Αίγιο: Τα πάρκινγκ έχουν δώσει μια ανάσα στο κέντρο

Πώς πάει η κυκλοφορία στο Αίγιο; Εχει μποτιλιάρισμα συχνά; Διπλοπαρκάρουν πολλοί; Και πού; Ο ρόλος που έχουν παίξει οι πολλοί, για τα δεδομένα της πόλης, χώροι για παρκάρισμα.

Αίγιο Σωτήρια αποδεικνύονται τα δημοτικά πάρκινγκ για το Αίγιο

Η «ΠτΔ» ανοίγει σήμερα το φάκελο «Αίγιο – κυκλοφοριακό θέμα – πάρκινγκ». Με το πρώτο μέρος. Θ’ ακολουθήσουν κι άλλα, γιατί το θέμα είναι καίριο για την πόλη. Θυμάστε τι εμφύλιος ξέσπασε πριν μερικούς μήνες με την υπόθεση της πεζοδρόμησης κεντρικών οδών, όταν η πόλη χωρίστηκε σε στρατόπεδα!

Ξεκινάμε, σήμερα, από μια πρώτη, σφαιρική, πολύπλευρη, ανάλυση του θέματος.

-Υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Αίγιο;

-Εχουν βοηθήσει τα δημοτικά πάρκινγκ;

-Υπάρχει κάτι που λείπει, άμεσα, για να βελτιωθεί η εικόνα;

Το ρεζουμέ που βγήκε, μιλώντας με 5 διαφορετικά πρόσωπα, από κάθε «μέτωπο», είναι ότι η εικόνα της πόλης, κυκλοφοριακά, είναι ελεγχόμενη, τα πάρκινγκ έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο, αλλά υπάρχουν ακόμα κάμποσα ανοιχτά θέματα…

Αίγιο

Το στιγμιότυπο από το φακό του Δημήτρη Περδίκη είναι από την περασμένη Κυριακή. Μη σας ξεγελά… Τις άλλες μέρες δύσκολα βρίσκεις θέση…

Βασ. Χριστόπουλος: «Να ελέγχεται η στάθμευση στα δημοτικά πάρκινγκ»

O Bασίλης Χριστόπουλος, αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Πολεοδομίας, Ανάπτυξης, Προγραμματισμού του δήμου Αιγιαλείας επισήμανε τα εξής:

Αίγιο

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. Αυτός είναι και ο λόγος που λειτουργούν για πρώτη φορά τόσο πολλά δημοτικά πάρκινγκ στο κέντρο. Ισως τα περισσότερα από κάθε άλλο δήμο στην Ελλάδα, σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της πόλης.

Επειδή, όμως, πάντα υπάρχει και το ακόμα καλύτερο, γι’ αυτό ακριβώς είμαστε σε συνεχή επιφυλακή. Να, για παράδειγμα, βλέποντας ότι μόνιμα τα συγκεκριμένα πάρκινγκ είναι σχεδόν γεμάτα, θα φέρουμε θέμα σε μια από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ώστε να βρούμε τρόπο να ελέγχουμε τη στάθμευση στα δημοτικό πάρκινγκ, με στόχο να γίνεται χρήση αλλά όχι κατάχρηση.

Δεν γίνεται να αφήνει κάποιος όλη μέρα το ΙΧ του στο πάρκινγκ, ούτε φυσικά να πηγαίνουν κάποιοι να παρατάνε εκεί τα, σε απόσυρση, αυτοκίνητά τους. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση και με τη Δημοτική Αστυνομία.

Νομίζω ότι αυτή η παρέμβαση θα βοηθήσει ακόμα πιο πολύ. Δεν έχουμε λοιπόν, πρόβλημα κυκλοφορίας και θα ήταν σχεδόν τέλεια η κατάσταση αν άλλαζε και η νοοτροπία μερικών συμπολιτών. Να μάθαιναν να μην διπλοπαρκάρουν για ασήμαντη αφορμή, να μην παρκάρουν παράνομα επειδή έτσι τους βολεύει αυτούς».

Γιούλα Μπίρη: «Χρειάζεται μια εντελώς καινούργια μελέτη…»

Η Γιούλα Μπίρη, γραμματέας του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας, εστίασε αφενός στο κομμάτι της νέας μελέτης που απαιτείται, αφετέρου στο θέμα της συνεχούς πληρότητας των δημοτικών πάρκινγκ που δημιουργούν παρενέργειες…

Αίγιο

«Καταρχάς, η μελέτη που έχει γίνει από έναν συγκοινωνιολόγο και αφορά το θέμα του Αιγίου, και για το κυκλοφοριακό και κυρίως για πιθανές πεζοδρομήσεις στο κέντρο, χρειάζεται πλήρη επικαιροποίηση, ίσως και να ξαναγίνει εξ αρχής, γιατί έχουν αλλάξει θεαματικά όλα τα δεδομένα.

Το Αίγιο είναι μια παλιά πόλη ουσιαστικά, δεν υπάρχουν κεντρικοί δρόμοι για να χρησιμοποιηθούν περιμετρικά της πόλης. Γι’ αυτό λέω ότι χρειάζεται μια εντελώς καινούργια μελέτη.

Οσον αφορά στην καθημερινότητα, θα ‘λεγα ότι δεν έχουμε και τόσο σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν είναι μεγαλούπολη το Αίγιο. Τις ώρες αιχμής η Μητροπόλεως και η Κλ. Οικονόμου έχουν τα θέματά τους… Ειδικά η Μητροπόλεως έχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να είναι από τα βασικά σημεία της νέας μελέτης. Αλλά εκτιμώ πως υπάρχει και μεγάλο θέμα με τα πάρκινγκ. Δεν μπορείς να προσεγγίσεις με το αυτοκίνητό σου την πόλη και να παρκάρεις κάπου στο κέντρο.

Πρέπει κι από πιο μακριά να κατέβεις με τα πόδια. Τα περισσότερα πάργκινγκ νομίζω είναι ιδιωτικά, με πληρωμή. Και το σκέφτεται ο πολίτης… Υπάρχουν και αρκετά δημοτικά, αλλά σε μόνιμη βάση είναι γεμάτα. Κι αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία. Δεν βρίσκω σχεδόν ποτέ θέση…».

Αστυνομική Διεύθυνση: «Αν υπήρχε και η σωστή νοοτροπία…»

Πηγή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιγιαλείας, που έχει άμεση εικόνα και γνώσης της κατάστασης, λόγω θέσης, ήταν ιδιαίτερα επεξηγηματική:

Αίγιο

«Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η εικόνα είναι πολύ καλύτερη και ο βασικός λόγος είναι ότι έχουν ανοίξει αρκετά δημοτικά πάρκινγκ. Συν το γεγονός ότι οι αποστάσεις στο Αίγιο είναι σχετικά μικρές. Δεν είναι αποστάσεις Πάτρας, για παράδειγμα. Πρόβλημα με παράνομη στάθμευση υπάρχει στην Εισοδίων, στη Μητροπόλεως και στην Κλεομένους Οικονόμου. Διπλοπαρκάρισμα έχει η Μητροπόλεως, στις άλλες δύο απαγορεύεται τελείως το παρκάρισμα.

Δυστυχώς, υπάρχει μια κακή νοοτροπία σε μερίδα του κόσμου. Είναι ανεξήγητο γιατί κάποιοι δεν χρησιμοποιούν τα δημοτικά πάρκινγκ που είναι τόσο κοντά στο κέντρο του Αιγίου.
Κάποιοι προτιμούν να διπλοπαρκάρουν παρά να αφήσουν το ΙΧ τους στο πάρκινγκ και να περπατήσουν 5-10 λεπτά. Στη Ζωοδόχου Πηγής, όπου είναι και οι πολλές καφετέριες, κι εκεί υπάρχουν τρία δημοτικά πάρκινγκ πέριξ της περιοχής. Κι όμως, κάποιοι θέλουν το αυτοκίνητο πλάι τους…

Γενικά, η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη, χάρη κυρίως στα πολλά πάρκινγκ που έχουν παραδοθεί από τον δήμο Αιγιαλείας. Αν υπήρχε και η σωστή νοοτροπία, θα ήταν όλα πολύ καλύτερα.
Δεν γίνεται να θέλει κάποιος να πίνει καφέ στη Μητροπόλεως και να βλέπει το αυτοκίνητό του. Δεν γίνεται να θέλει να ψωνίσει κάποιος την Κλεομένους Οικονόμου και να θέλει να παρκάρει ακριβώς μπροστά στο κατάστημα».

Αρης Τηλιγάδης: «Χρειάζονται και τα μποτιλιαρίσματα πού και πού»!

Ο Αρης Τηλιγάδης, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας και προέδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας, δεν βλέπει πρόβλημα, αλλά θα… ευχόταν να είναι περισσότερη και ζωηρότερη η κίνηση!!!

Αίγιο

«Δεν έχουμε πρόβλημα. Ευτυχώς, σ’ αυτό το θέμα όλα είναι καλά, νομίζω. Και το καλό είναι ότι οι δημοτικές αρχές τα τελευταία χρόνια φρόντισαν και έχουν παραδώσει αρκετά δημοτικά πάρκινγκ, οπότε υπάρχει η ανάλογη κάλυψη. Εχουμε πολλά πάρκινγκ.

Πέντε έχω εγώ γύρω-γύρω στην επιχείρησή μου. Πέρα από μικροπροβλήματα σε μερικές μέρες, και για ελάχιστη ώρα, δεν υπάρχει κυκλοφοριακό στο Αίγιο. Να σας πώς κάτι όμως; Ωρες-ώρες, σκέφτομαι ότι μακάρι να είχαμε κυκλοφοριακό κάποιες φορές. Μακάρι να ήταν ένα από τα προβλήματά μας. Τα συχνά μποτιλιαρίσματα θα σήμαιναν πως θα είχαμε πολλή κίνηση και πολύ κόσμο στην αγορά, να κινείται, να ψωνίζει».

Ντία Παναγοπούλου: «Ολα ξεκινάνε από την κυκλοφοριακή συνείδηση…»

Η Ντία Παναγοπούλου έχει διπλή ιδιότητα. Γενική γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου και γενική γραμματέας της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αιγιαλείας. Και στάθηκε, αποκλειστικά, σχεδόν, στην κυκλοφοριακή παιδεία που λείπει από κάμποσο κόσμο:

Αίγιο
«Κυκλοφοριακό πρόβλημα με την έννοια του μποτιλιαρίσματος δεν έχουμε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε συγκεκριμένες μέρες. Η ροή της κυκλοφορίας είναι συνήθως καλή, αλλά το πρόβλημα μας είναι η ανορθόδοξη διοχέτευση της κυκλοφορίας εξαιτίας κακής νοοτροπίας κάποιων οδηγών. Οι παραφωνίες είναι το παρκάρισμα στην Κλεομένους Οικονόμου, από το ΚΤΕΛ έως την Εθνική Τράπεζα, όπου δημιουργείται σοβαρό θέμα αρκετές φορές. Μέχρι τα λεωφορεία κολλάνε…

Αλλά αυτό είναι θέμα κυκλοφοριακής συνείδησης και αν δεν υπάρχει τέτοια, χρειάζεται αστυνόμευση. Για μένα, πάντως, το παν ξεκινάει από την κυκλοφοριακή συνείδηση που έχει κάποιος. Προσέξτε κάτι ακόμα: ενώ έχουμε μεγάλο αριθμό πάρκινγκ στην πόλη, τώρα σιγά – σιγά αρχίζει μια μερίδα του κόσμου και τα επιλέγει. Γιατί σε ένα αρκετά μεγάλο, δυστυχώς, ποσοστό συμπολιτών υπάρχει ακόμα η κακή νοοτροπία να παρκάρουμε ακριβώς μπροστά στο μαγαζί για να ψωνίσουμε… Είναι το πιο σημαντικό.

Πρέπει να καταλάβουμε και να εμπεδώσουμε ότι ορισμένοι δρόμοι στην πόλη μας πρέπει να είναι πάντα ελεύθεροι: Δεν γίνεται, δηλαδή, να παρκάρει κάποιος στην Κλεομένους Οικονόμου για να κατέβει να πάρει μια λάμπα ή μια τυρόπιτα και να περνάει το λεωφορείο και να κολλάει…

Και προσθέτω, ως μητέρα και ως μέλος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων, ότι επιβάλλεται να προσέχουμε στις διαβάσεις των πεζών και των μαθητών μπροστά από τα σχολεία».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΑ
ΟΚΑΝΑ
Αχαΐα