Γιατί οι ξένοι αγοραστές «ψηφίζουν» Κρήτη – Τα budgets και τα σπίτια που ζητούν
Το 71% προτιμά νεότερες κατασκευές, ενώ ο μέσος προϋπολογισμός διαμορφώνεται στις 500.000 ευρώ

Ένας στους τρεις ξένους αγοραστές εξοχικής κατοικίας που βρίσκεται στο πελατολόγιο της Elxis – At Home in Greece επιλέγει την Κρήτη το 2026, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε η εταιρεία.
Το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Ο μέσος προϋπολογισμός διαμορφώνεται στις 500.000 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υποψήφιων αγοραστών προτιμά νεόδμητα ή σχετικά πρόσφατα ακίνητα.
Πότε σχεδιάζουν να αγοράσουν
Από τους ενδιαφερομένους που εξέτασε η Elxis, το 76,6% σχεδιάζει να προχωρήσει στην αγορά εξοχικής κατοικίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Το μισό αυτής της ομάδας, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 38,3% του συνόλου, τοποθετεί χρονικά την αγορά νωρίτερα, εντός του προσεχούς εξαμήνου.
Πόσα χρήματα διαθέτουν
Τα στοιχεία της εταιρείας αποτυπώνουν δύο βασικές κατηγορίες προϋπολογισμού:
- Το 36,5% διαθέτει ποσό έως 400.000 ευρώ
- Το 22% αναζητά ακίνητο αξίας από 400.000 έως 600.000 ευρώ
Στις βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται η θέα, η μικρή απόσταση από τη θάλασσα και η ύπαρξη πισίνας. Παράλληλα, το 71% επιλέγει νεόδμητα σπίτια ή κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια.
Από 3.800 ευρώ το τετραγωνικό οι νεόδμητες βίλες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Elxis, οι τιμές πώλησης στην Κρήτη παραμένουν χαμηλότερες από εκείνες που συναντώνται σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως τα νησιά του Ιονίου και οι Κυκλάδες.
Μια νεόδμητη βίλα με πισίνα, η οποία πωλείται από τα σχέδια, ξεκινά στην Κρήτη από τα 3.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μπορεί να φτάσει τα 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την περιοχή και τις προδιαγραφές της κατασκευής.
Για κατοικία αντίστοιχων χαρακτηριστικών, η εταιρεία αναφέρει ότι η τιμή μπορεί να ανέλθει έως τα 5.600 ευρώ ανά τετραγωνικό στην Κέρκυρα και τα 5.500 ευρώ ανά τετραγωνικό στη Λευκάδα.
Οι περιοχές που εξετάζουν οι αγοραστές
Οι αναζητήσεις δεν περιορίζονται στους περισσότερο προβεβλημένους προορισμούς του νησιού. Οι πελάτες της εταιρείας εξετάζουν ακίνητα από τη Νότια και την Ανατολική έως τη Δυτική Κρήτη, συμπεριλαμβάνοντας στις επιλογές τους και λιγότερο γνωστές περιοχές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Elxis, Γιώργος Γαβριηλίδης, αποδίδει μέρος του ενδιαφέροντος στη διαθεσιμότητα οικοπέδων κατάλληλων για την κατασκευή νέων κατοικιών, ιδιαίτερα κοντά στη θάλασσα.
Κατά την εκτίμησή του, η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, το ήπιο κλίμα και η διεθνής αναγνωρισιμότητα της Κρήτης δημιουργούν προοπτικές και για όσους εξετάζουν την εκμετάλλευση της κατοικίας τους.
Ο ρόλος των υποδομών και της προσβασιμότητας
Ο κ. Γαβριηλίδης εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό θα ενισχυθεί περαιτέρω με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι και την αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η προσβασιμότητα του νησιού ενισχύεται και από τις πτήσεις που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από την Ολλανδία προς το Ηράκλειο, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των ξένων ιδιοκτητών και υποψήφιων αγοραστών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Αύξηση των τουριστικών εσόδων το πρώτο 5μηνο του 2026, τι σημαίνει αυτό
- «Εκρηκτικό» κοκτέιλ καύσωνα και γεωπολιτικής κρίσης: Αυξήσεις 22% στο ρεύμα τον Ιούλιο – Φόβοι για νέες ανατιμήσεις τον Αύγουστο
- «Φούσκωσαν» στα 3,7 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου: Αρνητικό ρεκόρ που ξεπερνά τα επίπεδα των μνημονίων
- Στους λογαριασμούς των δικαιούχων συντάξεις Αυγούστου και επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής
- Συντάξεις χηρείας: Καταργούνται οι περικοπές μετά την τριετία – Όλες οι αλλαγές που ψηφίζονται στη Βουλή
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News