Αιτωλοακαρνανία: Συστράτευση με φουλ επίθεση για το Πανεπιστήμιο

Αιτωλοακαρνανία: Συστράτευση με φουλ επίθεση για το Πανεπιστήμιο

Το υπουργείο Παιδείας με την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καθώς και τους συντελεστές βάσει των οπoίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα έκανε γνωστό πως, μεταξύ άλλων, η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους τμήματα έγινε με βάση την πρόταση αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η πρόταση του Πανεπιστημίου και η σχετική εισήγηση της ΕΘΑΑΕ, οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που είναι εν εξελίξει – και των ίδιων των ιδρυμάτων, όπως η προκείμενη – για εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη.

Η λίστα του υπουργείου με τον αριθμό των εισακτέων περιλάμβανε μηδενικό αριθμό εισακτέων σε δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών της Αιτωλοακαρνανίας και δύο της Ηλείας. Πρόκειται για τα μοναδικά τμήματα στη χώρα με την σχετική πρόβλεψη.

Για το λόγο αυτό, πολλές είναι οι αντιδράσεις σε αυτούς τους δύο νομούς καθώς τμήματα που ανήκουν στην Πάτρα, θα συγχωνευτούν στη λογική της λειτουργίας της Γεωπονικής Σχολής σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.  

ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ

Ο αριθμός εισακτέων για τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας (Πανεπιστήμιο Πατρών) Στο Αγρίνιο: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων 280 με συντελεστή βάσης 0.82, Ιστορίας – Αρχαιολογίας 200 με συντελεστή 0.80, Μηχανικών Περιβάλλοντος 174 με συντελεστή 0.82 και κανένας στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.

Στα τμήματα του Μεσολογγίου σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι εισακτέοι στο τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής θα είναι 250, στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών 190 και τα δύο έχουν συντελεστή βάσης στο 0.80 και κανένας νέος στο τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργική Μηχανικής.

ΜΕΛΛΟΝ

Για τα τμήματα του Αγρινίου που θα έχουν εισακτέους, Μηχ. Περιβάλλοντος και Ιστορίας-Αρχαιολογίας, είναι ορατό το ενδεχόμενο για την μεταφορά τους στην Πάτρα ενώ είναι άγνωστο για το εάν η Πρυτανεία προχωρήσει  στην ίδρυση και λειτουργία του δεύτερου Τμήματος της Γεωπονικής Σχολής (Αειφορικής Γεωργίας) για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Με λίγα λόγια το Αγρίνιο αν όχι άμεσα κινδυνεύει να μείνει στο μέλλον με ένα ή το πολύ δύο τμήματα μετά τις καταργήσει-συγχωνεύσεις ή μεταφορές τμημάτων στην πρωτεύουσα της Αχαΐας. Οι κινήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών οδηγούν αργά η γρήγορα στη συρρίκνωση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η απόφαση του υπουργείου να αποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού που αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας μίλησε για συμπαιγνία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υφυπουργού Ευάγγελου Συρίγου σε βάρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό υπογραμμίζοντας πως «η συντεχνία του Κολλεγίου Αθηνών θα αντιληφθεί ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα». Για ένα ακόμη πλήγμα στην τοπική κοινωνία έκανε λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου ενώ οι έμποροι του Αγρινίου ζητούν από τον πρωθυπουργό να διορθώσει την αδικία σε βάρος του Αγρινίου.  

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αντιδράσεις υπήρξαν και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργος Βαρεμένος, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σχολίασε πως « η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να κηρύξει από σήμερα κιόλας πανστρατιά για να μπει φραγμός σ’ αυτή την τελική φάση του εγκλήματος κατά των αναπτυξιακών προοπτικών». Από την πλευρά του ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Θάνος Μωραΐτης, ανέφερε πως η κυβέρνηση με την απόφαση αυτή δίνει την χαριστική βολής στον τόπο ενώ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε από την Ν. Κεραμέως να απορριφθεί η πρόταση του Πανεπιστημίου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για ντροπιαστική απόφαση με δήλωση του  για το Πανεπιστήμιο και συμπλήρωσε πως όσοι συνέβαλλαν στη μεθόδευση θα βρεθούν απέναντι στην κοινωνία του Αγρινίου.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά σημείωσε πως «οι μεθοδεύσεις μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζονται απροκάλυπτα, σε βάρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και των φοιτητών και των οικογενειών τους».

Η δημοτική Παράταξη του Αγρινίου «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» τόνισε πως χρειάζεται απόλυτη συστράτευση στο ζήτημα των τμημάτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η «Συμμαχία Πολιτών» συμπλήρωσε πως οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις είναι αναμενόμενες όσο δεν υπάρχει συστράτευση των Αιτωλοακαρνάνων.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας, ζήτησε με την σειρά του συστράτευση όλων για τα πανεπιστημιακά τμήματα του νομού και σχολίασε πως πρόκειται για γραμμή της κυβέρνησης για το κόψιμο των «ΑΕΙ-ρουσφετιών» σε βάρος μόνο της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος αναφέρθηκε σε χθεσινές δηλώσεις στα 4 τμήματα των Πατρών, τα οποία συγχωνεύτηκαν. Δήλωσε πως πρόκειται για τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις χαρακτηρίζοντας τα αδύναμα τμήματα. Εμπαινες σε αυτά γράφοντας 3 λευκές κόλλες και σε μια κόλλα έγραφες 3 γραμμές, συμπλήρωσε.

 

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ