Ακάρ: Συνεχίζει τις προκλήσεις η Ελλάδα αλλά λέει πως «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν»

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν κι η εξοπλιστική κούρσα της Ελλάδας είναι άσκοπη.

akar

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μίλησε στην «Ημέρα Διακεκριμένου Παρατηρητή» της Χειμερινής Άσκησης 2023 που διεξάγεται στο Καρς της ανατολικής Τουρκίας, όπου αναφέρθηκε και πάλι σε «προκλήσεις» της Ελλάδας.

«Ακολουθώντας όσο το δυνατόν πιο λογική, συνετή και σταθερή εξωτερική πολιτική σε όλα αυτά τα θέματα, δυστυχώς, η Ελλάδα, η σύμμαχος και γείτονάς μας, συνεχίζει με προκλητικές και κλιμακωτές ενέργειες και ρητορική. Και σε αυτό το θέμα, φυσικά, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας όσο μπορούμε. Δεν υπάρχει καμία απολύτως απειλή. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι γίνεται από την Ελλάδα όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, αντίθετα με τις συμφωνίες, ο εξοπλισμός των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς και οι προκλητικές ομιλίες, κινήσεις και δραστηριότητες κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων σε μέρη κοντά στην Τουρκία δεν είναι σκόπιμο, είναι ενοχλητικό.

Επιπλέον, βλέπουμε ότι ως απάντηση στο κάλεσμά μας για ειρήνη και διάλογο, είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας, στο πνεύμα της γειτονίας, να επιδιώκει η Ελλάδα κάποιες τεχνητές συμμαχίες ή να εμπλέκεται σε έναν μάταιο εξοπλισμό ενώ στέκεται στη μέση το NATO. Περιμένουμε να το καταλάβουν και αυτοί».

Δεν απειλούμε την Ελλάδα
Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν κι η εξοπλιστική κούρσα της Ελλάδας είναι άσκοπη.

«Βλέπουμε με μεγάλη χαρά ότι ορισμένοι λογικοί και λογικά σκεπτόμενοι Έλληνες βλέπουν τώρα την αλήθεια, και ότι αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν ιδιαίτερα στην ευημερία του ελληνικού λαού.

Φίλοι, εμείς, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ως γείτονες, πάντα καλούσαμε σε διάλογο την Ελλάδα. Είπαμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου. Και τους υπενθυμίσαμε και τους υπενθυμίζουμε ότι αυτή η έκκληση για διάλογο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ληφθεί ως αδυναμία. Παράλληλα, λέμε ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας. Εμείς λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα και το δίκαιό μας. Αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή. Δεν αποτελεί απειλή σε καμία περίπτωση. Αποκλείεται να απειλήσουμε την Ελλάδα. Αυτό που κάνουμε είναι να λέμε ότι όλα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτό το λέμε συνέχεια. Συνοπτικά, η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Η Τουρκία είναι πράγματι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει επίσης να είναι γνωστό», δήλωσε.

Να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνικό ζήτημα για την Τουρκία και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα τετελεσμένο ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Κύπρο, ούτε στην ανατ. Μεσόγειο.

«Φίλοι μου, η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Είμαστε στην Κύπρο. Βρισκόμαστε στην Κύπρο στο πλαίσιο συμφωνιών εγγυήσεων και συμφωνιών συμμαχίας. Και, όλοι πρέπει να δουν τώρα ότι μια μόνιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο, στην περιοχή, θα είναι η αποδοχή της ύπαρξης δύο κυρίαρχων, ισότιμων και ανεξάρτητων κρατών.

Εν κατακλείδι, φίλοι μου, δεν επιτρέψαμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός ούτε στην ΤΔΒΚ, στην Κύπρο, στο Αιγαίο ούτε στην ανατολική Μεσόγειο. Και δεν θα επιτρέψουμε. Δεν έχουμε επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας με κανέναν τρόπο και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό. Και εμείς, ως Τουρκία, ως TΕΔ, ως ΤΔΒΚ, είμαστε αποφασισμένοι και δόξα το Θεώ ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιό μας, να προστατεύσουμε και τα δικά μας δικαιώματα και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ».

F-16: Ελπίζουμε στην κοινή λογική της Αμερικής
Ο Χουλουσί Ακάρ υπογράμμισε ότι οι επαφές με τις ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών F-16 συνεχίζονται προς θετική κατεύθυνση, κάνοντας ωστόσο έκκληση στην κοινή λογική της Αμερικής στο θέμα αυτό.

«Διατηρούμε τις επαφές στην Αμερική για τα F-16. Αφενός συνεχίζουμε τις επαφές μας για την προμήθεια αεροσκαφών και αφετέρου για τον εκσυγχρονισμό τους. Και αυτές είναι οι πληροφορίες που μας έχουν δοθεί μέχρι τώρα, οι πληροφορίες που έχουμε λάβει σε επίσημες επαφές είναι θετικές. Ωστόσο, αναμένουμε αυτό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό με θετικά και συγκεκριμένα βήματα. Τα αιτήματα αυτά τα έχουμε μεταφέρει στους συνομιλητές μας μέσω των επίσημων διαύλων και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Αναμένουμε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το θέμα θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό με συγκεκριμένο τρόπο. Και, βλέπουμε ότι γίνονται διάφορες προσπάθειες εναντίον αυτού. Ωστόσο, αφήνοντας όλα αυτά στην άκρη, πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει θετικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας πρόοδο με την κοινή λογική της Αμερικής, με μυαλό, λογική και αντικειμενικά κριτήρια».

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments