Αιγιάλεια: Οι εκλογές «ξεκίνησαν» νωρίς με 4 νέους στο παρασκήνιο

Αιγιάλεια: Οι εκλογές «ξεκίνησαν» νωρίς με 4 νέους στο παρασκήνιο

Δύο χρόνια από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2019 συμπληρώνονται στις 26 Μαΐου, από τότε που οι κάλπες στην Αιγιάλεια αναδείκνυαν στο τοπικό πολιτικό σκηνικό δύο νέους αντιπάλους, ως «μονομάχους», όχι μόνο στη δεύτερη Κυριακή της αναμέτρησης αλλά μέχρι και σήμερα, αφού ποτέ από τότε δεν σταμάτησαν την θεσμική «μάχη» εντός κι εκτός δημοτικού συμβουλίου, με λιγοστές περιπτώσεις σύγκλισης.

Η ασταθής πορεία του νικητή των εκλογών, δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου – που έχασε την πλειψηφία 9 μήνες μετα την ανάληψη των καθηκόντων του λόγω της αποχώρησης από την συμμαχική δημοτική αρχή της τρίτης σε εκλογική δύναμη παράταξης με επικεφαλής της Βάσω Ψυχράμη – έχει οδηγήσει ήδη σε μία καταγεγραμμένη κινητικότητα προσώπων και μικρών σχηματισμών, που βλέπουν «παράθυρα ανοιχτά» στο δημοτικό σκηνικό και τροφοδοτούμενοι θετικά από τον νέο εκλογικό νόμο, έχουν αρχίσει να αναζητούν στήριξη και πολιτικό «χώρο» προκειμένου να πάρουν θέση αγώνα στην αφετηρία των επόμενων εκλογών του 2023, που απέχει λίγους μόνο μήνες.  

Ο νέος νόμος που δίνει νίκη ή και πρόκριμμα στον πρώτο σε ψήφους δημοτικό συνδυασμό με 43% και κλείνει τον δρόμο σε πολλές διάσπαρτες δημοτικές κινήσεις, δεν προωθεί παράλληλα την υποχρεωτική σύμπραξη παρατάξεων για να διοικηθεί ο Δήμος, άλλους τους έχει φέρει σε δύσκολη θέση και κάποιους στο να αναζητούν από τώρα πρόσωπα και αφηγήματα ώστε να διεκδικήσουν την δημαρχία.

Όλοι τους, βλέπουν αποδυναμωμένους τους υπάρχοντες πρωταγωινιστές στα δημοτικά ή «φθαρμένους» από την καθημερινή τριβή της αντιπαράθεσης, που παγιώνουν την αυσνεννοησία, παγώνουν δε τα θέματα της περιοχής και την εν γένει προοδό της.

Η «ΠτΔ» κατέγραψε και παρουσιάζει σήμερα όσους, σε πραγματική βάση, κινούνται στο παρασκήνιο, συζητούν και δείχουν ένα έστω υπαρκτό ενδιαφέρον να μπουν  «σφήνα» στα δημοτικά πράγματα, με δεδομένη την επανακάθοδο των περισσοτέρων εκ των σημερινών δημοτικών αρχηγών.

 

Άρης Τηλιγάδης-Γιατί όχι…και επίσημα υποψήφος της ΝΔ

> Ο α’ αντιπρόεδρος του  Επιμελητηρίου Αχαΐας – επικεφαλής της «Παναιγιάλειας Επιμελητηριακής Ανεξάρτητης Κιίνησης » και προέδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας Άρης Τηλιγάδης, συνεχίζει να βλέπει πολύ θετικά την μεταπήδησή του στα δημοτικά πράγματα.

Δίνοντας έμφαση στην τοπική οικονομία κι έχοντας την στήριξη μιας μεγάλης και ισχυρής  γκάμας επιχειρηματιών, πιστεύει πως μπορεί να δώσει στην περιοχή την κατάλληλη «συνταγή» για ανάπτυξη και πρόοδο, μακρυά από τυπικές επεναλαμβανόμενες θεωρίες και όχι πράξεις.

Σημαντικό στοιχείο, από  πολιτικής πλευράς, θεωρείται η σαφής επιλογή του να κινηθεί στον κομματικό κυβερνητικό χώρο κι αν είναι δυνατόν να είναι και επίσημα ο υποψήφιος δήμαρχος  της ΝΔ.

Ο ίδιος και πολλοί απ’ αυτούς που ήδη τον στηρίζουν φαίνεται να θεωρούνται του «περιβάλλοντος» του αντιπροέδρου της ΝΔ και υπουργού Ανάττυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τον ίδιο τον πρωθυπουργό  Κ. Μητσοτάκη. Προφανώς και θα πρέπει να συνυπολογίσει την βεβαία υποψηφιότητα του «γαλάζιου» Χρ. Γούτου , αλλά και την πιθανή του τ. βουλευτή ΝΔ Θ. Βασιλείου. Απώλεια πιθανά θα έχει η παράταξη της Βασ. Ψυχράμη, με την οποία ήταν υποψήφια (το 2019) η αδερφή του – τ. πρόεδρος τςη Σχολικής Επιτροπής ΠΕ Αλέκα Τηλιγάδη – Βελαώρα.     

 

Χρήστος Μπούνιας-Το κανούργιο που όμως…απλά συζητιέται

> Ο τ. βοηθός Περιφερειάρχη – τ. περιφερειακός σύμβουλος (με Κατσιφάρα) – δικηγόρος Αιγίου Χρήστος Μπούνιας, δέχεται πολλές προκλήσεις να κατέλθει για το δημαρχιακό αξίωμα, ως επικεφαλής δημοτικού σχήματος που θα ξεπερνά το παλιό και φθαρμένο πολιτικό προσωπικό της περιοχής και θα συντίθεται από νέους επιστήμονες , επαγγελματίες.

Ο ίδιος δεν το αποκλείει, αλλά ούτε το ενθαρρύνει ακόμα ιδιαιτέρως το παραπάνω σενάριο. Σε κάθε περίπτωση το συντηρεί και το εξετάζει προσκετικά.

Συνομιλητές του είναι πρόσωπα που σήμερα είναι στα «στρατόπεδα»  Καλογερόπουλου και Γούτου, αλλά και πολλά ουδέτερα .

Από μία κάθοδό του, αν συνυπολογιστεί πως έχει το 2010 συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του κ Καλογερόπουλου, πιθανά και εκεί θα υπάρχει η όποια απώλεια.

Κομματικά ωστόσο, ανήκε και ανήκει στον χώρο της ΝΔ, οπότε αν κατέβει προστίθεται στις πιθανολογούμενες των κ.κ. Βασιλείου και Τηλιγάδη, επηρρεάζει δε και αυτή του Χρ. Γούτου.             

  

Κώστας Σπηλιόπουλος-Με εμπειρία, κοντράρει Καλογερόπουλο, «λαβώνει» Γούτο

> Ο τ.υφυπουργός Εθνικής Άμυνας – επί χρόνια βοτυλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος, φαίνεται να εγκαταλείπει την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία επέλεξε να κατέλθει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης το 2019.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαψεύσει ποτέ το σενάριο να είναι εκ των διεκιδικητών του Δήμου Αιγιάλειας. Το αντίθετο μάλιστα κινείται έντονα, με εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και τελετές της περιοχής, δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο αλλά και μέσα από πολλά ραντεβού που κάνει με εκατοντάδες δημότες, ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι μπροστά.

Θεωρείται από τα πιο έμπειρα πολιτικά πρόσωπα που διαθέτει η Αιγιάλεια, με θητεία προέδρου αρχικά στην Κοινότητα Μελισσίων, ως αντιδήμαρχος Αιγίου αργότερα, καθώς και θητεία στη Βουλή, στο Πεντάγωνο και σε μεγάλους Οργανισμούς (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ).

Στην τοπική πολιτική σκηνή είναι ξεκαθαρα «απέναντι» από τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο και αυτό φάνηκε το 2010 που ήταν εκ των εμνευεστών της κοινής καθόδπυ «γαλάζιων« και «πράσινων» αυτοδιοικητικών υπό τον αντίθετο με τον ίδιο υποψήφιο δήμαρχο Στάθη Θεοδωρακόπουλο, νικητή εκείνων των εκλογών σε βάρος του κ. Καλογερόπουλου.

Η κάθοδός του το 2023 μπορεί – αν και με πολλές δυσκολίες – να συσπηρώσει πρόσωπα κατά του «συτήματος» Καλογερόπουλου.

Όμως, μία του υποψηφιότητα, θα «λαβώσει» τον έτερο υποψήφιο δήμαρχο του 2019 Χρήστο Γούτο, αφού φαίνεται πως την κάθοδό του την στηρίζει ο ίδιος ο τ. δήμαρχος Στ. Θεοδωρακόπουλος (που στήριξε Γούτο το 2019), όπως και άλλα στελέχη του. Λέγεται πως κοντά του βρίσκονται ο τ. αντιδήμαρχος Βασίλης Φιλιπόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος και πρ. αντιδήμαρχος Διακοπτού Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος.    

Η κίνηση για την δημαρχία της Αιγιάλειας θα γίνει πάντως από τον κ. Σπηλιόπουλο μόνο αν δει ότι «παίζει στα ίσα» με άλλους για την νίκη.        

 

Θεόφιλος Βασιλείου-«Ήρεμα» με τον δήμαρχο, «αγκαλιά» με την δεξιά

> Ο τ. βουλευτής  ΝΔ – τ. νομάρχης Κέρκυρας και τ. διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ Θεόφιλος Βασιλείου, επιθυμεί να επιστρέψει στα αυτιοδιοικητικά έδρανα, όπως επί  θητείας του στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας.

Η απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αιγιάλειας, θεωρείται ειλημμένη και ήδη κινείται στην κατεύθυνση στηριξής του από τοπικούς παράγοντες, εκλεγμένα και μη δημοτικά πρόσωπα, όπως και μια νέα «φουρνιά» προσώπων στην τοπική κοινωνία, των οποίων τη συμμετοχή στο σχήμα του θεωρεί επιβεβλημένη. Με πολλούς μάλιστα εξ’ αυτών ήδη έχουν δώσει τα χέρια.

Σημεία εκκίνησης της προσπάθειάς του είναι η πόλη του Αιγίου, με μεγάλη εκλογική «πίτα» πάντα στην κοινοβουλευτική του πορεία, αλλά και οι περιοχές Αιγείρας και Ακράτας, λόγω του τόπου καταγωγής του (Βούτσιμος). Λέγεται μάλιστα πως από την Ανατολική Αιγιάλεια έχει «καθαρίσει» υποψηφιότητες ακόμα κι από εν ενεργεία δημοτικούς  συμβούλους άλλων παρατάξεων!

Η πρόθεσή του να κατέλθει δείχνει να έχει δύο βασικές αρχές. Η μία είναι να μην στέκεται πολέμιος του νυν δημάρχου Δ. Καλογερόπουλου, αλλά  ούτε βέβαια και υποστηρικτής.Η  δεύτερη έχει να κάνει με την επιλογή του να κινηθεί στον πολιτικό χώρο της δεξιάς και γι’ αυτό έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του όλους τους βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας και προσδοκώντας στην στήριξή τους, χωρίς να έχει συναντήσει αρνητική αντιμετώπιση, καθότι και αυτοί δεν θα ήθελαν να χάσουν μέρος της «δεξαμενής» του ανά τον νομό.

Μία υποψηφιότητα θα αποδυνάμωνε εν μέρει την προερχόμενη σε μεγάλο ποσοστό  από τοβ κομματικό χώρο  της ΝΔ παράταξη του Χρ. Γούτου.    

 

Οι σημερινοί με στάνταρ και διλήμματα

Από τα σημερινά δημοτικά σχήματα, υπάρχουν δεδομένα, όπως και γρίφοι ή έντονοι προβλημτισμοί.

> Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, επθυμεί άλλη μία θητεία, αλλά ακόμα κι αν αυτή δεν προέκυπτε, δηλώνει «γεμάτος» αυτοδιοικητικά, συνυπολογισμένης και της 12ετούς δημαρχίας του στον τ. Δήμο Συμπολιτείας. Στο ενδεχόμενο που ολοκληρώσει το 2023 την πορεία του (το πιο λιγότερο πιθανό σενάριο) δύο είναι τα ονόματα διαδόχων του, που μάλλον θα το ήθελαν. Του προέδρου του δημοτιικού συμβουλίου Γιώργου Ντίνου, με μακρά θητεία και στον τ. Δήμο Ερινεού (με καταγωγή απο Ζήρια) αλλά και διοικητική εμπειρία ως περιφερειακός διευθυντής της ΕΤΕ σήμερα. Και του «αντιδημάρχου» Βασίλη Γ. Χριστόπουλου (από Διακοπτό) με πλούσιο έργο, που θεωρείται από τα πιο νεότερα «ανοιχτά μυαλά» στην τοπική αυτοδιοίκηση.  

> Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, θα είναι και πάλι υποψήφιος, ως επικεφαλής άλλωστε της μεγαλύτερης σήμερα δημοτικής παράταξης με 11 εδρες και 34% την α΄Κυριακή. Θέλει να  «φρεσκάρει» το ψηφοδέλτιό του, έχοντας μέχρι τώρα  μια ομάδα εκλεγμέμων «μπετόν» και χωρίς διαρροές, με εξαίρεση τον πρόεδρο της Κοινότητας Αιγίου Γ. Γκιώνη και το μέλος  Σωκ. Μαυρίδη. Σκέψεις υπάρχουν, το 2023 να κινηθεί πιο πολύ προς τον κομματικό χώρο της ΝΔ και να μην τον αφήσει προς άγρα άλλων, αν και διαθέτει στελέχη από ΚΙΝΑΛ.  

> Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Βάσω Ψυχράμη κινείται δυναμικά συνεχώς κι όσο κι αν έχει δυσαρεστηθεί από το τωρινό δημοτικό κλίμα, όπως και απο την ολιγόμηνη συμμαχία της με τον κ. Καλογερόπουλο, θέλει να παραμείνει παρούσα, αν και προβληματίζεται από την απάλειψη της απλής αναλογικής. Έχει ήδη δύο απώλειες συμβούλων, των Στ. Βαρδάκη και Γ. Γκίκα.

> Ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, με καλή οργάνωση και δεμένη ομάδα μελών και στελεχών δε έχει λόγο να μην κατέβει, προσδοκώντας και σε μεγαλύτερα ποσοστά.

> Ο «συμμαχικός αρχηγός» – αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος έχει να επιλέξει ανάμεσα μια ακόμα αυτόνομη κάθοδο, αν και τα ποσοστά του 3 – 4% τα οποία έχει λάβει (2014-2019) δεν υποβοηθούνται από τον νέο εκλογικό νόμο ή να ενσωματωθεί ως υποψήφιος του δημάρχου Δ. Καλογερόπουλου.

> Η επικεφαλής του ΚΚΕ Αγγελική Κουρή θα είναι και πάλι υποψήφια δήμαρχος, εκτός κι αν το κόμμα επιλέξει άλλο πρόσωπο.                 

 

Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr

          

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλπες σε κλίμα πόλωσης οι αστυνομικοί της Αχαΐας - Ονοματολογία υποψηφιοτήτων
Με επιτυχία η 15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στο Αίγιο ΦΩΤΟ
Αχαΐα: Η ΝΔ «ξεσκονίζει» τις εγγραφές μελών της για τις εσωκομματικές εκλογές - Σοβαρές καταγγελίες για «αλεξιπτωτιστές» ψηφοφόρους!
Ψεύτικοι γάμοι, «αόρατα» παιδιά σε καταυλισμούς της Αχαΐας και της Ηλείας