Αιγιάλεια – Υδρευση-Αρδευση: «Συναγερμός» για στέρεμα πηγών

Ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος προειδοποιεί για τα προβλήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν σε ύδρευση και άρδευση.

Αιγιάλεια - Υδρευση-Αρδευση: «Συναγερμός» για στέρεμα πηγών

Ημιορεινά και ορεινά χωριά της Αιγιάλειας ξέμειναν από νερό, γεγονός που ήδη έχει επηρεάσει νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και αγρότες, αφού σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών το πότισμα εκ των πραγμάτων περιορίζεται.

Η οργάνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης έχει οδηγήσει σε απανωτές ανακοινώσεις περιορισμού της χρήσης εναπομεινάντων υδάτινων πόρων, δίνοντας στους πολλούς την εντύπωση ότι πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο, παρότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΑ υπενθυμίζει πως ιδιαίτερα στην περιοχή της Συμπολιτείας το πρόβλημα υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, ήδη από το 2016.

«Το δίκτυο που παραλάβαμε είναι απλωμένο παντού μέχρι και το τελευταίο χωράφι. Το βράδυ αφήνουν το νερό όλη νύχτα να τρέχει, με αποτέλεσμα το πρωί να μην έχει νερό να πιει ο κόσμος» περιγράφει στην «ΠτΔ» ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος.

Πολλές φορές μάλιστα η ΔΕΥΑΑ έχει αναγκαστεί να κλείσει εντελώς το νερό τη νύχτα για να υπάρχει την επομένη στα σπίτια, καθότι η υπερκατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα να μην φτάνει.

Στην Συμπολιτεία το πρόβλημα αφορά στους οικισμούς Λάκκα, Τούμπα και της ευρύτερη περιοχή Ανδράγουστας, όπως και στον οικισμό Μερτίδι, όπου το ωράριο είναι υποχρεωτικό για άρδευση από 9 το βράδυ έως 6 τα ξημερώματα από 1η Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου.

Συνεργεία της ΔΕΥΑΑ θα ελέγχουν την εφαρμογή του μέτρου και στους παραβάτες θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ – κάτι που από παλιά έχει γίνει -ενώ θα διακόπτεται η παροχής ύδρευσης.

«Ο κόσμος πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι το νερό δεν είναι άπειρο, ούτε μπορεί με τα λάστιχα και την ανοχή κοινοταρχών να ποτίζουν όλη μέρα» λέει ο κ. Νικολόπουλος

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως πλούσια πηγή πάνω από το Βερίνο, ενώ έβγαζε 12 κυβικά την ώρα, προχθές μετρήθηκε μόλις στα 3κ/ώρα, διαφορά που καταγράφηκε πολύ νωρίς για καλοκαίρι.

Επίσης πολλές γεωτρήσεις είναι γηρασμένες και πλέον δεν αποδίδουν το νερό που αρχικά έδιναν στη Συμπολιτεία.

«Η λύση είναι μία οργάνωση και αυτονομία της άρδευσης, αλλά αυτό θέλει έργο που έχει σχεδιαστεί και έχει ζητηθεί η χρηματοδότησή του. Απαιτείται να δαπανάται όσο νερό χρειάζεται κι όχι όσο νομιζει ο καθένας» καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.

Σε παλιότερη περίπτωση στο Σαλμενίκο, πάντως, αγρότης έπαιρνε νερό με λάστιχο για 300μ. πιο μακριά ώστε να ποτίσει τις σταφίδες του!

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ