Αιγιάλεια – Καταγγελίες προέδρων Ζήριας και Καμαρών: «Αφησαν το χωριό να καεί» – «Δεν είχε δρόμο η πυροσβεστική»

Η επόμενη μέρα από τις πυρκαγιές σε Ζήρια και Καμάρες βρίσκει τους προέδρους Βασίλη Γλωσσίδη και Παναγιώτη Περλέγκα να προχωρούν σε σοβαρές καταγγελίες.

collage 62 scaled e1627976402800 Λιοστάσια, κυρίως, στα καμένα Ζήριας και Καμαρών.

Με τον δήμαρχο Αιγιάλειας να εκδίδει απόφαση άρσης της εκκένωσης των «πυρόπληκτων» χωριών Ζήριας, Καμαρών και του παραλιακού Λαμπιρίου, άρχισε χθες, άμεσα, από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, η εξυπηρέτηση των κατοίκων, με την Υπηρεσία να προχωρά στην καταγραφή των δεδομένων του τοπικού πληθυσμού.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ
Με απόφαση του Δ. Καλογερόπουλου ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του προσωπικού του δήμου ώστε ν’ αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανάγκες που προέκυψαν από την πυρκαγιά.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Με έδρα την «καμένη» Ζήρια, ειδική Επιτροπή που συνεστήθη και αποτελείται από τον προϊστάμενο και δύο κοινωνικούς λειτουργούς, αποτυπώνουν προβλήματα, ενώ παραλαμβάνουν αιτήσεις ( 7 π.μ – 3 μ.μ), κάτι που χθες ειδικά έγινε μέχρι τις 9 το βράδυ στο κοινοτικό γραφείο. Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα παραμείνουν στην πληγείσα περιοχή μέχρι να προσέλθουν όλοι που επιθυμούν να δηλώσουν κάτι σε πρώτη φάση και μέχρι την τελική καταγραφή των αιτημάτων τους.

ΣΥΣΚΕΨΗ
Σε σύσκεψη εργασίας που είχε χθες το πρωί στο γραφείο του ο δήμαρχος Δ. Καλογερόπουλος με τον βουλευτή Αχαΐας Ι. Φωτήλα τέθηκαν επί τάπητος οι σχεδιασμοί του δήμου για την αντιμετώπιση πρώτων αναγκών των των πυρόπληκτων και της αποκατάστασης ζημιών με άμεσο και βέλτιστο τρόπο. Ο βουλευτής κατέγραψε αιτήματα και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή και στήριξη με παρεμβάσεις του όπου χρειαστεί. Ανάλογη συνάντηση έγινε και με τη βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Συσκέψεις εργασίας και συντονισμού γίνονταν όλη τη μέρα, παρουσία αντιδημάρχων, διευθυντών υπηρεσιών και υπηρεσιακών, για να καταρτιστεί συνολικό σχέδιο δράσης.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Συγκροτήθηκε κλιμάκιο καταγραφής απολεσθέντος ζωικού – φυτικού κεφαλαίου και κάλυψης αναγκών σε ζωοτροφές κλπ. σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας,ενω συγκροτήθηκε κλιμάκιο μηχανικών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών για αποκατάσταση υποδομών.
Αποφασίστηκε, ελεγχος και τοποθέτηση πυροφυλακίων, δεξαμενών άρδευσης, διάνοιξη, διαπλατύνσεις στην οδοποιία, οδών σε παραλίες, καθαρισμός χειμάρρων, οδοφωτισμός και υπογειοποίηση γεφυρών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μέχρι και χθες είχαν επισήμως δηλωθεί, με μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές, πάνω απο 10 καμένα σπίτια με εκατοντάδες τις αναφορές όμως σε καλλιέργειες. Μέτρα στήριξης σε πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους ζήτησε και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, αντιπροσωπεία του οποίου βρέθηκε στην περιοχή, διαπιστώνοντας σοβαρές και ολοκληρωτικές καταστροφές σε ελαιόδεντρα, αμπέλια, υποδομές, μηχανολογικό εξοπλισμό και αποθηκευτικούς χώρους.

ΒΟΗΘΕΙΑ
Εκτός αυτών, ζήτησε προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, αφού «φάνηκε η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου» όπως ανέφερε. Αύριο (8μ.μ) ο σύλλογος θα βρίσκεται πάλι στη Ζήρια για συζήτηση με κατοίκους και προτάσεις λύσεων της επόμενης μέρας, όπως η πλήρης αποζημίωση περιουσιών στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και έκτακτο βοήθημα σε πληγέντες.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Παράλληλα, ο δήμος ανακοίνωσε συμβουλευτική υποστήριξη πυρόπληκτων από κοινωνικούς του λειτουργούς, καθημερινά 8 π.μ-2μ.μ στο Κοινοτικό Γραφείο Ζήριας (26910-26136 εργάσιμες ημέρες – ώρες).

ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Ο δήμος ανακοίνωσε για τη μη έκθεση πολιτών στον καύσωνα, μέχρι την Πέμπτη (11π.μ-6μμ) πως θα διατίθενται το κλιματιζόμενο ΚΑΠΗ (Ψηλαλώνια Αιγίο – 6975-862540 (αντιδήμαρχος πρόνοιας Π.Ανδριόπουλος). Σε περίπτωση συνωστισμού θ’ ανοίξει και το Πολύκεντρο (οδός Ψαρών).

ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Μεγάλη είναι και η συνεισφορά της Ιεράς Μητρόπολης γι’αυτό και ο δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες του προς τον κ. Ιερώνυμο.

Βασίλης Γλωσσίδης (Ζήρια): «Οι πυροσβέστες άφησαν το χωριό να καεί»

Στη Ζήρια Ερινεού η επόμενη μέρα βρήκε τους κατοίκους, πληγέντες και μη, να φοβούνται από νέες διάσπαρτες αναζωπυρώσεις οι οποίες σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες, αλλά και να προσπαθούν να καθαρίζουν σπίτια, αποθήκες και χωράφια, ανάμεσα στα καμένα και σε ένα περιβάλλον αποπνικτικό και ψυχολογικά πολύ βαρύ από τη «μαύρη» εικόνα της καταστροφής.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Γλωσσίδης, μιλώντας στην «Π», χρησιμοποίησε τη φράση «κατάσταση τρέλας», αφού οι ανάγκες που γέννησε η μεγάλη πυρκαγιά περιγράφονται «από το νερό που πηγαινοέρχεται, το ρεύμα που διακόπτεται διαρκώς λόγω τεχνικών εργασιών, μέχρι και θέματα προερχόμενα από τις 10 και πλέον οικογένειες που είδαν να γίνονται στάχτη τα σπίτια τους, αλλά και τους ιδιοκτήτες χιλιάδων στρεμμάτων γης, που μαζί με το σπάνιο ελατόδασος φαίνεται να ξεπερνούν τα 3.000.
Οταν δε ρωτήθηκε τι του λένε οι κάτοικοι, ο κοινοτάρχης απάντησε: «Ολοι τα έχουν με τους πυροσβέστες. Πιστεύουν πως άφησαν το χωριό να καεί και δεν το προστάτευσαν από την πρώτη φωτιά μέχρι την επομένη του περασμένου Σαββάτου. Αλλά και που ξαναφούντωσε, άργησαν οι εναέριες δυνάμεις να δράσουν και έφυγε η φωτιά προς το χωριό»!

 

Στις Καμάρες ο κόσμος επέστρεψε σύντομα στην καθημερινότητά του, ωστόσο δεν θα ξεχάσει για πολύ καιρό τις ώρες αγωνίας για να μην περάσει η πύρινη λαίλαπα στο χωριό, που είχε ωστόσο εκκενωθεί.
Τα προβλήματα της επόμενης μέρας επικεντρώνονται σε μερικές μόνο αγροικίες, ποιμνιοστάσια και εκατοντάδες στρέμματα με ελιές, πορτοκαλιές κ.ά., οι ιδιοκτήτες των οποίων ευελπιστούν σε άμεση κινητοποίηση της πολιτείας για αποζημιώσεις και άλλου είδους αρωγές.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Παναγιώτης Περλέγκας, μιλώντας στην «Π», επαναφέρει όμως το θέμα που έχει τεθεί στον Δήμο Αιγιάλειας από τριετίας, δηλαδή την κατασκευή της ενιαίας παραλιακής οδού από Λαμπίρι μέχρι Ακονιά και Μπούκα.
«Πρωτοφανές ο δήμος να κάνει, επί 3 χρόνια, πράξεις αναλογισμού. Δείχνει σαν να μη θέλει να τον κάνει τον δρόμο, επειδή προφανώς κάποιοι λίγοι ιδιοκτήτες αντιδρούν. Ομως, προχθές τα πυροσβεστικά οχήματα, δεν μπόρεσαν να περάσουν από το Λαμπίρι κι αν το είχαν κάνει θα είχαν περισώσει πολλά σε Μπούκα και Ακονιά. Ευτυχώς που βρέθηκαν κάποιοι ντόπιοι με σκαφτικά και πήγαν από κάτι δρομάκια, δίνοντας διέξοδο. Ας ξανασκεφτούν οι υπεύθυνοι τι ασφάλεια μας παρέχουν με το να μην κάνουν τον παράκτιο δρόμο» προειδοποιεί.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Θεόδωρος Δήμου
Θεόδωρος Δήμου
1 μήνα πριν

Και συ κοινοτάρχη τι έκανες. Να κατηγορείς τους άλλους ξέρεις. Ποιές οι δικές σου ευθύνες. Είχες καθαρίσει το μέρος; είχες εγκαταστήσει δεξαμενές πυρόσβεσης; όλοι οι άλλοι φταίνε εκτός από σένα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

grammatikas
tsolias 1
sillipsi aniliki
kyritopoulos