Αιγιάλεια: Η μαύρη σταφίδα συναντά …το χαρτί

«Έχουμε συγκεντρώσει ιστορίες και αφηγήσεις ανθρώπων που δούλευαν και στις Σταφιδαποθήκες και μετά στη Χαρτοποιία», δηλώνει στην “Π”, ο Σωτήρης Μπόλης, γενικός διευθυντής του Φορέα «Πριμαρόλια» και διευθυντής του Φεστιβάλ.

Αιγιάλεια: Η μαύρη σταφίδα συναντά ...το χαρτί

Οι άνθρωποι που ηγούνται στον Οργανισμό Πριμαρόλια είναι πολύ μπροστά! Και το μυαλό τους κόβει, ράβει και τρέχει διαρκώς! Τρέχει, όμως, μ’ έναν πραγματικά μοναδικό, σύγχρονο και γοητευτικό τρόπο.

Όποιος έριξε, ή ρίξει, μια ματιά στη θεματολογία τoυ φετινού 3ου Φεστιβάλ Πριμαρόλια, που θα διεξαχθεί από 25 Σεπτεμβρίου ως 3 Οκτωβρίου στον Κήπο της Χαρτοποιίας Αιγίου, θα ένιωσε απορία.
Η κεντρική θεματική του Φεστιβάλ είναι «Δίκτυα/Networks». Κορωνίδα των δράσεων του Φεστιβάλ η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Μια βελονιά στην ώρα της», σε επιμέλεια των εικαστικών Νάνσυς Χαριτωνίδου (επιμελήτρια της έκθεσης) και Βασίλη Ψαρρά (καλλιτεχνικός διευθυντής).

Η έκθεση εστιάζει στην κοινή ρίζα του κειμένου (text) και του ύφανσης (texere). Θεωρεί τη «λέξη» και το «νήμα» δομικές μονάδες ταξιδιών, αφηγήσεων και επαναστάσεων.
Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν σειρά νέων έργων που προέκυψαν από τη συνομιλία τους με το ιστορικό, κοινωνικό και γεωγραφικό αντίκτυπο της μαύρης σταφίδας και της χαρτοποιίας, συνδέοντας δύο αιώνες μνήμης και παραγωγής. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα – χαρτοϋφαντικές συνθέσεις από ιστορικούς αλγόριθμους, τοποειδικές εγκαταστάσεις μικτής τεχνικής και αντικειμένων όπου το εφήμερο και το υφαντικό συναντιούνται και επαναπροσεγγίζουν πρακτικές αιώνων, όπως η ύφανση και η γραφή μέσα από ένα διεπιστημονικό και διακαλλιτεχνικό πρίσμα.
Μπερδευτήκατε; Σας μοιάζουν δυσνόητα;

Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ! Ο Σωτήρης Μπόλης, γενικός διευθυντής του Φορέα «Πριμαρόλια» και διευθυντής του Φεστιβάλ, αποκρυπτογραφεί όλα τα… μυστήρια και δίνει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» απαντήσεις, εξηγήσεις, κατευθύνσεις μ’ έναν απλό και παραστατικό τρόπο:

«Τα Δίκτυα είναι για εμάς δίκτυα ανθρώπων, πόλεων, σημείων που πήγαινε η σταφίδα, φορέων που συνεργαζόμαστε. Το Δίκτυο έχει κόμβους ή κόμπους. Κόμπους έχει και ένα έργο που υφαίνεται με την κλωστή. Τελικά, και το κείμενο (text) και η ύφανση (texere) είναι μία σύνδεση σημείων-κόμβων. Η ύφανση του λόγου και του υφάσματος έχουν μια κοινή προσέγγιση και αυτό θα το δείτε από τα έργα που θα παρουσιαστούν».

«Οι καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης δεν χρησιμοποιούν στα υλικά τους κλωστές, αλλά χαρτί, εικόνες και άλλα υλικά, οπότε εδώ μπαίνει ο παράγων του χαρτιού. Το χαρτί στο οποίο αποτυπώνεται το κείμενο, ταυτόχρονα γίνεται και εργαλείο πλεξίματος. Αυτή η δικτύωση ξεκινάει από τη μαύρη σταφίδα και πιάνει και το χαρτί, βασικό στοιχείο της περιοχής».

«Τον 19ο αιώνα, η Αιγιάλεια ζούσε από τη μαύρη σταφίδα. Τον 20ο αιώνα, ζούσε από τη χαρτοποιία. Εμείς, λοιπόν, κάνουμε μια μετάβαση από τον 19ο στον 20ο αιώνα και βλέπουμε το χαρτί ως δομικό στοιχείο της οικονομίας και της κοινωνίας της περιοχής των τελευταίων δύο αιώνων. Και γι’ αυτό η εκδήλωση φέτος θα γίνει στο χώρο της παλιάς Χαρτοποιίας. Στον ίδιο χώρο, όμως, που ήταν και οι Σταφιδαποθήκες».

«Έχουμε συγκεντρώσει ιστορίες και αφηγήσεις ανθρώπων που δούλευαν και στις Σταφιδαποθήκες και μετά στη Χαρτοποιία και θα μπορεί ο επισκέπτης να τις ακούσει στην περιήγησή του στην έκθεση, σε έναν ιδιαίτερο ηχητικό περίπατο. Είναι ιστορίες μέσα απ’ την ψυχή των ανθρώπων, ιστορίες που θ’ ακουστούν για πρώτη φορά».

Καταλάβατε τώρα πώς και γιατί έστησαν τόσο αριστοτεχνικά το σκηνικό οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Πριμαρόλια; Μ’ έναν ριζοσπαστικό τρόπο, παντρεύουν σύγχρονη τέχνη και ιστορική μνήμη και, το κυριότερο, ενορχηστρώνουν μαεστρικά τη συνάντηση της μαύρης σταφίδα του 19ου αιώνα με το χαρτί του 20ού αιώνα!
Να γιατί επιλέχθηκε ως έδρα του Φεστιβάλ ο Κήπος της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου.

Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης συμμετέχουν τρεις σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες: η Μαρία Βαρελά, η Μυρτώ Ξανθοπούλου και ο Γιάννης Παππάς.

Ο Οργανισμός Πριμαρόλια διοργανώνει το Φεστιβάλ με τον Δήμο Αιγιαλείας και τη ΔΗΚΕΠΑ, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η τελετή εγκαινίων του Φεστιβάλ και της έκθεσης θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στον Κήπο της Χαρτοποιίας.

 

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ