Αιτωλοακαρνανία: Πόρισμα για τους δασικούς χάρτες εν αναμονή αντιρρήσεων

Για σοβαρά προβλήματα έκαναν λόγο βουλευτές και στην Αιτωλοακαρνανία καθώς πολλές πράξεις χαρακτηρισμού δεν έχουν εξεταστεί ή τελεσιδικήσει.

dasikoi xartes Φωτογραφία αρχείου

Πολλές διαμαρτυρίες και αναστάτωση προκάλεσε φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας το περιεχόμενο των δασικών χαρτών.  Οι φωνές έφτασαν σε συχνή βάση και στη βουλή με αρκετές ερωτήσεις και αναφορές βουλευτών που έκαναν λόγο για λάθη αλλά και για απώλεια περιουσιών.

Για σοβαρά προβλήματα έκαναν λόγο βουλευτές και στην Αιτωλοακαρνανία καθώς πολλές πράξεις χαρακτηρισμού δεν έχουν εξεταστεί ή τελεσιδικήσει. Όπως τονίστηκε, διαπιστώθηκαν σοβαρά λάθη και αβλεψίες μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Για τη «διερεύνηση αστοχιών και λαθών στο δασικό χάρτη της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και προτάσεις θεραπείας αυτών» συστάθηκε ομάδα εργασίας με πρωτοβουλία της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Η εν λόγω ομάδα εργασίας στελεχώθηκε από εξειδικευμένους μηχανικούς – μέλη του ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, και ανέλυσε όλα τα προβλήματα του χάρτη στην περιοχή, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την οριστική επίλυσή τους.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Το πόρισμα του ΤΕΕ περιλαμβάνει 26 προτάσεις διευθέτησης δυσχερειών και αποφυγής παθογενειών στην ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως μπορεί να πραγματοποιηθεί εκ νέου εξέταση του χαρακτήρα των εκτάσεων με βάση τα παραγόμενα στερεομοντέλα.

Η παρατήρηση σε 3D προσφέρει νέα αντίληψη ενώ δύσκολη έως ακατόρθωτη κρίνεται η χρηματοδότηση μέσω Πράσινου Ταμείου, διότι οι διαδικασίες είναι αντικειμενικά, εξαιρετικά περίπλοκες.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, παρατηρείται διαφορετική αντιμετώπιση, από νομό σε νομό, όμοιων περιπτώσεων. Τέτοια ζητήματα, αποτελούν οι κοίτες των ποταμών (περίπτωση ποταμού Μόρνου). Το πρόβλημα λύνεται μόνο με σαφείς οδηγίες -προδιαγραφές.

Επιπλέον, προτείνεται εφάπαξ παράταση προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων ενός έτους, δίχως περαιτέρω παρατάσεις, την στιγμή που η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών έχει επιδράσει αρνητικά στη μεταβίβαση ακινήτων και την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Κατά τη διαδικασία ανάρτησης του δασικού χάρτη (με σκοπό την τελική κύρωσή του) παρατηρείται απουσία του Εθνικού Κτηματολογίου, σε αντιδιαστολή με την υποχρέωσή του από τη νομοθεσία που προαναφέρθηκε.
Το Εθνικό Κτηματολόγιο, θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι κύριος αρωγός και συντελεστής προς την έναρξη και την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών κι όχι απλός ταγός της διαδικασίας.

Σημειώνεται ακόμη πως λόγω της πληθώρας εγκυκλιών και οδηγιών, προτείνεται να πραγματοποιηθεί έκδοση ενός νέου κι ενιαίου εγχειριδίου με σαφέστερες οδηγίες για όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να εξοικονομηθεί πολύς χρόνος από ερωτήματα για όμοιες περιπτώσεις.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Ακόμη, τροποποιήθηκαν οι προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων ανάρτησης δασικού χάρτη στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τη Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας.
Πλέον, κάθε ενδιαφερόμενος  αφού λάβει γνώση του περιεχομένου του αναρτημένου κατά τα προηγούμενα δασικού χάρτη, να υποβάλει τις τυχόν αντιρρήσεις του εντός αποκλειστικής προθεσμίας, η οποία αρχίζει την 19.02.2021 ημέρα Παρασκευή.
Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η 03.12.2021 ημέρα  Παρασκευή.

Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, είναι η 23.12.2021 ημέρα Πέμπτη.

Η υποβολή των αντιρρήσεων και των αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων είναι δυνατή μόνον ηλεκτρονικά, στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων, στην ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FB IMG 1627501920648
fotia elekistra8
DSC 4137 1
ΣΥΓΚΑΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ 3 2