Αιγιάλεια: Το τέλος ταφής μπορεί να «τελειώσει» τον Δήμο

«Δεν υπάρχει προοπτική με ένα τέτοιο Τέλος. Προηγείται η πρόληψη, η λειτουργία Μονάδας για τα οικιακά απορρίμματα με μείωση 40% κι έχουμε πολλά βήματα ακόμα στην ανακύκλωση, παρότι κάναμε άλματα» σημειώνει ο αντιδήμαρχος.

Αιγιάλεια: Το τέλος ταφής μπορεί να «τελειώσει» τον Δήμο

Στην επιβολή Τέλους Ταφής Απορριμμάτων ή Υπολειμμάτων τους, με 20 ευρώ τον τόνο, από 1η Ιανουρίου 2022 με κυβερνητική απόφαση κατόπιν ευρωπαϊκής εντολής, για τη μετάβαση στη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη», αναμένεται ν’ αντιταχθεί αύριο (2.30μμ) το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας, σε συνεδρίασή του και μ’ αυτό το θέμα.

Αν και ο Δήμος δεν διαθέτει δικό του νόμιμο ΧΥΤΑ – μετά το κλείσιμο της Αιγείρας -και υποχρεώνεται σε ακριβή μεταφορά των σκουπιδιών σε μακρινούς ΧΥΤΑ και Μονάδες Επεξεργασίας της χώρας (Κοζάνη, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Φωκίδα), διαπιστώνει πως αυτή η εξέλιξη είναι απόρροια των καθυστερήσεων – τοπικά και κεντρικά- στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με σύγχρονες τεχνικές μεθόδους και πραγματική ανακύκλωση.
«Ερχεται, τώρα, ο λογαριασμός, κάτι που συνεπάγεται αύξηση των Δημοτικών Τελών, αφού ο Δήμος θα καταστεί μη βιώσιμος» είναι το πρώτο σχόλιο στην «Π» του αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκου Καραΐσκου, ο οποίος και θα εισηγηθεί αύριο στο ΔΣ – συντασσόμενος με τους άλλους δήμους και τον φορέα ΣΥΔΙΣΑ της Αχαΐας – υπέρ του να δοθεί, έστω και μικρός, χρόνος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να «τρέξει» έργα και υποδομές για τα απορρίμματα και να μην αναγκαστεί να πληρώνει το δυσβάσταχτο αυτό Τέλος Ταφής.

«Δεν υπάρχει προοπτική με ένα τέτοιο Τέλος. Προηγείται η πρόληψη, η λειτουργία Μονάδας για τα οικιακά απορρίμματα με μείωση 40% κι έχουμε πολλά βήματα ακόμα στην ανακύκλωση, παρότι κάναμε άλματα» σημειώνει ο αντιδήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά πάντως, ειδικά τον Δήμο Αιγιάλειας, έχει ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για το πού θα καταβάλει το Τέλος Ταφής Απορριμμάτων (εφόσον αυτό τελικά ισχύσει), αφού βάσει των τωρινών δεδομένων αυτό θα πρέπει να γίνεται στον ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας κι αυτός με τη σειρά του να το αποδίδει στο κράτος και όχι στους κατά τόπους ΧΥΤΑ ή τις Μονάδες όπου και εναποθέτει σήμερα τα σκουπίδια του.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός Πάτρα: Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία σήμερα
Μίνα Γκάγκα από Ζάκυνθο: Eπισκέφτηκα ένα σύγχρονο νοσοκομείο όπου τέθηκε σε λειτουργία Moνάδα Εντατικής Θεραπείας
ΑΕΙ σε αναταραχή: Διαμαρτυρίες για τις επιλογές διοικούντων
Διήμερος εορτασμός του Ιερού Ναού του χωριού Βελβιτσίου Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης - ΦΩΤΟ