Αιτωλοακαρνανία: «Τσουνάμι» δήμων και φορέων κατά του Πανεπιστημίου Πατρών

image 620124

Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία για το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην πόλη, εν όψει και της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Θέμα τοπικού ενδιαφέροντος στο «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» είναι το αν θα γίνουν αποδεκτές ή όχι οι προτάσεις της «Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού» που θα επιφέρει την κατάργηση ή μεταφορά περιφερειακών Τμημάτων και στην οποία συνεδρίαση – με τηλεδιάσκεψη – αναμένεται να βρεθούν και εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Το σχέδιο προβλέπει συρρίκνωση των Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία, κάτι που προέκυψε μέσα από τη σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου και συζητήθηκε την Τετάρτη και επί της οποίας ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος τόνισε πως η λειτουργία 6 Τμημάτων Γεωπονικής στον νομό είναι υπερβολική, καθώς δεν υπάρχει κόσμος να φοιτήσει. Σημείωσε δε πως, η πρόταση του Πανεπιστήμιου Πάτρας για 4 Τμήματα στο νομό δείχνει να «κρατάει», παρά το γεγονός πως αυτή δεν έχει υποβληθεί επισήμως αλλά έγινε γνωστή μέσω δημοσιευμάτων.

ΑΓΡΙΝΙΟ

Από την πλευρά του ο Δήμος Αγρινίου εμμένει στη θέση του και στο ομόφωνο ψήφισμα που έλαβε ζητώντας, μεταξύ άλλων: Να αποσυρθεί η πρόταση της Επιτροπής του Πανεπιστημίου για τα τμήματα του Αγρινίου, να επανιδρυθεί το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, ενώ βάζει θέμα ίδρυσης  αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος με τη σειρά του εστιάζει στη σύσταση ενιαίου κοινωνικού μετώπου για την αναβάθμιση της Γεωπονικής στην πόλη του, αλλά και την δημιουργία κι άλλων τμημάτων.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος, με δικό του ψήφισμα, κινείται και το δημοτικό συμβούλιο Αμφιλοχίας, που ζητά να σταματήσει η προσπάθεια συγκέντρωσης των πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Πάτρα. Παράλληλα καλεί το Πανεπιστήμιο Πατρών να στηρίξει τις αποκεντρωμένες Σχολές και Τμήματα, με ενίσχυση του προσωπικού τους, αλλά και εμπλουτισμού και των γνωστικών τους αντικειμένων, με βάση τις υπαρκτές δυνατότητες της περιοχής. Ουσιαστικά τάσσεται ομόφωνα υπέρ της πρότασης των ΔΣ Αγρινίου και Μεσολογγίου για το πανεπιστημιακό τοπίο του μέλλοντος στην Αιτωλοακαρνανία.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Προχθές, σε συνάντηση των προέδρων των Επιμελητηρίων Αχαΐας Πλ. Μαρλαφέκα, Αιτωλοακαρνανίας Παν. Τσιχριτζή και Ηλείας Κων. Νικολούτσου με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα έγινε η ανταλλαγή απόψεων για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε ψήφισμα που εξέδωσε αναφέρει πως το Πανεπιστήμιο Πατρών, διαχρονικά και σταθερά, επιδιώκει την συγκέντρωση όλων των Τμημάτων στην Πάτρα. Ακόμη, απαιτεί την επανίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Από την πλευρά τους οι φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Αγρινίου, επιμένουν να τονίζουν πως βρίσκονται «στο ίδιο έργο θεατές» καθώς, όπως υπογραμμίζουν, η αδικαιολόγητη κατάργησης του ΔΠΠΝΤ δεν φαίνεται να διορθώνεται από το υπουργείο Παιδείας.

 

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ