Αίγιο: «Βράχος» η Παναγία με λεπτές παρεμεβάσεις

image 634440

Εντός χροδιαγράμματος και με μεγάλο όγκο εργασιών να υπολείπονται μέσα κι έξω, συνεχίζεται το έργο ανακαίνισης, διάσωσης και εκσυγχρονισμού της Παναγίας Τρυπητής, που έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο και κατα συνέπεια για 2 ακόμα χρόνια θα παραμείνει κλειστή για τους πιστούς.   

Το τελευταίο διάστημα η πανδημία πήγε πίσω -εκ των πραγμάτων- τον χρόνο εκτέλεσης της εργολαβίας, όμως η Εφορεία Αρχαιοτήτων που έχει την πλήρη ευθύνη για την υλοποίηση της μελέτης, κάνει πραγματικά «θαύματα», όπως το τελευταίο έξω από το Ιερό Προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής, που έχει να κάνει με τους βράχους, βασικό χαρακτηριστικό του θρησκευτικού μνημείου αναφοράς για όλη την Ελλάδα.

Οπως παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η «ΠτΔ», πρόκειται για τις εργασίες στήριξης των βραχωδών πρανών. Το τμήμα αυτό του γενικότερου έργου, οι υπεύθυνοι έλεγαν από την αρχή πως ήταν πολύ δύσκολο αλλά και επικίνδυνο. Ξεκίνησε τον Μάρτιο και μόλις προ ημερών ολοκληρώθηκε, με τον λεπτό καθαρισμό όλης της βλάστησης από τα βράχια – κατόπιν σχετικής άδειας από το Δασαρχείο Αιγιάλειας – ώστε να είναι δυνατή μετά η στερέωση των διπλών πλεγμάτων με αγκύρια.

«Οι εργασίες αυτές βασίστηκαν στην εγκεκριμένη μελέτη και ήταν απαραίτητες για την προστασία του ίδιου του ναού από τις πτώσεις λίθων, αλλά και του χώρου όπου θα κατασκευάσουμε αργότερα το ασανσέρ και το αναβατόριο. Δεν κόπηκε κανένα δέντρο, παρά μόνο η βλάστηση και χωρίς μάλιστα να ξεριζωθεί, ώστε να ξαναφυτρώσει και να κρύψει τα πλέγματα» εξηγεί στην «ΠτΔ» η διευθύντρια της Εφορείας Αναστασία Κουμούση, που δηλώνει ευχαριστημένη από την πορεία του έργου.

Εντός του ναού, έχει πολλή δουλειά ακόμα, μέχρι το τέλος. Συνεχίζεται η συντήρηση των τοιχογραφιών στο ιερό (σπηλαιώδες ναΐδριο) και στην ξυλόγλυπτη ουρανία.

Στο τελικό στάδιο της παρέμβασης θα γίνει η επισκευή όλου του κτιρίου εξωτερικά και του παρακείμενου από την εκκλησία.    

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ