Αίγιο: Το νέο της βιβλίο παρουσιάζει η Χριστίνα Ν. Φίλιππα

Το Τμήμα ΓΑΚ Αιγιάλειας (Ιστορικό Αρχείο Αιγίου) και οι Εκδόσεις “Ηδύφωνο” προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Ν. Φίλιππα.

Αίγιο: Το νέο της βιβλίο παρουσιάζει η Χριστίνα Ν. Φίλιππα

Το Τμήμα ΓΑΚ Αιγιάλειας (Ιστορικό Αρχείο Αιγίου) και οι Εκδόσεις “Ηδύφωνο” προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Ν. Φίλιππα “Πανάγος Μελισσιώτης, ο κουρέας -θεατρικός συγγραφέας, η συναρπαστική ζωή και τα έργα του” που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 και ώρα 8μμ, στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου Αιγίου, Ζωοδ. Πηγής 119.

Το βιβλίο θα προλογίσουν: ο Γιώργος Γεωργόπουλος, ιστορικός , πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας-Καλαβρύτων, η Ιωάννα Στεφανάτου, θεατρολόγος-εκπαιδευτικός και η εκδότρια (εκδόσεις Ηδύφωνο) Μαρία Παναγιωτακοπούλου. Αποσπάσματα θα διαβάσουν: ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Θανάσης Θεολόγης και τα μέλη της Θ.Ε.Α, Σπύρος Γεωργίου, Βαρβάρα Σεφέρη και Κων/νος Τσιαγάς. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φάνης Ζουρόπουλος.

Αίγιο: Το νέο της βιβλίο παρουσιάζει η Χριστίνα Ν. Φίλιππα

Το βιβλίο ζωντανεύει την μυθιστορηματική, συναρπαστική ζωή του κουρέα Πανάγου Μελισσιώτη (1854-1904) ή Αψε-Σβύσε, όπως ήταν γνωστός, του φτωχόπαιδου από το Αίγιο, που αφού περιπλανήθηκε στην Πάτρα, έφτασε στην Αθήνα με την φουστανέλα του και το μπουζούκι του για να εξελιχθεί μέσα από περιπέτειες και ανατροπές σε διάσημο κουρέα αλλά και θεατρικό συγγραφέα παρά την αγραμματοσύνη του. Κατόρθωσε να ανατρέψει τις αρχικές ειρωνείες κερδίζοντας την εύνοια του Τύπου της εποχής αλλά και λογίων, ακαδημαϊκών και του αθηναϊκού κοινού. Μιστριώτης, Παλαμάς, Ξενόπουλος, Λάσκαρης, Σουρής, κ.α άνθρωποι των γραμμάτων ασχολήθηκαν με το έργο του και το επαίνεσαν.

Το βιβλίο παρακολουθεί την πολυτάραχη ζωή του αναζητώντας στοιχεία από ποικίλες διαφορετικές πηγές, εντρυφώντας σε πολλά έντυπα της εποχής, τις πιο αξιόλογες αθηναϊκές εφημερίδες του 19ου αιώνα, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της Αθήνας και των θεατρικών σκηνών της, στην εποχή της ακμής τους στα τέλη του 19ου αιώνα. Επίσης μας δίνει γλαφυρά το αστικό περιβάλλον των (ανδρικών) κουρείων της πρωτεύουσας με στοιχεία εν πολλοίς άγνωστα. Κοντολογίς μας δίνει μια ανάγλυφη εικόνα, με πολλά παραδείγματα, από το κλίμα των ιδεών, των θεαμάτων και εν γένει του πολιτισμού της εποχής.

«Στην Αθήνα, αν υπάρχουν κάτοικοι μη γνωρίζοντες τον Μελισσιώτην, δεν θα ειπεί τούτο ότι δεν είναι αρκούντως γνωστός ο «ΑψεΣβύσε», αλλ΄ ή ότι οι Αθηναίοι ούτοι δεν συχνάζουν εις ελληνικόνθέατρον ή ότι το πολύ-πολύ να είναι …φαλακροί» είχε πει για κείνον ο μέγας δημοσιογράφος και εκδότης του ΝουμάΔημ. Ταγκόπουλος.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ