Αίγυπτος: Προεδρικές εκλογές από Κυριακή έως Τρίτη

Αναμένεται να είναι μια τυπική διαδικασία για τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

αίγυπτος

Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, που διεξάγονται από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023, αναμένεται να είναι μια τυπική διαδικασία με την οποία ο νυν πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα κερδίσει μια τρίτη θητεία.

Ο Σίσι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, έχει καταφέρει να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία, ενισχύοντας τον έλεγχο του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Η κυβέρνησή του έχει επίσης λάβει μέτρα για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της διαμαρτυρίας.

Οι τρεις αντίπαλοι του Σίσι είναι ελάχιστα γνωστοί και δεν έχουν καμία πραγματική ελπίδα να κερδίσουν. Ο Χαζέμ Ομάρ, ένας πρώην βουλευτής, έχει επικεντρωθεί στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ ο Φαρίντ Ζαχράν, επικεφαλής ενός μικρού αριστερού κόμματος, έχει υποσχεθεί να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους και να καταργήσει τους ελευθεριακούς νόμους.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 18 Δεκεμβρίου, εκτός αν χρειαστεί να διοργανωθεί δεύτερος γύρος αλλά αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο υπό το φως των εκλογών του 2014 και του 2018, στις οποίες ο Αλ Σίσι κέρδισε με πάνω από 96% των ψήφων.

Για αυτές τις νέες εκλογές, ορισμένοι παρατηρητές περίμεναν έναν πιο στενό ανταγωνισμό. Αλλά οι δύο αντιπολιτευόμενοι που σκόπευαν να επιφέρουν μια μεγάλη αλλαγή – χωρίς πραγματική ελπίδα νίκης, αλλά μάλλον να ακουστεί μια αντίθετη φωνή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εκστρατείας – βρίσκονται στη φυλακή ή περιμένουν τη δίκη.

Πέρα από το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – η Αίγυπτος κατατάσσεται στην 135η θέση μεταξύ 140 χωρών στην κατάταξη κράτους δικαίου του World Justice Project – η πρώτη προτεραιότητα των Αιγυπτίων είναι η οικονομική κατάσταση.

Ο πληθωρισμός είναι 40% και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών και ο ιδιωτικός τομέας δεν σταματά να συρρικνώνεται. Οι δημόσιες επιδοτήσεις εξαφανίζονται η μία μετά την άλλη υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το ίδιο ΔΝΤ περιμένει ακόμη να μπορεί να κάνει τριμηνιαίες αξιολογήσεις μετά από ένα νέο δάνειο στην Αίγυπτο, τη δεύτερη πιο εκτεθειμένη χώρα στον κόσμο στον κίνδυνο χρεοκοπίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Έχοντας επίγνωση των οικονομικών προσδοκιών των ψηφοφόρων, ο υποψήφιος Χαζέμ Ομάρ διαβεβαίωσε ότι η «πρώτη απόφαση», εάν εκλεγεί, θα ήταν «ο έλεγχος του πληθωρισμού με την καταστολή του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα».

Αυτές τις δηλώσεις έκανε στη μοναδική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων, στην οποία ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έστειλε ένα μέλος της ομάδας εκστρατείας για να τον εκπροσωπήσει.

Ένας άλλος υποψήφιος, ο Φαρίντ Ζαχράν, επικεφαλής ενός μικρού αριστερού κόμματος, υποσχέθηκε “την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων πεποιθήσεων”, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε αρκετές χιλιάδες από τότε που ανέλαβε ο Αλ Σίσι στην εξουσία, και “την καταστολή των ελευθεριακών νόμων”.

Σύμφωνα με την Arab Reform Initiative, «η εγγυημένη νίκη του κ. Σίσσυ δεν έχει καμία σχέση με τη δημοτικότητά του ή τις οικονομικές του επιδόσεις».

Με πληροφορίες από το ertnews, ο νυν πρόεδρος «θα κερδίσει επειδή ελέγχει τους κρατικούς θεσμούς και τον πολυπόθητο μηχανισμό ασφαλείας, εκτός από την εξάλειψη κάθε σοβαρού ανταγωνιστή», ισχυρίζεται το ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο Παρίσι.

Ο Εζάτ Ιμπραήμ, μέλος του κυβερνητικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρνείται ότι τα ζάρια έχουν ριχτεί εκ των προτέρων.

 

Διαβάστε επίσης:

Επεισόδια στου Ρέντη: Σε τεχνητό κώμα ο 31χρονος αστυνομικός – Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάστασή του – Δεν έγινε το δεύτερο χειτουργείο

Ρέντη: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά Αστυνομικών – Οικονόμου: Δεν θα μείνει ατιμώρητη

Εισαγγελική παρέμβαση για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του αστυνομικού στου Ρέντη

Ταγίπ Ερντογάν: «Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» – Όσα είπε στο αεροπλάνο της επιστροφής

Επαναλειτουργία ΔΙΕΚ Αιγίου: Αλλαξαν κλειδαριές, διεκόπησαν τα μαθήματα