Ακριβή μετάβαση

Ο συντάκτης της «Π» Σωτήρης Παπανδρέου γράφει για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η πορεία ολοταχώς προς την «πράσινη μετάβαση», η επιτάχυνση των οικονομιών βγαίνοντας από τις καραντίνες αλλά και τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ευρώπη (βλέπε Ρωσία), εκτίναξαν τη ζήτηση για φυσικό αέριο, η οποία δεν μπόρεσε να καλυφθεί από την προσφορά και κάπως έτσι το «καύσιμο μετάβασης», όπως το χαρακτηρίζουν πήρε «φωτιά».

Η τιμή του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι είναι υπερδιπλάσια και το ερώτημα που τίθεται αφορά στην πορεία της τους επόμενους μήνες, όταν δηλαδή ο χειμώνας θα αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση και την κατανάλωση.

Και οι λογαριασμοί του ρεύματος που μπλέκονται, θα ρωτήσουν κάποιοι; Κι όμως εμπλέκονται. Βλέπετε, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και πολύ περισσότερο η σημερινή, κλείνουν άρον – άρον τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ που τροφοδοτούσαν για δεκαετίες την Ελλάδα με φθηνή αλλά «βρώμικη» ενέργεια, για να αποφύγουμε τα ακριβά δικαιώματα χρήσης άνθρακα που «μοσχοπουλιούνται» ως εμπόρευμα σε διεθνή χρηματιστήρια. Το κόστος τους, ήδη άρχισε να μετακυλίεται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αποτέλεσμα: Η Ελλάδα εισάγει ακριβή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από άλλες χώρες ή καταλήγει στο εισαγόμενο φυσικό αέριο που όπως είδαμε πιο πάνω, η τιμή του έχει διπλασιαστεί. Με απλά λόγια, φαύλος κύκλος.

Και γιατί «σκοτωνόμαστε» να περάσουμε τόσο απότομα στην «πράσινη μετάβαση», ρωτούν πολλοί; Μια χαρά φθηνή ενέργεια δεν είχαμε τόσες δεκαετίες με τον λιγνίτη της ΔΕΗ και κάναμε και εξαγωγές; Αλλες χώρες, πολύ πιο ανεπτυγμένες δεν βιάζονται όσο εμείς.

Το ερώτημα είναι καίριο. Θα υποθέσουμε εξ΄αρχής, πως είναι ανάγκη να περάσουμε σε μια οικονομία που θα παράγει και θα καταναλώνει όσο το δυνατόν πιο πολύ «πράσινη ενέργεια» και θα αφήνει το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πιστεύουμε πως αυτή η παραδοχή είναι πλέον κατανοητή από τους περισσότερους.

Η στήλη δεν βλέπει όμως την ανάγκη αυτού του σοκ στο οποίο υποβάλλεται η ελληνική οικονομία και η κοινωνία. Μήπως η απολιγνιτοποίηση γίνεται βίαια και πρόωρα; Αφού αποθήκευση ενέργειας δεν έχουμε ακόμη και το φυσικό αέριο γίνεται όλο και πιο ακριβό. Η ΔΕΗ βλέπουμε ότι τώρα προσπαθεί να επεκταθεί στις ΑΠΕ και έχει δρόμο μπροστά της.

Γιατί να τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να διαταραχθεί ο οικονομικός προϋπολογισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων; Αφήστε που πολλοί κινδυνεύουν με ενεργειακή φτώχεια. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα με διαχρονικές αποφάσεις κυβερνήσεων, έχει δεσμευτεί στο μονόδρομο της «πράσινης μετάβασης». Μόνο που αυτό το μονοπάτι φαίνεται ότι θα μας κοστίσει πολύ ακριβά. Εκτός κι αν το ενεργειακό σοκ των επόμενων μηνών είναι τόσο μεγάλο στην Ευρώπη, που θα οδηγήσει συνολικά την ΕΕ να αναθεωρήσει αυτές τις δεσμεύσεις.

Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε τον κόσμο να γυρίζει ανάποδα σε πολλά μεγάλα θέματα…

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ