Αίγιο-Κρούσματα σε Γηροκομείο: «Δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν» λέει ο συντονιστής του ΕΟΔΥ

Ο συντονιστής του ΕΟΔΥ στη Δυτική Ελλάδα Χαράλαμπος Μπακόπουλος εξηγεί πώς και γιατί το «Αγάπης Μέλαθρον, ο Αγιος Χαράλαμπος» στο Αίγιο βρέθηκε ανοχύρωτο. «Επρεπε να είχαν εμβολιαστεί τότε, Απρίλιο. Αλλά δεν ήθελαν….», επισημαίνει.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ 2

Ο ΕΟΔΥ την έκανε τη δουλειά του, έγκαιρα και με βάση το επίσημο πρωτόκολλο. Ομως, οι υπεύθυνοι του Οίκου Ευγηρίας «Αγάπης Μέλαθρον, ο Αγιος Χαράλαμπος», στο Αίγιο, είχαν ήδη κάνει την επιλογή τους: αρκετοί από τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους δεν ήθελαν να εμβολιαστούν και δεν εμβολιάστηκαν ποτέ!
Και κάπως έτσι συνέβη ό,τι συνέβη και τρόφιμοι του Ιδρύματος χαροπαλεύουν εδώ και μέρες στο ΠΠΝΠ…Για την ιστορία, έχει εμβολιαστεί μόνο το 1/3 του αριθμού τροφίμων και εργαζομένων. Οι υπόλοιποι δεν ήθελαν…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Αίγιο: Χτύπησε κορονοϊός το Γηροκομείο!

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» δίνει συνέχεια στο θέμα που ανέδειξε χθες αποκλειστικά: έξι υπερήλικες, γέροντες και γερόντισσες, καθώς και μία εργαζόμενη του Ιδρύματος, νοσηλεύονται εδώ και 5 μέρες στην κλινική κόβιντ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, σε κρίσιμη κατάσταση, νοσούντες από κορονοϊό. Ολοι τρόφιμοι του «Αγίου Χαράλαμπου»… Και ανεμβολίαστοι.
Στο τηλεφώνημα χθες το μεσημέρι στη γραμματεία του Γηροκομείου, ζήτησα να μιλήσω με τον υπεύθυνο του Ιδρύματος. Η απάντηση της τηλεφωνήτριας-γραμματέως ήταν κοφτή: «Να μιλήσετε με τον ΕΟΔΥ, κύριε, για ό,τι θέλετε… Είναι εντολή διεύθυνσης».
Ηταν φανερό. Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος δεν ήθελαν να πουν το παραμικρό.

«Είχαμε στείλει ειδοποίηση και στο συγκεκριμένο…»

Αμέσως μετά, ακολούθησε τηλέφωνο στον συντονιστή-υπεύθυνο του ΕΟΔΥ στη Δυτική Ελλάδα, και φυσικά στην Αχαΐα, Χαράλαμπο Μπακόπουλο, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφέστατα, επιβεβαίωσε την αποκάλυψη της «Π» περί ανεμβολιασμού ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων στον «Αγιο Χαράλαμπο»!
«Στις 16 Αυγούστου εστάλη εκ νέου φαξ σε όλα τα Ιδρύματα για εμβολιασμό, για όσους τυχόν δεν είχαν εμβολιάσει αρχικά τους τροφίμους τους. Ομως, το κύριο μέρος της διαδικασίας εμβολιασμού έγινε αρχές του χρόνου. Οσα Ιδρύματα δεν θέλησαν τότε να ακολουθήσουν τη διαδικασία, αυτό συνέβη γιατί προφανώς είχαμε να κάνουμε με αρνητές εμβολίου. Κατά συνέπεια, έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί τότε. Αλλά δεν ήθελαν όλοι. Όταν είχαμε στείλει ειδοποίηση σε όλα τα Ιδρύματα της περιοχής, στείλαμε φυσικά και στο συγκεκριμένο. Και υπήρχε συγκεκριμένη ημερομηνία για κάθε Ιδρυμα. Οταν, λοιπόν, πήγαμε εμείς με συνεργείο του ΕΟΔΥ για να τους εμβολιάσουμε, ήταν αρκετοί αυτοί που δεν δέχθηκαν. Ο ΕΟΔΥ ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία».

«Στο Νοσοκομείο ήρθαν μόνο οι βαριά νοσούντες»

Η «Π» μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα και με τον Μάρκο Μαραγκό, Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Τους συγκεκριμένους που ήρθαν από το Γηροκομείο του Αιγίου τους παρακολουθεί ο κ. Τζουβελέκης, στην πνευμονολογική. Η ιστορία, πάντως, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα κι επειδή η κατάσταση ήταν πραγματικά δύσκολη, είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με το συγκεκριμένο Ιδρυμα. Κράτησαν εκεί όσους δεν χρειάζονταν επειγόντως Νοσοκομείο και φέραμε εδώ τους βαριά πάσχοντες, όσους ήταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Προφανώς, λοιπόν, ήταν περισσότεροι αυτοί που προσβλήθηκαν από τον ιό, αλλά εδώ ήρθαν μόνο οι βαριά νοσούντες, ανάμεσά τους και μία εργαζόμενη. Οταν σε τέτοια Ιδρύματα διαγνώσκονται αρκετοί με κορονοϊό, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία. Φτιάχνεται άτυπα στο Ιδρυμα μια πτέρυγα όπου πηγαίνουν οι θετικοί και όσοι χρειάζονται παροχή οξυγόνου. Αυτό έγινε και εν προκειμένω. Τους παρακολουθούσε όλους ιδιώτης γιατρός, πνευμονολόγος, με τον οποίο ήμασταν σε επαφή και ήρθαν στο Νοσοκομείο μόνο τα περιστατικά που κρίθηκαν βαριά».
Η κατάσταση των τρόφιμων του Γηροκομείου «Αγίου Χαράλαμπου» που νοσηλεύονται στο ΠΠΝΠ παραμένει κρίσιμη και βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση. Μία υπερήλικη γυναίκα, ηλικίας 90 ετών, δεν άντεξε και πέθανε πριν τρεις μέρες, όπως αποκάλυψε από χθες, στο αποκλειστικό της θέμα, η «Π».
Σημειωτέον, σε περιπτώσεις άρνησης, όπως αυτή του «Αγάπης Μέλαθρον, ο Αγιος Χαράλαμπος», δεν υπάρχει ακόμα μηχανισμός που θα ενεργοποιηθεί και θα πιέσει για υποχρεωτικό εμβολιασμό! Ομως έλεγε στην «Π» κορυφαίο στέλεχος της 6ης ΥΠΕ, δεν μπορεί να παρέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις ούτε η 6η ΥΠΕ, ούτε το Υπουργείο, ούτε κανείς άλλος για να υποχρεώσει τρόφιμους και προσωπικό να εμβολιαστούν…

Πρεμπιπτόντως, γιατί όλα έχουν σημασία τους: Το Αγάπης Μέλαθρον «O Αγιος Χαράλαμπος» ήταν ένα όραμα του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου. Δικό του δημιούργημα ήταν. Και ίσως έτσι εξηγείται, εν μέρει, και η αντιεμβολιαστική νοοτροπία στο Ιδρυμα…
Επειδή, όμως, το συγκεκριμένο Ιδρυμα τελεί υπό την σκέπη και την φροντίδα της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, θα έπρεπε να δώσει και μια απάντηση ο νυν Μητροπολίτης, Ιερώνυμος, για το πώς οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος αποδέχθηκαν ν’ αφήσουν ανεμβολίαστους τόσους ηλικιωμένους-τρόφιμους, αρκετοί απ’ τους οποίους αντιμετωπίζουν και κάμποσα σοβαρά ή λιγότερα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

lae drasi kataggelia
kart
bar 780x451 1
kart 1