Αιγιάλεια: Μαχαίρι στις δαπάνες κι όποιος αντέξει!

image 569188
Χωρίς να δυσκολευτεί, πολιτικά, για το αν θα πρέπει να λειτουργήσει ως στέλεχος της συμπολίτευσης ή σαν να’ ναι σε μία άτυπη αντιπολίτευση, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών της Αιγιάλειας Δημήτρης Καλαμίδας εργάζεται στην κατεύθυνση κατάρτισης του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2021, υπό το πρίσμα της απόφασης που ελήφθη πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο και η πλειοψηφούσα αντιπολίτευση επέβαλε- διά της αριθμητικής της υπεροχής – τα νέα δημοτικά τέλη και τον προγραμματισμό των έργων της τρέχουσας χρονιάς, που αποτελούν και τη βάση για έσοδα – έξοδα.

Η διαφορά μεταξύ της δημοτικής αρχής, που επέμενε μέχρι τέλους σε 0% αύξηση των τελών και έργα καθαριότητας (ΣΜΑ Τεμένης) αλλά και ηλεκτροφωτισμού (Δυτική & Ανατολική Αιγιάλεια) ύψους 85.000 ευρώ, έναντι της τελικής απόφασης για μείωση 5,8% στα τέλη, χωρίς το παραπάνω κονδύλι εργασιών, οδηγούν τον «τσάρο» της τοπικής οικονομίας στο δίλημμα, για το αν θα πρέπει ν’ αφήσει τα ταμειακά πράγματα να τον οδηγήσουν τον Δήμο «στα βράχια» ή θα πρέπει να κάνει εκείνες τις «ραφές» που θα σώσουν το «καράβι» και θα το βγάλουν, στα τέλη του έτους, σώο στην στεριά.

Ο κ. Καλαμίδας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», μαζί με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου έχει επιλέξει να κινηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, προτείνοντας -βάσει των προϋπολογιζόμενων εσόδων του ’21- να κοπούν τελικά κι άλλες δαπάνες. Η ίδια φιλοσοφία θ’ αποτυπωθεί και στα τεχνικά έργα, με πρώτα αυτά του δημοτικού φωτισμού σε χωριά της περιφέρειας.

«Υπό ομηρεία είναι ο τόπος και όχι η δημοτική αρχή» είναι τα λόγια του αντιδημάρχου στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του Δήμου, που έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι ο πολιτικός τους προϊστάμενος από τη μία δεν είναι «μπιμπελό» στο πόστο αυτό για να υπογράφει τυπικά ότι του πάνε – όπως άλλοι στη θέση αυτή κατά το παρελθόν – αλλά επιδεικνύει πυγμή και με γνώση του αντικειμένου έχει αποφασίσει να φέρει εις πέρας έναν προϋπολογισμό ισοσκελισμένο και ρεαλιστικό στην εκτέλεσή του, αν και πέραν των αρχικών του σχεδιασμών.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται, η απόφασή του να περικόψει περισσότερες δαπάνες απ’ όσες αρχικά είχαν υπολογιστεί, να εγείρει αντιδράσεις από την πλευρά της κυρίαρχης αντιπολίτευσης, με τον κίνδυνο απαιτητέων αλλαγών που θα αλλοιώσουν τη φιλοσοφία «ασφάλειας» του υπευθύνου της οικονομικής πολιτικής του Δήμου.

Φόβος και χρόνος οι αντίπαλοι
Ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος δεν κρύβει τον φόβο του, ότι τα οικονομικά στοιχεία του 2021 δεν θα βγουν, οπότε ο Δήμος κινδυνεύει να μπει σε καθεστώς επιτροπείας από το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιτήρηση, αν δεν μπορεί να αποπληρώσει υποχρεώσεις του, νομότυπα, μέσα σε 90 ημέρες. Ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει συζητηθεί και ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και αν έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή, υποχρεωτικά, από την 1η Απριλίου.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

diasolinomenoi meth
MARKOU 1
ekkenosi kamares
collage 59 e1627880374215