Αιγιάλεια: Κίνημα της πλατείας στο Αίγιο – Πιθανότητα ανατροπής για το τμήμα Φυσικοθεραπείας

Με το δάχτυλο στη… σκανδάλη δήμαρχος, αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων της Αιγιάλειας, θεσμικοί φορείς της περιοχής και, πιθανότατα όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, βουλευτές Αχαΐας. Αν η εισήγηση της Επιτροπής του Πανεπιστημίου για μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα εγκριθεί και ψηφιστεί σήμερα από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, τότε θ’ αρχίσουν οι… πιστολιές, το Αίγιο θα φορέσει τα επαναστατικά του ρούχα και θα βγει στους δρόμους και στις πλατείες, σ’ ένα διαφορετικού ύφους κίνημα πλατείας! Ενα κίνημα διεκδικητικό, αγανακτισμένο, επιθετικό.

Το απόγευμα στις 4 ξεκινάει η «ακολουθία» της Μεγάλης Δευτέρας για το Αίγιο! Αρχικά, στην τηλεδιάσκεψη, θα είναι παρόντες ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων, βουλευτές Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και οι δήμαρχοι όλων των «επίμαχων» πόλεων.

Στη συνέχεια, θ’ αποχωρήσουν απ’ τις οθόνες τους τα πολιτικά πρόσωπα και θα μείνουν μόνο οι συγκλητικοί, οι οποίοι με φανερή, μεταξύ τους, ψηφοφορία θα αποφασίσουν αν θα γίνουν δεκτές όλες οι εισηγήσεις της Επιτροπής, ανάμεσα στις οποίες είναι και η οριστική μετακόμιση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα.

Η οριστική απόφαση λαμβάνεται από την Εθνική Αρχή Ανωτάτης Παιδείας, αλλά σπανιότατα ανατρέπεται στον Πανεπιστημιακό «Αρειο Πάγο» μια πρωτόδικη απόφαση!

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι στέλεχος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών έκανε χθες βράδυ την ακόλουθη εκμυστήρευση στην «Π τ Δ»: «Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα ν’ αλλάξουν τα δεδομένα για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αιγίου και να ανατραπεί η αρχική εισήγηση της Επιτροπής. Μικρή πιθανότητα, αλλά υπάρχει. Και μόνο για το συγκεκριμένο Τμήμα…»!


Η «ΠτΔ» πήρε κλίμα απ’ τον δήμαρχο Αιγιαλείας και τους 3 επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με βασικό ερώτημα «αν η Σύγκλητος ψηφίσει Πάτρα για τη Φυσικοθεραπεία, πώς θ’ αντιδράσετε;»








Δημήτρης Καλογερόπουλος (δήμαρχος Αιγιαλείας): «Οποιοδήποτε μέσο, ακόμα κι αν είναι ακραίο»

«Ο τότε δήμος Αιγίου και σήμερα Αιγιαλείας έδωσε μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του σε μια συμφωνία-συμβόλαιο εμπιστοσύνης με την Πολιτεία, ώστε να λειτουργήσουν 4 Πανεπιστημιακά τμήματα του τότε ΤΕΙ. Η Πολιτεία δεν υλοποίησε την υπόσχεσή της, σε αντίθεση με το δήμο, και εν τέλει σήμερα λειτουργεί ενάμιση τμήμα. Και ξαφνικά, έχουμε μια πρόταση του πρύτανη που θα συζητηθεί στη Σύγκλητο, η οποία θα πάρει τις δικές της αποφάσεις, αλλά προοιωνίζεται πως θα υιοθετήσει την πρόταση του πρύτανη. Η Σύγκλητος έχει δικαίωμα να κάνει τον σχεδιασμό της για εκσυγχρονισμό του Πανεπιστημίου όπως θεωρεί, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να διασαλευθεί η εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί μεταξύ Πολιτείας και δήμου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Τμήματος Φυσικοθεραπείας.

Παρά τα όσα λέγονται, εξακολουθώ να πιστεύω, ειδικά μετά τη τηλεδιάσκεψη με υφυπουργό κ. Συρίγο, ότι η Πολιτεία δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί την εισήγηση της Συγκλήτου. Πρόκειται καθαρά για πολιτική απόφαση σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει.

Αν, τελικά, υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση η εισήγηση του Πανεπιστημίου και αυτή είναι να απομακρυνθεί το Παράρτημα από το Αίγιο, τότε θα μεταχειριστούμε οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο διατηρήσει το υπάρχον στάτους κβο, ακόμα κι αν αυτό είναι ακραίο, όπως μια παρουσία στο δρόμο. Θέλουμε να το αποφύγουμε σε μια φιλειρηνική κοινωνία όπως είναι το Αίγιο, αλλά προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιολογημένα συμφέροντα μας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, έχοντας ως συμμάχους και το περιφερειακό συμβούλιο και σύσσωμη την κοινοβουλευτική κοινότητα της περιοχής».




Χρήστος Γούτος (Αιγιάλεια Αύριο): «Να βγουν μπροστά οι κυβερνητικοί βουλευτές»

«Από ‘κει που πριν λίγα χρόνια συζητούσαμε το πώς τα 2 Τμήματα του Αιγίου θα γίνονταν 4, στην πορεία έγιναν ένα και τώρα υπάρχει κίνδυνος να μη μείνει κανένα…

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή άφησε το θέμα στο έλεος. Δεν μας φταίει όμως η Σύγκλητος. Αυτή τη δουλειά της κάνει, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Το θέμα είναι εμείς τι κάναμε. Και δυστυχώς δεν κάναμε… Δεν είναι πανεπιστημιακό το θέμα. Είναι καθαρά πολιτικό. Δυο χρόνια που είναι ο κ. Καλογερόπουλος στο τιμόνι του δήμου, έπρεπε να είχε κινηθεί προς την κατεύθυνση προστασίας του Τμήματος και περαιτέρω ανάπτυξης αλλά δεν έκανε τίποτα.

Βγήκε μια νέα υπουργός Παιδείας. Πήγε κάποιος από τη δημοτική αρχή να τη βρει, να μιλήσει; Το Αίγιο, εάν η απόφαση δεν αλλάξει, δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Το Αίγιο δεν θα μείνει έρμαιο στο έλεος κανενός Πανεπιστημίου, καμιάς Πολιτείας. Θα παλέψει όσο μπορεί και εδώ πρέπει να παρουσιαστούν μπροστά οι κυβερνητικοί βουλευτές κι όχι να λένε στις τηλεδιασκέψεις πως το υπουργείο δεν ξέρει τίποτα… Ο κ. Τσιγκρής, ο κ. Φωτήλας, ο κ. Κατσανιώτης, η κ. Αλεξοπούλου να βγουν μπροστά. Πρέπει το θέμα να λυθεί πολιτικά πλέον. Η Σύγκλητος τη δουλειά της κάνει. Εμείς δεν έχουμε δουλειά με τη Σύγκλητο, με την Πολιτεία έχουμε. Αυτή θα πάρει την απόφαση. Μη πετάει το μπαλάκι σε ‘μάς ο κ. Συρίγος. Εμείς όταν άνοιξε το ΤΕΙ στο Αίγιο, δεν απευθυνθήκαμε στη Σύγκλητο. Στην Πολιτεία απευθυνθήκαμε. Και τότε ήταν πολιτική η απόφαση, και τώρα είναι πολιτική».




Βασιλική Ψυχράμη (Ποιοτική Αιγιάλεια): «Το θέμα έγκειται στην πρόθεση της Πολιτείας»

«Από τη στιγμή που έχουμε από τη μια μεριά, της Συγκλήτου, τη διατυπωμένη θέση ότι όλα αυτά γίνονται επειδή υπάρχει μεγάλη έλλειψη στελέχωσης του Πανεπιστημίου Πατρών με καθηγητές καθώς και μείωσης κρατικού προϋπολογισμού κατά 20% στον τομέα της Παιδείας, κι απ’ την άλλη μεριά τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, κ. Συρίγου, όπως αυτή διατυπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης, ότι θα εφαρμόσει την πρόταση της Συγκλήτου, γίνεται σε όλους αντιληπτό ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας, και επιτακτική ανάγκη, αφενός μεν να προχωρήσει στο διορισμό μόνιμου προσωπικού καθηγητών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο, αφετέρου να εξασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και να καλύψει τις ανάγκες του τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές.

Συνεπώς, το θέμα έγκειται στην πρόθεση της Πολιτείας, αν θα ικανοποιήσει το αίτημα της Συγκλήτου και της τοπικής κοινωνίας φυσικά για στελέχωση του Πανεπιστημίου με καθηγητές και επαρκή οικονομική επιχορήγηση ώστε να δύναται να επιτελέσει το ακαδημαϊκό του έργο όπως πρέπει.

Δεν θα ήθελα να μπω, τώρα, σε υποθετική συζήτηση για το πώς θα αντιδράσουμε αν η τελική απόφαση είναι να απομακρυνθεί το Τμήμα από το Αίγιο. Θα το δούμε μετά. Δεν θέλω να προκαταλαμβάνω αποφάσεις…».


Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος (Μπροστά για την Αιγιάλεια): «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

«Το Υπουργείο μεταθέτει τις ευθύνες του στη Σύγκλητο. Είναι, όμως, καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης που θα μπορούσε εύκολα να λυθεί αν ήθελε το Υπουργείο. Αν, δηλαδή, το Υπουργείο ήθελε να αναπτυχθούν πραγματικά τα Τμήματα… Τα κριτήρια της Συγκλήτου, ας μη γελιόμαστε, δεν είναι καθαρά ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά, αλλά οικονομικά. Ολα μπαίνουν δυστυχώς στον Προκρούστη των οικονομικών δεικτών… Αν τελικά η απόφαση είναι να απομακρυνθεί από το Αίγιο το Τμήμα, δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Και οι φορείς της Αιγιάλειας και η κοινωνία, κυρίως. Οχι φυσικά βλέποντας τους φοιτητές ως πελάτες, ως εργαλεία, αλλά ως δικά μας παιδιά που έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Να κινητοποιηθούμε όλοι με γνώμονα τη διατήρηση του Τμήματος που εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες κι όχι με γνώμονα τη διατήρηση φοιτητών πελατών. Δημοτική αρχή, φορείς, να κινητοποιηθούν όλοι και να μη δεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα».

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ *