Ακρίβεια: «Πείνα» σε νοικοκυριά – Τι λένε παράγοντες της τοπικής αγοράς

Τρεις μόνο κατηγορίες προϊόντων είναι «υπεύθυνες» σχεδόν για το ήμισυ της αύξησης του δείκτη των τιμών διατροφής.

Ακρίβεια: «Πείνα» σε νοικοκυριά - Τι λένε παράγοντες της τοπικής αγοράς

Ο κλάδος των τροφίμων συνέχισε να τροφοδοτεί την ακρίβεια και τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ενώ ο δείκτης του πληθωρισμού έπεσε θεαματικά στο 3%, ο επιμέρους τιμών στα είδη διατροφής «έτρεχε» τον μήνα με 11,4%, ακυρώνοντας στην πράξη τις όποιες θετικές επιπτώσεις από την κάθετη μείωση σε άλλους σημαντικούς δείκτες, όπως ο ηλεκτρισμός (29,9%), το φυσικό αέριο (25,1%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%).

Η ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 18 μηνών, από 4,6% τον Μάρτιο) δεν λέει και πολλά στα νοικοκυριά, που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ακρίβειας, όχι μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στα κρεοπωλεία, στους φούρνους και γενικότερα σε κάθε κατάστημα που επισκέπτονται για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.Συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις σε ψωμί-δημητριακά, κρέατα και γαλακτοκομικά και αβγά, αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές στην ακρίβεια.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόεδρος Αρτοποιών Αιγιάλειας, Αρης Τηλιγάδης, λέει στην «Πελοπόννησο», πως η εικόνα αυτή δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Οπως δήλωσε, όσον αφορά τις αυξήσεις στο ψωμί, αυτές προέρχονται μόνο από το βιομηχανικό ψωμί. Τα αρτοποιεία της χώρας δεν έχουν προβεί εδώ και ένα χρόνο περίπου σε καμία αύξηση της τιμής του ψωμιού, είπε. «Θεωρώ ότι τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει καμία αύξηση προϊόντων στα αρτοποιεία και όπως φαίνεται πάμε για αποκλιμάκωση των τιμών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια», πρόσθεσε

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, με δηλώσεις του στην «Π» αμφισβητεί ευθέως την ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό. «Μας δουλεύουν ψιλό γαζί» είπε, τονίζοντας: «Δηλώνουμε ότι αυτά τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην καθημερινή κατάσταση που βιώνει ο πολίτης – καταναλωτής με την ακρίβεια στην τσέπη και στο πορτοφόλι του. Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, πρόσθεσε: «Θέλουμε να βγει η ΕΛΣΤΑΤ και να μας δείξει συγκριτικούς πίνακες, πώς υπολόγισε ότι ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού έπεσε στο 3%, ενώ όλες οι τιμές στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, συνεχίζουν να ανεβαίνουν; Να μας παρουσιάσουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, για να καταλάβουμε αν είναι αληθή ή ψευδή, γιατί κάθε μέρα, η αντίληψη που έχει ο καταναλωτής είναι σε αντιδιαστολή με όσα μας λέει η ΕΛΣΤΑΤ».

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας – διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΣΜ, Χάρης Ανδρικόπουλος, τόνισε στην «Π»: «Μην ξεχνάμε ότι, πέρυσι, οι αυξήσεις στα τρόφιμα καθυστέρησαν να φανούν στα ράφια των καταστημάτων, οπότε συγκρίνουμε τις φετινές τιμές με χαμηλή βάση, σε αντίθεση με άλλους κλάδους. Επιπρόσθετα, υπάρχει σε ισχύ η διάταξη που έχει κλειδωμένα τα περιθώρια κέρδους, χρήσιμη όταν υπάρχει κύμα ανατιμήσεων, όμως δημιουργεί πρόβλημα τώρα που διορθώνουν οι τιμές. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι τιμές διορθώνονται σταδιακά σε κάποιες κατηγορίες, πράγμα που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο γεγονός», σημείωσε.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ