιητική, η δε συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας το έχει καταστήσει μη ανταγωνιστικό. Εκτιμά ακόμα ότι τον Αύγουστο η τιμή διάθεσης στη διεθνή αγορά θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, καθόσον ήδη παραμένει αδιάθετη σημαντική ποσότητα (το ήμισυ της περυσινής παραγωγής) και συνακόλουθα η τιμή αγοράς από τον παραγωγό θα καταβαραθρωθεί.

«Σαφώς καθίσταται άκρως επιβεβλημένη η οικονομική στήριξη όλων των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των παραγωγών, με μέτρα ανάλογα του οινοποιητικού τομέα. Ο υπουργός θα πρέπει να λάβει μέτρα, προκειμένου όλες να επιβιώσουν και ν’ απασχολούν πολυάριθμο προσωπικό,για να στηρίξουν την τιμή αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς και να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια» τονίζεται από την ΠΕΣ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η ΠΕΣ επιμένει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα τα ενδεδειγμένα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και παραγωγών, φέτος η τιμή παραγωγού θα καταρρεύσει λόγω υπερπροσφοράς και τα αποθέματα εξαγωγικών επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν από τη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα μετά από 2 χρόνια συνεχόμενης πολύ χαμηλής τιμής στον παραγωγό, η σταφίδα να καταστεί παντελώς ασύμφορη και μη αποδοτική καλλιέργεια.

Επί του προκειμένου, ζητά το θέμα να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕ  Αχαΐας για να λάβει θέση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίμαχη επιστολή απειχεί προσωπικές απόψεις του κ. Μαρλαφέκα και όχι του ΔΣ του Επιμελητηρίου.

 

Επιμελητήρο και ΠΕΣ στην «Π»

> Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ερωτηθείς από την «Π», αφού ξεκαθάρισε ότι η άποψή του ζητήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε: «Εμείς είμαστε υπέρ του δίκαιου για όλους. Πρέπει να προστατευθεί ο παραγωγός για να συνεχίσει να παράγει αυτό το είδος καλλιέργειας. Γι’ αυτό και πρέπει να βρει λύση το υπουργείο. Δεν μπορούμε μία έκτακτη περίοδο, όπως της πανδημίας που επικαλούνται, να γίνεται μοχλός για να καταστραφούν επιχειρήσεις. Το υπουργείο λοιπόν να εξετάσει τα δεδομένα για να μην γίνονται πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και για να προστατεύσει τον παραγωγό».

> Ο γενικός διευθυντής της ΠΕΣ Μιλτιάδης Σταυρόπουλος, σχολίασε σχετικά στην «Π»: «Πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας έχει αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό και δεν γνωρίζουμε ακόμη το περιεχόμενό της, καθώς δεν μας έχει κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να διατυπώσουμε τη λύπη μας και τη μεγάλη μας έκπληξη για το γεγονός αυτό, καθώς θεωρούμε ότι όφειλε, πριν απευθυνθεί στον κ. υπουργό να ενημερωθεί για τις θέσεις μας και τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η οργάνωσή μας, δεδομένου ότι είμαστε διαχρονικά ο μεγαλύτερος εξαγωγικός φορέας της Κορινθιακής σταφίδας στη χώρα, εκπροσωπούμε χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς, και μαζί μας συντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών συνεταιρισμών σε όλες τις σταφιδικές περιοχές, καθώς και οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις σταφίδας».

Στις φωτογραφίες πρώτα η επιστολή των προέδρων των ΕΒΕ στις 25 Μαΐου και στη συνέχεια η χθεσινή επιστολή της ΠΕΣ προς το ΕΒΕ Αχαΐας

CACHE 650X650 1 636406

CACHE 650X650 1 636405

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RAPID 1
collage 48 e1627044465171
apagorefsi kikloforias kosmos exo me maska
atm xalkidona