Αίγιο: Ο κόσμος βγήκε έξω – Το μήνυμα: «Μην ξανοίγεστε ακόμα» (Φωτο)

Αίγιο: Ο κόσμος βγήκε έξω - Το μήνυμα: «Μην ξανοίγεστε ακόμα» (Φωτο)

Δε βαστιέται με τίποτα πλέον μέσα ο κόσμος… Ανοιξε ο καιρός, μεγάλωσε η μέρα, πάμε ολοταχώς για ένα καλοκαιρινό Πάσχα, βγαίνει και η αντίδραση για τους περιορισμούς των προηγούμενων μηνών, και ιδού!

Ο φακός του φωτορεπόρτερ της «ΠτΔ» Δημήτρη Περδίκη κατέγραψε τα πάντα… Κόσμος και κοσμάκης ξεχύθηκε σε πλατείες, παραλίες, πάρκα, παντού σ’ όλο το Αίγιο.

Ηταν το πρώτο Σάββατο, μετά από πολύ καιρό, με χιλιάδες κόσμο «ν’ αλωνίζει» έξω.

Το κακό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις… έπεσαν οι μάσκες, εξαφανίστηκαν και οι αποστάσεις.

Και τώρα; Τι γίνεται; Ανησυχούμε; Υπάρχει κίνδυνος, αν συνεχιστεί και επεκταθεί αυτή η κινητικότητα, να ξεφύγει η κατάσταση;

Ή μήπως δε μαζεύεται πλέον με τίποτα ο κόσμος;

Καταθέτουν την άποψή τους τρία θεσμικά πρόσωπα. Δύο κυρίες αντιδήμαρχοι, με τομείς που ακουμπούν σ’ αυτή την κατάσταση, και ένας γιατρός, που έχει πλήρη γνώση των υγειονομικών δεδομένων στην περιοχή.

Μαρία Γιδά: «Το μήνυμα της Πολιτείας οδηγεί σε χαλάρωση…»

«Τα μέτρα έχουν τηρηθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό ως τώρα, αλλά τις τελευταίες μέρες έχει χαλαρώσει ο κόσμος. Το Σάββατο πράγματι ήταν πολύς κόσμος έξω, σε διάφορα μέρη. Δεν είναι κακό αυτό. Αυτό που με θορύβησε είναι ότι πρώτη φορά είδα τόσο πολλούς χωρίς μάσκα».


«Ισως στο γεγονός ότι βγήκε πολύς κόσμος έξω, και σαφώς περισσότεροι νέοι από κάθε άλλη φορά, να έπαιξε ρόλο και το επικείμενο άνοιγμα των λυκείων από αύριο (σήμερα). Ενδέχεται, δηλαδή, πολλοί μαθητές να πήραν το μήνυμα ότι αφού ξεκινάνε και τα Σχολεία, χαλαρώνουμε, πάμε προς την αντίστροφη μέτρηση».


«Ομολογώ ότι με ανησυχεί αυτή η εικόνα. Και πολύ μάλιστα. Αν πάμε σε λογική ότι τελειώνουν τα μέτρα, τότε θα χαλαρώσει πολύ ο κόσμος και αυτό ενέχει μεγάλο κίνδυνο. Οσο ήταν πιο μαζεμένος ο κόσμος, ένιωθα μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν είναι ακόμα ώρα για χαλάρωση».


«Από τη στιγμή που η ίδια Πολιτεία προσπαθεί με τις αποφάσεις της να επαναφέρει σε μια κανονικότητα και την αγορά και τα σχολεία, δίνει ένα μήνυμα χαλάρωσης των μέτρων. Και ο κόσμος το περιμένει πώς και πώς αυτό. Δεν βγήκε μόνος του ο κόσμος έξω. Προφανώς το κάνει εισπράττοντας και ερμηνεύοντας το μήνυμα της Πολιτείας. Κι εδώ ξεκινάει το πρόβλημα…».


«Αν όμως  πάψουν να τηρούνται τα μέτρα, κινδυνεύουμε με πισωγύρισμα. Αρα, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί απ’ ό,τι πριν. Αυτή είναι η άποψή μου. Μέχρι να δούμε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η επαναλειτουργία σχολείων και λιανεμπορίου, οφείλουμε να ‘μαστε πολύ προσεκτικοί».

* Η Μαρία Γιδά είναι αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος Δημοτικής Ενότητας Αιγίου.

Μαρία Σταυροπούλου: «Δεν ανησυχούμε όταν κάνουμε αυτά που πρέπει…»

«Η ανησυχία είναι αυτή που διατρέχει όλο τον κόσμο και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο. Πάντα είμαστε ανήσυχοι όσο ο ιός είναι δίπλα μας. Δεν θα έλεγα ότι ο κόσμος, σε μεγάλο ποσοστό, έχει ξεθαρρέψει τόσο πολύ και επιδεικνύει ακραίες συμπεριφορές. Νομίζω ότι κινείται στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο διάστημα. Απλώς φαίνεται περισσότερο μια τέτοια εικόνα επειδή και ο καιρός είναι πλέον πολύ καλύτερος, και η μέρα έχει μεγαλώσει. Δεν έχω εισπράξει, δηλαδή, κάτι τόσο έντονο σε ό,τι αφορά την κινητικότητα του κόσμου».


«Δεν θα έλεγα ότι με ανησυχεί η επαναλειτουργία των λυκείων και του λιανεμπορίου εάν ο κόσμος τηρεί τα μέτρα προστασίας που πρέπει και κινείται στα μέτρα της ατομικής ευθύνης. Μέτρα προστασίας, ατομική ευθύνη, ο δήμος κάνει ό,τι καλύτερο και περισσότερο μπορεί σε επίπεδο υπηρεσιών, τα Σχολεία ανοίγουν υπό τις καλύτερες, θεωρώ, προϋποθέσεις, άρα είναι πλέον θέμα ατομικής ευθύνης».


«Το ξεκαθαρίζω, λοιπόν, με σαφήνεια. Δεν ανησυχούμε όταν λαμβάνουμε τα μέτρα που πρέπει και τηρούμε τις οδηγίες της Πολιτείας και των υπευθύνων, στα πλαίσια της ατομικής και κοινωνικής ευθύνη ης εκάστου. Συνεπώς, το μήνυμα δεν είναι «δεν ανησυχούμε». Είναι ότι «δεν ανησυχούμε όταν κάνουμε αυτά που πρέπει…».

* Η Μαρία Σταυροπούλου είναι αντιδήμαρχος Διοικητικής Υποστήριξης και Κοινωνικής Πρόνοιας.


Σωτήρης Κοίλιας: «Με ανησυχεί πολύ τι θα γίνει στα λύκεια…»

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη στην περιοχή, Εχουμε πολλά θετικά κρούσματα. Είναι πολλοί ασυμπτωματικοί, άλλοι παρακολουθούνται κατ’ οίκον, με πυρετό και άλλα συμπτώματα, και αρκετοί, βεβαίως, νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο και στον ”Αγιο Ανδρέα”. Αναλογικά, σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής μας, έχουμε υψηλό δείκτη θετικότητας».


«Με ανησυχεί η κατάσταση που βλέπω τις τελευταίες μέρες σε εξωτερικούς χώρους και ελπίζω να είναι κάτι μεμονωμένο και παροδικό. Εντάξει, ο καιρός φτιάχνει, δεν μπορείς να λες στον κόσμο να μην βγαίνει έξω, θα ήταν παράλογο. Του λέμε, όμως, να βγαίνει και να προσέχει. Μαζεύονται μεγάλες παρέες και, κυρίως, χωρίς να φορούν μάσκες. Ειδικά τα νέα παιδιά βλέπω ότι δεν δίνουν μεγάλη σημασία, παρότι εδώ και καιρό ο ιός χτυπάει και νέους σε ηλικία».


-«Περισσότερο με ανησυχεί, ενόψει και του ανοίγματος από αύριο (σήμερα) των λυκείων, πώς θα κινηθεί εκεί η κατάσταση. Στα εμπορικά καταστήματα δεν νομίζω πως θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα εφόσον τηρούνται οι συνθήκες και τα μέτρα. Πιο πολύ είμαι ανήσυχος για το τι θα γίνει στα λύκεια. Ενας μαθητής εντελώς ασυμπτωματικός που βγαίνει θετικός στο σελφ τεστ, θα το δηλώνει σίγουρα; Συν το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τεστ δεν μπορούν να θεωρηθούν και 100% αξιόπιστα. Απλώς κάνοντάς τα δύο φορές την εβδομάδα, αν κάποιος είναι θετικός, νομίζω ότι θα εντοπιστεί με το τεστ».


-«Υπάρχει, φυσικά, κι ένα κομμάτι συμπολιτών μας που τηρεί τα μέτρα, που προσέχει. Μακάρι να γίνεται όλο και μεγαλύτερο αυτό το κομμάτι».

* Ο Σωτήρης Κοίλιας είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξέσπασε η Πατρινή Παρασκευή Κερασιώτη για την 8χρονη Ρομά που έχασε τη ζωή της
Χάρης Ρώμας: Χώρισε μετά από 10 χρόνια γιατί... διαφωνούσαν για το εμβόλιο
Εξώδικο ΣΚΑΪ στους Ράδιο Αρβύλα για το ροζ βίντεο του Big Brother
Κατερίνα Καραβάτου: Επέστρεψε στην εκπομπή της μετά την περιπέτεια με τον κορονοϊό - Τι είπε