Αιτωλοακαρνανία: Ζιζάνιο «εισβολέας» κατακλύζει παραλίμνιες περιοχές

Η καταγωγή του είναι από την κεντρική και νότια Αμερική

Αιτωλοακαρνανία: Ζιζάνιο «εισβολέας» κατακλύζει παραλίμνιες περιοχές

Ενα επιθετικό ζιζάνιο καταγράφεται σε παραλίμνιες περιοχές του Αγρινίου, που εμφανίστηκε πριν από περίπου τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο κ. Ηλία Τζάνη, αφορά το ξενικό ζιζάνιο Ludwigia grandiflora, σε λίγα χρόνια εποίκισε όχι μόνο τμήμα τοποθεσίας στην περιοχή Λυσιμαχίας, αλλά άρχισε να επεκτείνεται ανατολικότερα και προς τη λίμνη Τριχωνίδα. Οπως τονίζει ο ίδιος, η περαιτέρω εξάπλωσή του, ελλοχεύει κινδύνους για τα παραλίμνια οικοσυστήματα.

Εντοπίστηκε πριν από περίπου τρία χρόνια, μετά από πληροφόρηση ενός κτηνοτρόφου ένα υδροχαρές ζιζάνιο (αγριόχορτο) σε παρόχθια έκταση του καναλιού που συνδέει τη Λυσιμαχία με τον Αχελώο και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Λυσιμαχία. Κατά την ίδια εποχή, σύμφωνα με τον κ. Τζάνη, εντοπίστηκε στην Ανατολική παραλίμνια περιοχή της λίμνης Λυσιμαχίας. Πρόκειται για ένα ζιζάνιο που έως τότε δεν είχε κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.

Το ζιζάνιο, έπειτα από δείγματα που στάλθηκαν στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναγνωρίστηκε βοτανικά και ανήκει στο είδος Ludwigia grandiflora, της οικογένειας Onagraceae. Το φυτικό είδος δεν είχε εντοπιστεί στην τοπική χλωρίδα και θεωρείται όπως χαρακτηρίζονται ζιζάνια-εισβολείς.

Η καταγωγή του είναι από την κεντρική και νότια Αμερική, αν και ένα είδος του γένους Ludwigia έχει καταγραφεί και στην Δυτ. Ευρώπη παλιότερα (L. palustris), όχι όμως το συγκεκριμένο, δίχως όμως να γνωρίζουμε πως έκανε την εμφάνισή του.

Παράλληλα, φαίνεται πως λειτουργεί ανταγωνιστικά στην τοπική χλωρίδα, ενώ συνήθως τέτοια φυτά έχουν τοξίνες που φορές μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος παραλυτικής ασθένειας αν καταναλωθούν από ζώα. Το τελευταίο βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αιτωλοακαρνανία: Ζιζάνιο «εισβολέας» κατακλύζει παραλίμνιες περιοχές

Ακόμη, έχει καταγραφεί ως ένα επιθετικό ζιζάνιο λόγω και της ταχύτητας που εξαπλώνεται αφού σε λίγα χρόνια εποίκισε όχι μόνο τμήμα της τοποθεσίας που αναφέραμε στη περιοχή Λυσιμαχίας, αλλά άρχισε να επεκτείνεται ανατολικότερα και προς τη λίμνη Τριχωνίδα. Ο γεωπόνος κ. Τζάνης γράφει για αυτό και τονίζει πως έχει εντοπιστεί στις όχθες της λίμνης Τριχωνίδας στη περιοχή Αμπάρια και κοντά στις πόρτες του δίαυλου Τριχωνίδας-Λυσιμαχίας.

Πολλαπλασιάζεται και με ριζώματα, δημιουργώντας μεγάλη φυτομάζα και κατά την ταπεινή μας γνώμη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκτοπίσει άλλα φυτικά είδη της τοπικής χλωρίδας και να ανατρέψει ισορροπίες αιώνων της αιτωλικής υδροχαρούς φυτοκοινωνίας.

Σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί ως «a noxious weed» και λόγω των αλληλοπαθητικών ιδιοτήτων του. Φαίνεται πως θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά σε όλες τις πτυχές του, δίχως να δημιουργηθεί πανικός.

Το ζήτημα δημοσιοποίησε ο κ. Τζάνης με την ευχή οι αρμόδιες υπηρεσίες να μελετήσουν διεξοδικότερα με συστηματικές έρευνες πεδίου το συγκεκριμένο ζήτημα, προτού δημιουργηθούν προβλήματα στα λιμναία οικοσυστήματα.

Σχετικές ανακοινώσεις μπορεί να υπάρξουν και στο προσεχές Ζιζανιολογικό Συνέδριο όπου η διαχείριση των ζιζανίων και η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων σε επιστημονικά θέματα αποτελεί μία από τις προτεραιότητες για την Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ