Αλιβιζάτος για κόμμα Κασιδιάρη: Η τροπολογία είναι ένα πρώτο βήμα – Έχει βάσει η ένσταση του ΚΚΕ

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, χαρακτήρισε ως το  «πρώτο» βήμα την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για να μείνει εκτός Βουλής το κόμμα Κασιδιάρη

Αλιβιζάτος για κόμμα Κασιδιάρη: Η τροπολογία είναι ένα πρώτο βήμα - Έχει βάσει η ένσταση του ΚΚΕ

Ο συνταγματολόγος και ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Νίκος Αλιβιζάτος, χαρακτήρισε ως  «πρώτο» βήμα την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για να μείνει εκτός Βουλής το κόμμα Κασιδιάρη, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ επεσήμανε πως  «όλοι συμφωνούμε, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και πρέπει να συμφωνεί και το ΚΚΕ, ότι οι καταδικασμένοι ήδη δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι».

Εξέφρασε ωστόσο τις επιφυλάξεις του για κάποιες από τις άλλες διατάξεις της τροπολογίας.

«Το δεύτερο βήμα είναι, αν υπάρχει αυτή η απαγόρευση, ο κουμπάρος να το πω έτσι λίγο λαϊκά του κ. Κασιδιάρη, μπορεί να είναι υποψήφιος;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιβιζάτος, διερωτώμενος με ποια κριτήρια θα κριθεί ότι παίρνει εντολές ή πώς θα κρίνει ο Άρειος Πάγος ότι αυτό ευσταθεί ή δεν ευσταθεί;

Ο κ. Αλιβιζάτος θεωρεί ως πιο προβληματική την 3η διάταξη της τροπολογίας σύμφωνα με την οποία «η οργάνωση και η δράση του κόμματος πρέπει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος»:

«Πώς θα αποδεικνύεται αυτό; Λέει: «Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπόψη τυχόν καταδίκη». Αν ήταν αποκλειστικά τυχόν καταδίκη, ότι δηλαδή κάποιος από τους υποψήφιους έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, θα το θεωρούσα ικανοποιητικό.

Αλλά επειδή δεν το λέει ρητά – μάλιστα η διατύπωση η αρχική ήταν «ιδίως», έφυγε αυτό το ιδίως – υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή να αρχίσει να καλείται – και νομίζω ότι οι αρεοπαγίτες θα το θέλουν αυτό – να κρίνει αν και κατά πόσον ένα κόμμα υπηρετεί μια αθέμιτη ιδεολογία», τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος σημειώνοντας πως η ένσταση του ΚΚΕ έχει μια βάση και πως αυτό «συνέβαινε σε άλλες εποχές, στην εποχή του ψυχρού πολέμου κλπ».

«Καλύτερα λοιπόν αντικειμενικά κριτήρια. Έχεις καταδικαστεί; Και μάλιστα πολύ σωστά η τροπολογία της κυβέρνησης λέει «σε κάθειρξη». Ένας διαδηλωτής ας πούμε – κι εκεί κάνει λάθος το ΚΚΕ – που σπάει μια βιτρίνα, δεν μπορεί να θεωρηθεί εχθρός της Δημοκρατίας, γιατί αν έχει καταδικαστεί, θα έχει καταδικαστεί για πλημμέλημα, όχι με κάθειρξη» επεσήμανε ο κ. Αλιβιζάτος.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments