Aίιγο: Τα έργα της ΔΕΥΑΑ – Το νόμιμο και το αθέμιτο της διαδικασίας

image 619001

Για «απαράδεκτη» χρήση πρόσθετων κριτηρίων επιλογής της τεχνικής, επαγγελματικής ικανότητας, αλλά και της οικονομικής – χρηματοοικονομικής επάρκειας των εργολαβικών εταιρειών, στις περιπτώσεις δύο έργων της, καταγγέλλεται και πάλι η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης – Αποχέτευσης Αιγιάλειας, μέσω έγγραφης αναφοράς που απέστειλε η Πανελλήνια Ενωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων στην διοίκησή της, όπως και στον δήμαρχο Δ. Καλογερόπουλο που είναι και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ.
Η διαμαρτυρία αφορά στο έργο επισκευής των πρώην δημοτικών Σφαγείων της Μυρτιάς (εγκαταστάσεις ΔΕΥΑΑ) και σ’ αυτό της Αποχέτευσης της οδού Κορίνθου στο Αίγιο, τις διακηρύξεις των οποίων ζητά άμεσα να αποσύρει και να επαναπροκηρύξει με νόμιμους όρους.
Υποστηρίζεται πως στα παραπάνω έργα δεν υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες, κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες που να δικαιολογούν επιπλέον όρους που τις διέπουν, ενώ η νομοθεσία του 2016 προβλέπει ρητά την υποχρέωση τήρησης των γενικών αρχών δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή ισότιμα και χωρίς διακρίσεις, με διαφάνεια, αναλογικότητα, ελευθερία ανταγωνισμού, αποτελεσματικότητα διαδικασιών και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση δημοσίων πόρων.
Στα δύο έργα η ΠΕΣΕΔΕ δεν βλέπει ασυνήθη είδη ή πολυπλοκότητα, ώστε κατά νόμο να επιτρέπεται η πρόσθεση ιδιαίτερων όρων ανάληψης από κάποια εργοληπτική επιχείρηση και η υπέρβαση αυτών, αν και θα έπρεπε να αιτιολογείται ειδικώς, αυτό δεν υφίσταται από την πλευρά της ΔΕΥΑΑ – όπως πιστεύει – αντιθέτως με τους επίμαχους όρους «παραβιάζονται οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, νοθεύεται ο ανταγωνισμός και κατευθύνονται οι διαγωνισμοί σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις».
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΑ ωστόσο, σε επικοινωνία που επιδίωξε και είχε η «Π», αντιτείνει στο επιχείρημα του Συνδέσμου Εργοληπτών για «αθέμιτο ανταγωνισμό» το νόμιμο των όρων που επέλεξε στις διακηρύξεις των δύο έργων της.
Υψηλόβαθμο στέλεχος δήλωσε: «Σε όλα τα έργα που κάνουμε ζητάμε ο κατασκευαστής τους να έχει εκτελέσει, κατά το παρελθόν, ένα τουλάχιστον αντίστοιχο έργο. Για δε την οικονομική δυνατότητα ζητάμε μία χρηματοπιστωτική δυνατότητα, ώστε να εξασφαλιστούμε, να μην πέσουμε σε καμία χρεοκοπημένη εταιρεία, πάρει την προκαταβολή και την ψάχνουμε».
Ειδικά για το αποχετευτικό έργο της Κορίνθου υπάρχει μεγάλο άγχος στους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΑ, αφού χαρακτηρίζεται «δύσκολο» και εύχονται να μην δοθούν μεγάλες εκπτώσεις υλοποίησής του, αλλά και αυτό των Παλαιών Σφαγείων θεωρείται επίσης «ειδικό».
Από 1η Ιουνίου πάντως για τους όρους που επιβάλλει τώρα η ΔΕΥΑΑ σε όλα τα έργα, θα απαιτείται έγκριση ανώτερου φορέα, με διάταξη που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και όχι απλά η δική της επιλογή αυτών, αναλόγως της σοβαρότητας, της δυσκολίας ή της ιδιαιτερότητας κάποιας εργολαβίας.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr
Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

kataskinosi paidi
ΕΟΔΥ
eva
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ 02