Αιώνιοι φοιτητές… έως και 23 χρόνια! – Τελική καταγραφή 21.000 σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πατρών

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της απογραφής των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, οι «αιώνιοι φοιτητές» ανέρχονται περίπου στις 21.000.

Αιώνιοι φοιτητές... έως και 23 χρόνια! - Τελική καταγραφή 21.000 σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πατρών

Ιδιαίτερα μακρύς αποδείχτηκε ο κατάλογος των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς αριθμεί περίπου 21.000. Κάποιοι από αυτούς φτάνουν και τα 23 έτη «φοιτητικής» ζωής, αφού το έτος εισαγωγής τους στο πανεπιστήμιο ήταν το 2000.

Οπως ανέδειξε η «Π» με σχετικό της δημοσίευμα στο φύλλο της 7ης Μαΐου, τα ποσοστά αποφοίτησης των φοιτητών από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στον προβλεπόμενο χρόνο είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Ενδεικτικά, είχαμε σημειώσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας είχε δώσει ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, την ακαδημαϊκή χρονιά 2020 – 2021 το ποσοστό αυτό δεν είχε ξεπεράσει το 9,99%. Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2021- 2022 ανερχόταν στο 12,65%.

Προ ημερών ολοκληρώθηκε η διαδικασία απογραφής των φοιτητών του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος και τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά.
«Το σύνολο των φοιτητών μας ανέρχεται περίπου στις 56.000. Από αυτούς, οι 32.250 περίπου είναι ενεργοί (προπτυχιακοί φοιτητές 30.200, μεταπτυχιακοί φοιτητές 1.704 και υποψήφιοι διδάκτορες 2.051). Βέβαια σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο το νούμερο των ανενεργών είναι πολύ υψηλό» σημειώνει ο κ. Μπούρας.

Στο ερώτημά μας ποιο είναι το πιο παλιό έτος εισαγωγής των «αιώνιων φοιτητών», μας απάντησε: «Κάποιοι είναι εγγεγραμμένοι από το 2000. Που σημαίνει ότι έχουμε ’’φοιτητές’’ που είναι γραμμένοι σε Τμήματα 23 χρόνια».

Η ολοκλήρωση της απογραφής σημαίνει ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου θα περάσει στο επόμενο βήμα που είναι αυτό του ξεκαθαρίσματος του μητρώου.

Θα γίνουν διαγραφές; -ρωτήσαμε τον κ. πρύτανη.

«Μέχρι το 2025-2026 έχουν περιθώριο επανεγγραφής. Αν αυτό δεν συμβεί σταδιακά, θα ξεκινήσει η οριστική διαγραφή τους. Μιλάμε για περιπτώσεις φοιτητών που έχουν πέντε και δέκα χρόνια να φοιτήσουν. Θα εφαρμόσουμε αυτό που προβλέπει ο νόμος».

Ο μεγαλύτερος αριθμός των «αιώνιων» έχει καταγραφεί στις θετικές επιστήμες (Φυσικό, Μαθηματικό, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κ.ά.). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα Foititikanea.gr, στο Τμήμα των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών είναι εγγεγραμμένοι την παρούσα στιγμή 2.173 φοιτητές που εμπεριέχονται στην κατηγορία των «αιωνίων». Ακολουθούν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών με 1.046, το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής με 894 και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών με 717 αντίστοιχα.
Αντίθετα τα Τμήματα των θεωρητικών σπουδών, όπως της Φιλολογίας έχουν «αιώνιους» αλλά αρκετά μικρότερο αριθμό.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Παιδείας, ισχύει από το 2020 προσαύξηση της διάρκειας σπουδών σε ν+2 και ν+3 για τις σχολές τετραετούς και πενταετούς – εξαετούς φοίτησης αντίστοιχα. Το θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα παράτασης των σπουδών και πέραν αυτών των χρονικών ορίων σε:

α) Φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους,
β) φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και
γ) φοιτητές που είναι αθλητές. Επιπρόσθετα, για όσους σπουδάζουν υπό́ καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό́.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ- Φωτιά στην Αιγιάλεια -Επιχειρούν 3 οχήματα και 6 πυροσβέστες
«Πνίγεται» και η υπογειοποίηση; Αγνοείται ακόμα ο διαγωνισμός για το τρένο στην Πάτρα
Πάτρα: Μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας κατά κυκλώματος ναρκωτικών - Τέσσερις συλλήψεις για κοκαΐνη, χασίς και ηρωίνη
Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στον Κορινθιακό Κόλπο: 10 σεισμοί μέσα σε 12 ώρες!