Αίγιο 1963: Το τσουνάμι με 4 νεκρούς και 26 τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές – ΦΩΤΟ

Τραγική ειρωνεία η χρονική ταύτιση Αιγιάλειας, Τουρκίας και Συρίας, με το πρωτοφανές γεγονός που κατεγράφει στην Αχαΐα στις 7 Φεβρουαρίου του 1963.

 

Αίγιο 1963: Το τσουνάμι με 4 νεκρούς και 26 τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές - ΦΩΤΟ

Ο πλανήτης συγκλονίζεται από τις εικόνες στην Τουρκία και τη Συρία και ο τρόμος για τους σεισμούς γίνεται ακόμη μεγαλύτερος!

Σαν χθες, στην Αιγιάλεια, το 1963, παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 μέτρων σάρωσε την παραλία του Αιγίου. Ο απολογισμός ήταν τραγικός, με 4 νεκρούς και 26 τραυματίες. Το τσουνάμι προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως και πνιγμούς ζώων! Το πρωτοφανές παλιρροϊκό κύμα είχε σαρώσει από 2-3 χλμ. δυτικά από το Αίγιο έως την περιοχή του Ερινεού, αν και δεν προήλθε από σεισμό. Επλήγησαν οι περιοχές Σελιανιτίκων, Λόγγου, Ακολης, Λαμπιρίου και Ν. Ερινεού, όπου ο όγκος του νερού έφθασε πάνω από τη σημερινή παλαιά οδό Αιγίου-Πατρών!

Αίγιο 1963: Το τσουνάμι με 4 νεκρούς και 26 τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές - ΦΩΤΟ

Οι κάτοικοι άκουσαν, αρχικά, μια υπόκωφη βοή κι όταν βγήκαν έξω για να δουν τι συμβαίνει, είδαν τη θάλασσα να υποχωρεί και να απομακρύνεται από την παραλία και μετά από ελάχιστα λεπτά τεράστιες μάζες νερού ύψους 6 μέτρων (άλλοι ανέφεραν πως έφτασαν ακόμη και 20 μ.) να πλήττουν με σφοδρότητα τις ακτές, παρασύροντας τα πάντα. Χαρακτηριστικό της βιβλικής καταστροφής είναι πως βρέθηκαν βάρκες πάνω σε σκεπές σπιτιών -σε απόσταση δεκάδων μέτρων από τη θάλασσα- οι παραλίες γέμισαν με ψάρια, ενώ τις επόμενες μέρες έβρισκαν μέχρι και χταπόδια πάνω σε δέντρα!

Η επιστημονική εξήγηση που δόθηκε ήταν πως οφειλόταν σε κατολίσθηση στον πυθμένα του Κορινθιακού, κάτω από τον οποίο περνά μεγάλο σεισμικό ρήγμα, που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου στις 15 Ιουνίου 1995.

Βάσει ιστορικών πηγών, ανατολικά του Αιγίου είχε σημειωθεί το 373 π.Χ και το τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, μετά από σφοδρότατο σεισμό 9 Ρίχτερ, ο οποίος εξαφάνισε από τον χάρτη την πρωτεύουσα της Αχαΐκής Συμπολιτείας, Ελίκη, πόλη 40.000 κατοίκων.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments