Αίγιο: «Θερμός» τρύγος από τους αγρότες στους δρόμους

Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας οδεύουν οι αγρότες στο Αίγιο για το σταφιδικό ζήτημα και την εμφανή καθυστέρηση της πολιτείας να λάβει μέτρα.

Αίγιο φωτογραφία αρχείου
Κινητοποιήσεις από σταφιδοπαραγωγούς «σιγοψήνονται» στο Αίγιο, όσο ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής παρακολουθεί τον επιχειρηματικό «πόλεμο» για το σταφιδικό ζήτημα να δυσχεραίνει την κατάσταση που έχει περιέλθει το παραγόμενο προϊόν, αλλά και την εμφανή καθυστέρηση της πολιτείας να λάβει μέτρα, είτε υπέρ της Παναιγιαλείου Ενωσης Συνεταιρισμών κι άλλων εξαγωγέων (απόσυρση αποθέματος), είτε με κάποιον τρόπο ενισχύοντας τους καλλιεργητές.

Εν αναμονή ενεργειών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο «παιχνίδι» μπαίνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, που εμμέσως δείχνει να «βάζει πλάτες» στην ΠΕΣ, διακρίνοντας απαξίωση από την κυβέρνηση, παρά τα προβλήματα της πανδημίας σε παραγωγούς από Αιγιάλεια, Ηλεία, Κορινθία, Ζάκυνθο κ.ά.

 

ΜΠΟΔΙΩΤΗΣ

«Η ανακοίνωση της ΠΕΣ για αδιάθετες ποσότητες που προμηνύουν κατρακύλα στις τιμές, η αντιπαράθεση με μεταποιητές, ο υπουργός που νίπτει τας χείρας του κ.ά. δημιουργούν αναστάτωση στους σταφιδοπαραγωγούς, λίγο πριν τον τρύγο και με τη νέα σοδειά να κινδυνεύει λόγω περιορισμού των εξαγωγών, ενώ ήδη έχει πληρωθεί αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ μεγάλες είναι οι μειώσεις στις ενισχύσεις. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην θέλει να εξασφαλίσει εισόδημα στον πληττόμενο αγρότη» λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος του ΑΣΑ Γιάννης Μποδιώτης.

Οι αγρότες έχουν καλέσει συλλόγους της Αχαΐας σε κοινή δράση, το ίδιο και φορείς της Αιγιάλειας, καταρχήν σε ευρεία σύσκεψη στο Αίγιο, αύριο στις 8.30 μ.μ. στο υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς», δηλώνοντας ενωμένοι χωρίς να στοιχίζονται πίσω από άρματα μεταποιητών, όπως λένε.

 

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος της ΠΕΣ Θανάσης Σωτηρόπουλος, σε άρθρο – παρέμβαση, βλέπει αναβρασμό στους σταφιδοπαραγωγούς, κάποιους εμπόρους να σαμποτάρουν με πολιτικές επιρροές της απόσυρσης αποθεμάτων, σημειώνοντας: «Οι μικροί έμποροι αντιδρούν σε βάρος του μεγάλου ανταγωνιστή τους (ΠΕΣ), αλλά εγγυητή της τιμής παραγωγού. Οι σταφιδοπαραγωγοί δεν θέλουν αντίδωρο λίγων λεπτών που προτείνουν, γιατί δεν θα δώσει μακροχρόνια λύση. Η πολιτεία να στηρίξει με απόσυρση τις 20.000 οικογένειες κι όχι 2 – 3 εμπόρους. Οι σταφιδοπαραγωγοί αντιλαμβάνονται το τσουνάμι που έρχεται».

 

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Χθες και ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δ. Καλογερόπουλος τάχθηκε υπέρ της στήριξης των σταφιδοπαραγωγών και εξαγωγικών επιχειρήσεων για επιδότηση του αδιάθετου προϊόντος, ώστε να επιβιώσουν.